Online pretrage za različite vrste slušalica i čepića za uši u stalnom su porastu u svetu, naročito u Australiji. Koliko je tišina opasna, da li znamo za njenu mračnu stranu?

Svuda oko nas mogu se videti ljudi sa slušalicama u ušima. U javnom prevozu, na dugim letovima, u kancelarijama otvorenog tipa. Čepići za uši diskretno se mogu primetiti i kod posetilaca koncerta, barmena, ali i kod osoba kojima smeta hrkanje.

Tehnologija za poništavanje buke razvijena je pedesetih godina prošlog veka. Prve komercijalno dostupne slušalice na tržištu su se pojavile 1989. godine, a korišćene su za potrebe avijacije.

Danas su slušalice „must have“ proizvod, a postale su sinonim za mir i koncentraciju.

Niko, nažalost, ne razmišlja o zdravlju i našem sluhu. Kolika je cena koju plaćamo za digitalnu tišinu? Sve veći broj naučnika upozorava na rizike zbog korišćenja slušalica.

Da bismo se izolovali od buke u bilo kom prostoru, koristimo slušalice za uši. Ali potpuno distanciranje od spoljnog sveta koji smo isključili ima i svoje posledice.

Image by Freepik

Prirodni zvuci iz naše okoline mogu za nas biti važni. Ako ove zvuke spoljnog sveta izolujemo, smanjićemo našu svest o spoljnom svetu. To može da bude opasno.

Dokazano je da tišina može da utiče na našu psihu jer može da pojača osećaj usamljenosti kod nekih osoba. Tada se javlja osećaj izolacije, pa čak i ako se nađemo u gužvi.

Drugi nedostatak je da se naša sposobnost tolerancije drastično smanjuje u odnosu na realne zvuke okoline. Zbog toga postajemo sve osetljiviji na buku spoljnog sveta kada je čujemo.

Savet stručnjaka

Preporuka stručnjaka je da se slušalice koriste umereno, povremeno, samo onda kada su nam stvarno potrebne, obično kada nam je neophodna relaksacija ili koncentracija. Veoma je važno da budemo svesni okoline, naročito u saobraćaju.