Kada zavisnost dominira, možemo je sročiti u jednoj rečenici – ne mogu da podnesem misao da je srećniji/a s nekom drugom ženom/ ili muškarcem.

Strah od napuštanja i osećaj nesigurnosti, usko su povezani s nedostatkom unutarnje slobode. Često čujem na savetovanjima pitanje je li partner srećan s drugom/drugim.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

To znači: ja ne vredim i ne dajem ništa značajno i zato je otišla/otišao.

U razgovorima koje imate s ljudima, važnija je forma, a malo sadržaj, pa zato zavist tako lako dominira.

Tako često ljudi zavide na nekoj dobroj vezi i potroše mesece na žaljenje kako sami nemaju veze, a pritom zaboravljaju da su mogli da rade na svojim temeljnim osećanjima, tako da ih posmatraju. Vremensko ulaganje će doneti dublje uvide u zavist.


Pročitajte i ovo: Jeste li spremni za ljubav?


Zaokupljenost samim sobom, s neodvojivim prijateljima, kao što su strah i nada, privlačnost i odbacivanje, najveći su neprijatelji unutarnjeg mira.


Pročitajte i ovo: Put od pet koraka


Ako zaista želimo da neko bude srećan, ne možemo da insistiramo na tome da mu govorimo kako bi to trebalo da postigne. Samo se ego usuđuje da kaže: „Vaša sreća zavisi od moje.”

Ako nekog volimo, ne možemo da očekujemo da neko radi ono što mi volimo. To bi značilo da volimo sebe, a ne drugu osobu. Ako možemo jasno da mislimo, trebalo bi hrabro da pokušamo da odbacimo mentalne slike koje nas muče i opsesivnost koja nas tera da sanjamo okrutne osvete protiv „prisvajača” na kojeg smo ljubomorni.


Pročitajte i ovo: Šta treba da se zapitate pre nego što kažete da je kraj


Foto Jordan Bauer

To su direktne posledice koje se javljaju jer smo zaboravili naš najdublji potencijal za ljubav i mir.


Pročitajte i ovo: Razvod, ili u prevodu, kako se drugačije kaže olakšanje


Bilo bi dobro da stvaramo empatiju tako da posmatramo kako je zavist, u stvari, materijal na kojem možemo da radimo na sebi, tako da uvidimo šta je taj materijal imao da nam kaže o nama samima. Tako ćemo zaboraviti na uvredu, a vremenom će nam se zavist i ljubomora činiti poput ružnog sna.


Pročitajte i ovo: Porodični obrasci stvaraju pogrešnu sliku ljubavi


Sve je u vežbanju, a nesupeh možete da doživite samo ako niste u praksi.

Mnogi kažu da nemaju vremena da vežbaju i posmatraju, u ovom slučaju zavist, ali imate vremena kada hodate. To je meditacija u hodu koja traži našu koncentraciju na hodanje i disanje, a onda i posmatranje zavisti.

Foto Jordan Bauer

To je jednostavan put, no, ako ga ne želimo, ne možemo se pitati zašto nema ljubavi, ako ne vežbamo i ne vidimo da je ljubav umeće, onda je glupo očekivati rezultate.


Pročitajte i ovo: Sve zamke želje za savršenstvom


Tačnije, to je sindrom Petra Pana koji ne želi da odraste i vidi da je odrasla ljubav prepuna samostalnih aktivnosti u kojima se više ne možete oslanjati na izgovore.