Kada se rodimo i kada roditelji započnu da nas odgajaju, odmah prebacuju karmu deci kao i probleme i ciljeve koje nisu sami ostvarili, a posle indijske filozofije, to učenje je preuzela psihoanaliza.

Tako na kolektivnom nivou trošimo vreme na nesvesno prihvaćene sporazume koji počinju sve više da nas opterećuju jer svoju ličnu moć trošimo na te obrasce koji su u 95 posto slučajeva nerealni i nemaju veze sa stvarnošću.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Primera radi, neko je gladan i nema šta da jede i naravno da su programi straha uvek prisutni, pogotovo ako smo odrasli na području koje pamti glad i kao takav program on će biti upaljen i na taj način paralizovaće naše mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Popularna psihopatija – kako da prepoznate psihopatu u svom okruženju

S druge strane, na drugom kraju planete, u siromašnoj Indiji, ovde neću reći o kome je reč, čovek koji se iskreno i potpuno predao svojem unutarnjem Sopstvu napravio je par metara i bio je nahranjen. Pored toga, ponuđeno mu je da bude usvojen.

Jasno je da su milioni to pokušali, ali nije taj princip funkcionisao jer nismo svesni prethodno spomenutih programa kojima robujemo. Sporazumi i udovoljavanje ljudima kojima ionako nije stalo do nas, kao kolektivni program, ne samo roditelja, već i društva, hrani čovekovu propast jer želi da pripada plemenu ili društvu.

Pročitajte i ovo: Tajanstveni zavodnik – psihopata, ženskih srca lomilica

Ako želite promenu, onda se držite te promene.

Primera radi, neko kaže – ja sam pokušao da meditiram i osetio sam malo mira, a onda je nešto počelo da me boli, pa nisam mogao da se smirim. Zašto? Zato jer vam je um govorio – izađi iz meditacije, to ti je loše, vidiš da te boli, noga ti se trese, ne možeš mirno da sediš, idi pogledaj film, nazovi nekog, da to vredi i drugi bi to radili.

Pročitajte i ovo: Ljubav u doba filtera i posedovanja materijalnih dobara

Koliko vam se to puta dogodilo, odnosno, hteli smo promenu, ali sa starim metodama, a da su one funkcionalne, već bi se nešto promenilo u našem životu.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Mnogi misle da je problem u tome što nemaju novca i da je to glavna prepreka, ali isto tako ne vidimo mnoge koji su rešili svoj problem. Promene nema jer su nam razmišljanja kao stari Fića – prepuni sporazuma i programa, gde ne vidimo da mala pukotina u našim mislima neprestano stvara propuh od kojeg neprestano padamo u tugu, bol, nerazumevanje.

Pročitajte i ovo: Kako da ne vaspitavate svoju ćerku

Dakle, mislimo, a sejemo seme straha koje prihvatamo kao stvarnost. Zar ne vidimo svet pun straha oko sebe? Mi na Zapadu imamo većinu stvari, a bojimo se više od siromašnih ljudi.

Jeste li bili negde drugde i videli da se siromašni smeju deset puta više od nas, a mi imamo toliko i tako smo zabrinuti? Dakle, misli sporazuma straha dominiraju životima ljudima, ali pojedinačno svi imamo šansu da se menjamo u sebi.

Pročitajte i ovo: Popaje, spasi me! Kompleks spasioca – da li i koliko pomažete svom partneru u vezi?

Kao civilizacija imamo, a šta činimo, bojimo se, a racionalno, realno, koliko imamo mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Udajemo se za njega i njegovu majku

Prvo pravilo je doneti odluku, kao i kod meditacije. Problemi će biti kao u meditaciji –  puno ometajućih faktora, puno njih koji će vas povlačiti i govoriti – vrati se religiji uma, dobro nam je, uvek je neko drugi kriv, dobro je osećati se loše i kukati.

Kada počnemo da meditiramo isto su takvi glasovi, samo što oni dolaze od našeg uma koji govori da ne možemo ništa da promenimo.

Pročitajte i ovo: Kako da se borimo protiv straha

Problem je strah od promene. Kada počnemo nešto da radimo na njoj, želimo rezultate odmah, ali kada oni i dođu, ne znamo da ih prepoznamo jer nismo još duboko u sebi ostavili neutemeljenu priču o strahu i programima punih ucena koji dolaze od porodičnih programa.