Zavist dominira odnosima, a šta ona znači?

“Ne mogu da podnesem misao da je srećniji s nekom drugom ženom ili muškarcem.” Iza zavisti se skriva strah od napuštanja i osećaj nesigurnosti, a oni su povezani sa nedostatkom unutrašnje slobode.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Svaki dan činimo korake, mislimo da je ovo dobro za nas, pa ono, i tako prihvatimo mnogo pravila koja se uopšte ne tiču nas, ali mi smo ih prihvatili jer su to učinili i drugi. Tada počinjemo da se takmičimo i onda dolazi do zavisti u kojoj se upoređujemo sa drugima i reagujemo kad taj drugi ima više od nas. Sve to su izmišljene merne jedinice kojih u prirodi nema.


Pročitajte i ovo: Žene koje previše vole


Zaokupljenost samim sobom, sa neodvojivim prijateljima, kao što su strah i nada, privlačnost i odbacivanje, najveći su neprijatelji unutrašnjeg mira.


Pročitajte i ovo: Zašto previše volimo?


Ako zaista želimo da neko bude srećan, ne možemo da insistiramo na tome da mu govorimo kako bi to trebalo da postigne. Samo se ego usuđuje da kaže: „Vaša sreća zavisi od moje.’’

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Ako nekog volimo, ne možemo očekivati da neko radi ono što mi volimo. To bi značilo da volimo sebe, a ne drugu osobu.


Pročitajte i ovo: Kakav tip muškarca privlači žene koje previše vole?


Ako možemo jasno da mislimo, trebalo bi da hrabro pokušamo da odbacimo mentalne slike koje nas muče i opsesivnost koja nas tera da sanjamo okrutne osvete protiv „prisvajača” na kojeg smo ljubomorni. To su direktne posledice koje se javljaju jer smo zaboravili naš najdublji potencijal za ljubav i mir.


Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?


Bilo bi dobro da stvaramo empatiju i altruističku ljubav prema svim ljudima, uključujući i naše protivnike, ali ne zbog toga da bismo bili dobri, već da upoznamo kroz taj aspekt svoje tamne strane duše. Tako ćemo da zaboravimo na uvredu, a vremenom će nam se zavist i ljubomora činiti poput ružnog sna.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

U tome ne smemo da idemo religioznim osećanjima jer obično to radimo radi nekog drugog, morala ili, pak, Boga.


Pročitajte i ovo: Ženomrzac, najromantičniji muškarac na svetu


Sve je u praksi, kako meditacije, tako i posmatranja misli. Ako nam dođe misao ljutnje, upitajmo se na koga smo ljuti iznutra, koji to deo nas mrzimo i ne dozvoljavamo mu da izađe na videlo?


Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?


Zamislimo da praktikujemo empatiju na način da saosećamo sa bićima, a da ih ne sažaljevamo, neke neugodne misli bi nestale u nama. Empatiju ne vežbamo radi drugih, VEĆ DA ISCELIMO SEBE.


Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?


Jedino kroz praksu posmatranja i osvešćivanje primarnih emocija partnerski odnos može biti isceljen.