U filmu Veliki Getsbi vidimo sve ono što jedna ljubav želi da postane, ali spoljni agens uvek pokvari tu veliku ljubav.

Ipak, ceo zaplet krije se u jednom vrlo jednostavnom mitu ili verovanju Zapada u tragičnu ljubav. Kako je Jung rekao, Zapad je zapeo na ovoj stepenici ljubavi i nije se maknuo od ovog mita koji nije toliko karakterističan za druge kulture.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Pogledajte kakve ljubavi slavimo, koje priče o odnosima su nam najpopularnije i videćete da su upravo ove ljubavi najviše slavljene. Ljudi se kad – tad od tako velikih očekivanja u odnosima slome.

Ta čovekova potreba da je tuđa ljubav veća ili da je komšijina trava zelenija, pravilo je u odnosima kojem se beži u formu kako bi se izbegao sadržaj odnosa.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Great Gatsby je priča u kojoj se javlja siromašni, a onda bogati “princ”, koji želi svoju dragu nazad. Nekako u tome i uspe, a onda dva tragična trenutka ljubavnu priču učine razočaravajućom.

Ona mu se nije vratila, ostala je s mužem, a onda je bio ubijen. Tako je moralo biti jer to je savršeni alibi Zapada koji slavi beg od ljubavi i glorifikuje da je sudbina htela drugačije.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Zapad uzdiže mit u kojem verujemo – toliko ljubavi imam, a ne mogu da je dam jer nisam srela ili sreo savršenu osobu.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Umesto da sebe sagledam stvarno i shvatim kako je to bila ljubav prema idealnoj ili narcisoidnoj slici samog sebe, radije bežim u glorifikovanje sudbine koja je odredila ko će da voli, a ko neće.

Taj fantomski drugi, koji je bez lica i kojeg fantomski iščekujemo i tako živimo u odnosu mašte i iluzije, daje nam nadu i iskupljenje u kojem ne moramo da razmišljamo o tome da se u stvarnosti uopšte ne dajem, ne slušam sugovornika, osim kada moram drugome da ispričam svoje jadi ili očekivanja.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Voleti možemo, ali ta naša slatka laž u kojoj drugima bacamo prašinu u oči – da nismo sreli pravu ili pravog – pokazuje da nisam sposobna/an da volim.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Ljubav je problematična za ego, za one koji su još duboko u zajednici, dok oni koji su se osamostalili, žive svoj život, imaju svoje individualne navike, znaju da mogu da vole jer su tokom života naučili da su umrli nekoliko puta i toliko se puta isto rodili.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Takva osoba, ako voli, ona voli, a ako i nema momentalno partnera, nalazi ljubav u svakodnevnim trenucima, pogledu ili svom delovanju, svako ko tako živi jednostavnu individualnost deli s onima koji razumeju taj proces. Svako ima talenat i poželjno ga je deliti sa radošću drugima jer tako iskazuješ individualnost, kao osnovu svake ljubavi.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Veliki Getsbi je predivan mitološki film, u kojem možemo da se oduševljavamo iznova tragičnom ljubavlju, kao dečjem i nevinom pogledu na ljubav, koja nas uči idealima, ali nakon tog početnog ideala shvatite da ljubav pripada onima koji svaki dan sebe zagledaju nekoliko puta i suočavaju se sa svojom unutrašnjom slikom koja im otkriva da je put do ljubavi postepen i traži hrabrost i umeće.