Ono što ćemo svi na ovoj planeti proći jeste raspad ega.

Postupak nije lagan, ali jedino on nudi oslobađanje od površnosti. Dakle, sve započinje tada kada se ego okreće od sveta, kad shvati da se njegovi najdublji ciljevi u svetu nikad i ne mogu ostvariti.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Zbog toga se on otuđuje od sveta. Tada ga hvata strepnja jer mu izgleda da više nema povratka smislenoj egzistenciji u svetu. Javlja se suočavanje sa Senkom i čini mu se kao da je sada tuga druga, izvrnuta istina, jedina istina o stvarnosti.

Pročitajte i ovo: Venčanje definitivno menja vaš partnerski odnos – kako i zašto

Posle nekog vremena i ona bledi. Ego dospeva do nulte tačke, nepouzdanosti svih stajališta. On sagledava sopstvenu „ništavnost”, ali i ništavnost sveta, pošto tamo gde nema ega, nema ni sveta.

Pošto se oseća poništenim i izgubljenim, ego se prepušta višem vođstvu – tao u taoizmu, Sopstvo kod Junga, božanstvo u religiji, stvaralačka osnova, praznina, odnosno, prihvata da se mora povući svojom voljom i razumom da bi se pozitivni ishod odigrao.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

U religijama je to artikulisano u priznanju greha, obraćanju veri i nadi. Na ovoj tački je važna i uloga duhovnog vodiča, a najlakše se podleže i manipulaciji.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Kad se ego povuče, privremeno nastaje crna rupa u psihičkom prostoru, sa snovima o slomu i raspadu, a javljaju se strah i strava, jer se ego suočava sa nečim tamnim, nepoznatim i strahotnim.

Dok je prethodno sviet izgledao plitak, lišen značenja i dubine, sada deluje začuđujuće, pun tajanstvenih dubina. Tada se mogu javiti i različite fizičke senzacije i poremećaji (čulni, motorički, fiziološki), uključujući tu i duševne.

Pročitajte i ovo: Obrazac žrtve kao beg od ljubavi

Umesto slabljenja ili gubljenja interesa, pojedini apetiti i nagoni (glad, seksualnost) mogu privremeno ojačati do neslućenih razmera tj., iskušenja.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Posle svega, nastupa period regeneracije i stvarnog pozitivnog preobražaja, o čemu, inače, ima mnogo više reči u tradiciji meditacije.

U nekim tradicijama postoji uzdržanost da se govori o negativnim stranama i teškoćama, zbog toga što je zapaženo da su neke osobe podložne jednoj imitativnoj dinamici (stigme u hrišćanskoj tradiciji su, možda, dobar primer za to), što znači da autosugestijom izazivaju negativne znakove, pružajući sebi prividne dokaze o „napredovanju”.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Istina, poznato je i „imitiranje” pozitivnih svojstava i „znakova” pseudonirvana, ali od toga je možda manja šteta.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Problem je jedino što malo ko o tome govori kada se spominje duhovnost i obično se govori samo o dobrim aspektima. Mnogi ne govore jer ne znaju ništa o tom procesu i duhovnost im služi kao dobar izvor zarade, a malo ko spominje da tako izgleda put i da kroz njega svako ko želi sebi da pomogne mora proći kroz taj proces.

To je, pre svega, izazovno jer život je u tom procesu mnogo zanimljiviji i uzbudljiviji nego živeti u sigurnosti svojih stvari i lažnih veza, kao i seksualnih odnosa kojih nema jer ih nikada nismo ni želeli, ali to ne želimo ni priznati.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica – drugi deo

Tek kada duša odluči da prođe kroz ovaj proces može doživeti ljubav, a ko to ne želi, ljubav, nažalost, neće upoznati. Sok blaženstva ljubavi tako je blizu svima, ali držimo se i hranimo u životu svim onim što nas čini nesrećnima.