Norveška ambasada u Beogradu po prvi put organizuje mesec norveške kulture u Srbiji, sa ciljem da naši sugrađani i sugrađanke, mali i veliki, osete i okuse različite elemente norveške kulture, od literature i muzike do filma i kuhinje.

Neki oktobri su u znaku oktobarske kiše, benda Oktobar, Oktobarfesta ili Oktobarskog salona, ali ovaj je jednostavno NOktobar – mesec norveške kulture u Srbiji. To znači da će svi NOktobrovi dani biti ispunjeni nekim aspektom norveške kulture, koji će se odašiljati sa različitih lokacija. Program je napravljen tako da možete da stignete na sve događaje, ali morate bar na jedan. Ukoliko nas budete pratili na Facebook-u, imate velike šanse da dobijete karte za neke od njih.

aurora-borealis-1032523_640Mislite da poznajete norvešku kulturu? Razmislite ponovo!

– 4. oktobar – Dečji norveški hor (uzrasta od 10-14 godina) iz Nome Kulturskole pod dirigentskom palicom Čedomira Popadića, Norvežanina iz Kraljeva, nastupiće na manifestaciji Radost Evrope koja se odžava od 2-5. oktobra. Povedite svoje mališane da zajedno pevamo!

– 11-16. oktobra – Nedelja norveškog filma će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. Otvoriće je poznati norveški filmski kritičar i bivši direktor Norveškog filmskog instituta Jan Erik Holst kao i poznata norveška rediteljka i feministkinja Anja Breien, koja je inače bila i prva žena koja je upisala Filmsku akademiju u Francuskoj. Tokom Nedelje norveškog filma će biti prikazani njeni filmovi u kojima se najviše bavi pravima žena. Breien je još poznata i kao partnerka Torvalda Stoltenberga, norveškog diplomate, političara i bivšeg prvog sekretara Norveške ambasade u Beogradu.

viking-1493685_64017. oktobarDelikatesni ponedeljak u KC Grad-u na kome će zaposleni iz Ambasade kuvati i služiti posetioce tradicionalnim norveškim jelom Fårikål (jagnjetina u kupusu). Ko kaže da se u Norveškoj jede samo losos? Oktobar je mesec fårikåla kada se svi Norvežani i Norvežanke hrane kao što su se i njihovi siromašni preci, farmeri. Čekamo vas da ga gustiramo zajedno!

23-30. oktobra – Čuveni norveški pisci Erlend Lu (Geopoetika) i Svein Monnesland (Prometej) dolaze na Beogradski sajam knjiga. Želeli ste posvetu svog omiljenog pisca u knjizi? Ovo je prava prilika da vam se ta želja ostvari na štandu Geopoetike ili Prometeja.

raine-1493681_64023-30. oktobra – Tri norveška filma za decu će biti prikazana na KidsFest – festivalu dečjeg filma u Domu sindikata. Da ne ispadne da smo mališane zapostavili nakon Radosti Evrope.

– 26-30. oktobra – Dva velika imena norveške džez scene, Tord Gustavsen i All Included, dolaze na Beogradski džez festival koji će se održati od u Domu omladine.

29. oktobar – All Included na bis na 17. Međunarodnom džez festival u Kragujevcu.

U okviru Meseca norveške kulture će biti održan i Džez festival u Skoplju na kome će 15. oktobra nastupiti poznati norveški džez sastav The Thing.