Doba u kojem živimo čezne za junacima, a kada oni ne postoje, kolektivno nesvesno nam nadomesti te junake, poput Supermena, Spajdermena i ostalih izmišljenih junaka, ali potreba za njima ne nestaje jer dubinski, oni su bitna potreba svake duše da odraste.

Na ovim prostorima, jako su popularni junaci, pogotovo oni sportski ili ratni, dok oni junaci koje pronalazimo u nauci ili na drugim područjima ovde nemaju nikakvu važnost.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Primera radi, teško ćete kupiti neki suvenir o Nikoli Tesli ili knjigu. Na Zapadu su junake zamenili sportisti i preduzetnici, pa se slave ljudi koji su uspeli na tom planu, ali pravi junak je onaj koji se okreće unutrašnjem putu, a takvih je najmanje.

Pročitajte i ovo: Kako se pravilno koristi čarobni novogodišnji štapić

Kada ego to čini, opet odlazi u neku religijsku organizaciju kako bi bio viđen.

No, vratimo se temi junaka i šta ona znači?

Pročitajte i ovo: Patrik Melrouz ili seksualno zlostavljanje u detinjstvu

Junakov zadatak ili arhetip, služi nam da svoju božansku sliku partnera (Anima, Animus) pretvorimo u realnu sliku, gde u braku kroz nedaće s kojima se susrećemo koristimo arhetip junaka kroz hrabrost da se suočimo sa realnom slikom svog partnera. Junak oslobađa i Animu tj. žensku energiju koja služi za stvaralačko dostignuće, a ono je put do Anime.

Pročitajte i ovo: Kako da pomognete osobi koja je u depresiji

To je približavanje unutarnjem izvoru gde se junačkim činom svoga ja oslobađamo svoje majke ili oca.

Kada smo mali, to je simbol vragolana koji na svoj nestašan način dečaku daje mogućnost da pređe u zrelu fazu. Arhetip junaka nam pomaže da se oslobodimo roditeljskih očekivanja i postanemo osobom koja je spremna da prihvati odnose.

Pročitajte i ovo: Seksting iliti moderno udvaranje – Na poljima od snova ne pušta se korenje

Borba između junaka i zmaja predstavlja u nama put do svesnosti, dok se u snovima pokazuje u spomenutoj simbolici.

Pročitajte i ovo: Nemate vremena za ljubav i seks?! Isplanirajte ljubavno – seksualna druženja sa partnerom. Evo kako i zašto!

Ja uz pomoć arhetipa junaka nosi snagu da borbom stvorimo svoje unutrašnje principe koji nas onda odvajaju od spoljnog sveta. Napuštamo roditelje, a time i identifikacije sa porodicom koja su osnova svake veze. U snovima, žena ili Anima se više ne javlja kao zmaj ili neki drugi mračni simbol. Tada u snovima više nema mračnih i pretećih slika ili ljudi, već se žena pokazuje u prihvatljivim simbolima.

”Junak je neko ko je dao svoj život nečemu većem od sebe.” (J. Campbell).

Pročitajte i ovo: Parovi koji se (ne)svađaju

Dakle, junak nas navodi da prihvatimo život i uđemo u njegov lavirint. Ako se osećate loše i ne znate kako dalje, poistovetite se sa junakom, postanite junaci i počnite da se borite. Svi imamo taj arhetip u sebi. Ne dopustimo da nas zov Sirena odvuče s puta, tj. zov ega koji uvek kaže: Lenj/a sam, ne mogu, nema smisla.

Pročitajte i ovo: Zašto nas praznici uvlače u depresiju i kako da se izborimo sa njom

Poslušajte junaka i njegovu zadnju: nema predaje. Predajte se nečem većem tj. Sopstvu. To jedino daje smisao jer to je jedini psihički zakon koji možemo da sledimo. Ako dovoljno poznajemo snove, ove simbole ćemo pronaći kao likove koji će nas navoditi prema Sopstvu.

Dakle, u odnosima nas junak poziva da se suočimo sa zastrašujućom slikom onoga što smo videli u drugoj osobi i da ponovo pokušamo da shvatimo da smo se susreli sa sobom, iako smatramo da smo povređeni od druge strane.

Pročitajte i ovo: Uzroci odsustva ili smanjene seksualne želje i kako se izboriti sa problemom

Ništa nas ne može povrediti osim nas samih, a arhetip junaka nam služi da se sa time suočimo.