Jung je smatrao da anima u muškarcu, podsvesni tip žene u koji se muškarac zaljubljuje kao idealnu sliku žene, ima četiri različita nivoa koje je nazvao Eva, Helena, Marija i Sofija.

U širem smislu, ceo proces razvoja anime u muškarcu se događa prema  njegovom otvaranju prema emocionalnosti, te na taj način razvija intuitivne procese, kreativnost, maštu, psihičku osetljivost prema sebi i drugima, dok to ranije nije postojalo.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Eva

Prva je Eva , nazvana po Knjizi Postanku zbog Adama i Eve. Ona se bavi muškarčevim predmetom želje.

Helena

Druga je Helena, aluzija na Helenu i Troju u grčkoj mitologiji. U ovoj fazi se na ženu gleda kao sposobnost za svetovni uspeh, te muškarac postaje samopouzdan, inteligentan i pronicljiv, ali nekada u toj fazi nije vitalan. Ova druga faza pokazuje snažan raskol između spoljnih talenata poslovanja i uobičajene veštine s nesposobnošću za vrline, nedostatkom vere ili mašte. Žena muškarcu upravo kompenzuje ove poslednje vrednosti.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Marija

Treća faza je Marija, nazvana po hrišćanskom teološkom razumevanju Device Marije (Isusova majka). Na ovom nivou, muškarac osveštava vrlinu, odnosno, radi se o muškarcu koji već ima integriranu ženu.

Photo by Alvin Mahmudov on Unsplash

Sofija

Četvrta i konačna faza razvoja anime je Sofija. Dobila je ime po grčkoj reči za mudrost. Potpuna integracija muškarca omogućuje ženama da vide muškarca koji primećuje odnose.

Takav muškarac je mudrac koji spaja jako dobro aspekte muškog i ženskog. Ovakvi muškarci su retki, kao i žene koje su dosegle razvoj Sofije, odnosno, žene koja je integrisala svog muškarca poput proročice Delfi.