U filmu Veliki Getsbi vidimo sve ono što jedna ljubav želi da postane, ali spoljni agens uvek pokvari tu veliku ljubav.

Ipak, ceo zaplet krije se u jednom vrlo jednostavnom mitu ili verovanju Zapada u tragičnu ljubav. Kako je Jung rekao, Zapad je zapeo na ovoj stepenici ljubavi i nije se maknuo od ovog mita koji nije toliko karakterističan za druge kulture.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Pogledajte kakve ljubavi slavimo, koje priče o odnosima su nam najpopularnije i videćete da su upravo ove ljubavi najviše slavljene. Ljudi se kad – tad od tako velikih očekivanja u odnosima slome.

Ta čovekova potreba da je tuđa ljubav veća ili da je komšijina trava zelenija, pravilo je u odnosima kojem se beži u formu kako bi se izbegao sadržaj odnosa.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Great Gatsby je priča u kojoj se javlja siromašni, a onda bogati “princ”, koji želi svoju dragu nazad. Nekako u tome i uspe, a onda dva tragična trenutka ljubavnu priču učine razočaravajućom.

Ona mu se nije vratila, ostala je s mužem, a onda je bio ubijen. Tako je moralo biti jer to je savršeni alibi Zapada koji slavi beg od ljubavi i glorifikuje da je sudbina htela drugačije.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Zapad uzdiže mit u kojem verujemo – toliko ljubavi imam, a ne mogu da je dam jer nisam srela ili sreo savršenu osobu.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Umesto da sebe sagledam stvarno i shvatim kako je to bila ljubav prema idealnoj ili narcisoidnoj slici samog sebe, radije bežim u glorifikovanje sudbine koja je odredila ko će da voli, a ko neće.

Taj fantomski drugi, koji je bez lica i kojeg fantomski iščekujemo i tako živimo u odnosu mašte i iluzije, daje nam nadu i iskupljenje u kojem ne moramo da razmišljamo o tome da se u stvarnosti uopšte ne dajem, ne slušam sugovornika, osim kada moram drugome da ispričam svoje jadi ili očekivanja.

Pročitajte i ovo: Šta je to dobar seks?!

Voleti možemo, ali ta naša slatka laž u kojoj drugima bacamo prašinu u oči – da nismo sreli pravu ili pravog – pokazuje da nisam sposobna/an da volim.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kad stvari krenu nizbrdo

Ljubav je problematična za ego, za one koji su još duboko u zajednici, dok oni koji su se osamostalili, žive svoj život, imaju svoje individualne navike, znaju da mogu da vole jer su tokom života naučili da su umrli nekoliko puta i toliko se puta isto rodili.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Takva osoba, ako voli, ona voli, a ako i nema momentalno partnera, nalazi ljubav u svakodnevnim trenucima, pogledu ili svom delovanju, svako ko tako živi jednostavnu individualnost deli s onima koji razumeju taj proces. Svako ima talenat i poželjno ga je deliti sa radošću drugima jer tako iskazuješ individualnost, kao osnovu svake ljubavi.

Pročitajte i ovo: Da li da kažem prijateljici da je muž vara?!

Veliki Getsbi je predivan mitološki film, u kojem možemo da se oduševljavamo iznova tragičnom ljubavlju, kao dečjem i nevinom pogledu na ljubav, koja nas uči idealima, ali nakon tog početnog ideala shvatite da ljubav pripada onima koji svaki dan sebe zagledaju nekoliko puta i suočavaju se sa svojom unutrašnjom slikom koja im otkriva da je put do ljubavi postepen i traži hrabrost i umeće.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.