Serija Normalni ljudi, otelotvorenje je grčkog tragičnog mita u kojem su dvoje mladih zaljubljeni u projekcije, odnosno, u Animusa i Animusa. Tačnije, to je priča o povređivanju koja je prikazana kao velika ljubav.

„Serija prati Marijanu i Konela kroz srednjoškolsko obrazovanje u okrugu Sligo, na irskoj obali Atlantika, a kasnije i kao studente na Triniti Collegeu, u Dublinu.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Fokus je uglavnom na složenim odnosima Connella i Marianne. Među vršnjacima iz srednje škole, Marijana se smatra neobičnom, ali poriče da joj je bilo stalo do njenog socijalnog statusa.

Uprkos njenim akademskim dostignućima, njen kućni život komplikuju prezirna majka Denise i njen ogorčeni brat Alan. Njen otac je preminuo i kasnije se otkriva da je bio nasilnik u porodici, iako njena porodica izbegava da ga pominje.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da se sprema da raskine sa tobom, da te ostavi!

Connell je sportista, student sa visokim uspehom koji živi sa samohranom majkom Lorraine, koja radi za Denise kao čistačica. U školi je popularan, mada i dalje ćuti dok drugi neprestano maltretiraju Marijanu. To stvara složenost kako se njihov odnos razvija “.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

Njihov prvi raskid dogodi se kada Connell pozove još jednu devojku na matursko veče jer se stidi da Mariane ispred drugova pokaže kao svoju devojku jer se svađa sa svim studentima i profesorima.

Normal People (Normalni ljudi), roman Sali Runi, prema kojem je urađena serija pod istim naslovom, HULU

Iako je dogovor o funkcionisanju njihove veze bio tajna, ona je povređena njegovom odlukom i nije prihvatila njegovo naknadno izvinjenje. Od samog početka ove veze jasno je da ona vodi celu vezu i da sa njim može da radi šta god želi. Na njen predlog, otišao je u isti grad da studira engleski jezik i tamo su se ponovo sreli i započeli vezu.

Pročitajte i ovo: Kako otpustiti staro da bismo udahnuli novo

Drugi raskid nastaje kada ostane bez novca, tj. ne može više da plaća studentsku sobu. Kako je zabrinut, stidi se što traži od Marijane da živi s njom. Zatim izgovara nespretnu rečenicu gde joj kaže da su sada otvoreni za druge ljude.

Odlazi u rodni grad jer preko leta ne može da plati sobu, a ona ulazi u vezu u kojoj pronalazi partnera koji je seksualno sadistički zlostavlja. Mariane mazohistički uživa u ovom obrascu, jer je porodično nasilje u kojem je niko i ništa zapravo jedini obrazac „ljubavi“ koju poznaje.

Pročitajte i ovo: Letnja ljubav nas uči da živimo bolje – kaže psihologija!

Kada se vrati na studije, ona mu uz kafu kaže da je upoznala drugi način seksualnosti koji vidno boli Connela. Ovde se najjasnije vidi da je on mazohista, a ona preuzima ulogu sadiste, ali očigledno nesvesna da njime manipuliše.

Nakon raskida mazohističke veze, odlazi u Švedsku gde ponovo pronalazi mazohističku vezu u kojoj se njen partner sadistički prepušta i govori joj o njenom porodičnom obrascu da je niko i ništa.

Pročitajte i ovo: Razum i osećajnost

Kada napusti tu vezu, vraća se Connellu. Na kraju želi da ostane s njom, ali ona ga nagovara da ode u Njujork gde je dobio sjajan posao, odnosno, mirna veza joj ne odgovara, izmislila bi neki razlog za raskid da bi ponovo ušla u mazohistički odnos, za koji ga je u jednom trenutku i pitala tokom polnog odnosa, što je on odbio.

Da se ​​kojim slučajem u stvarnosti ova veza nastavila, njihova veza bi se nastavila po istom obrascu u stvarnom životu.

Pročitajte i ovo: Zaljubljeni smo! Dakle, treba da se venčamo?!

U stvarnosti, Mariane bi uskoro pronašla novog sadističkog partnera dok njega nema. Ovde se ne sme zaboraviti jedan detalj, a to je da svaki mučenik postane mučitelj.

Naime, dok je Marijana bila u drugoj vezi, Konel jr stupio u vezu sa osobom koja mu se nije sviđala i pasivno se sadistički odnosio prema njoj, zavlačeći tu devojku i kažnjavajući je svojim čestim odsustvom.

close-up-portrait-beautiful-couple-love-hugging - People photo created by drobotdean - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Ova priča je zanimljiva po tome što je društveno prihvaćena poput grčkog tragičnog mita koji je u našoj civilizaciji prihvaćen kao model ljubavi.

Kada Connell postane depresivan zbog prijatelja koji se ubio, on to, u stvari, postaje zbog stalnog napuštanja Marianne. Prijatelj je samo okidač njegove unutrašnje agonije. Želeo je da bude Spasitelj, a zapravo bi svaki put iznova postao žrtva.

Pročitajte i ovo: Nije prirodno provesti život samo sa jednom osobom

Da ste kojim slučajem posmatrali ovakve veze duže vreme, shvatili biste da su povrede vrlo opasne i da kasnije uzrokuju ozbiljnije zdravstvene probleme, ali i psihološke lomove.

Ovo je ozbiljan problem o kojem se u javnosti ne govori, ali istovremeno se veličaju takvi narcisoidni odnosi.

Pročitajte i ovo: Ne mogu sama sebe da zaprosim!

Nemaju snage da pređu u fazu odraslih, ne razgovaraju, već beže od svakog problema i privlače pažnju jedno drugog nesvesnim povređivanjem.

Kao što rekoh, da može, kaznila bi ga do kraja jer je svaki mazohista takođe sadista. Za nju je on bio hrana, dok je on bio to što je ona bila za njene sadiste.

Ova priča je prikazana kao nešto nevino, a u stvarnosti ne biste verovali koliko je bolesno i koliko ljudi živi sa ovim kažnjavanjima do samog kraja.

Na primer, jedna devojka je pet puta ostavljala dečka, sve dok on nije skupio snage i shvatio da bi ga deset puta napustila da je mogla. Svaki put bi se vratila sa puno suza i rekla da ne može bez njega, a onda bi nakon godinu ili dve upadala u teške drame.

Pročitajte i ovo: Pet razloga zašto ne treba da se udaš za milionera

Ovaj dečko se iz ove veze izvukao psihoterapijom, dok je ona počela da pije nakon nekoliko godina i završila na psihijatrijskom lečenju dva meseca, a oporavila se tek nakon nekoliko godina.

Jasno je da je ova serija morala da se završi na nežan način, ali u stvarnosti se ovakve priče završavaju katastrofalno.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Taj osećaj da je osoba niko i ništa i zato je neko mora kazniti zaista je dubok obrazac koji postoji radi transformacije i napuštanja narcisoidne povrede ili porodične povrede, a ona je težak put do odraslosti.

Oboje duboko znaju da odraslost znači komuniciranje, prihvatanje i stvaranje stvarne ljubavi koja se u društvu prezire i uopšte ne razume.

Oni ovu tačku ne prelaze jer bi u tom slučaju napustili pomenuti model uživanja u samokažnjavanju.

Društvo u kojem živimo prepuno je ovakvih samokažnjavajućih obrazaca, oni se podstiču od obrazovanja do mnogih društvenih rituala.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Tragični grčki mit proročki je pokazao da još uvek nismo prešli pomenuti stepen razvoja. Ova priča je zapravo nivo koji dostiže velika većina veza.

Narcisoidna faza je samo začetak u kojem pravi odnos nije ni započeo.