Prenošenje problema na druge kroz ljutnju najizraženiji je obrazac u fazi odrastanja. To je, inače, obrazac prenošenja problema na druge.

Kako to izgleda? Ljutimo se na nekog i tada dolazi do trenutnog opuštanja, nakon podnesene žrtve. Ipak, ništa se neće promeniti, problem će postojati i dalje jer to je sukob dve sile koje žive u nama i koje traže da ih osvešćujemo.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ljudi ne donose odluke i onda postaju žrtve, a nakon toga izbacuju ljutnju na druge, obično na nemoćne.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Međutim, zašto sukob postoji u nama?

Zato jer mi o sebi mislimo da smo plemenita i dobra bića, a bilo bi nemoguće preživeti bez te lažne slike o sebi. Život je zaista nemoguć bez te iluzije, sve dok ne spoznate da živite za nečiju tuđu sliku koju ste smatrali delom sebe. Sve dok o sebi mislite da ste dobra osoba ili da ste loša osoba, nemate poverenja u sebe i kroz takva verovanja mnogo toga nećete moći da promenite u svom životu.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Osećaćete se inferiorno.

Stoga, iluzijom da smo dobri, obično taj obrazac pretvaramo u žrtvu jer u njemu je očekivanje da ćemo nešto dobiti od života zauzvrat, a u stvari, nakon toga dolazi bes.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Ukratko, sve dok naš um veruje da živimo u svetu u kojem postoje dobri i loši, teško vidimo da te podele postoje zbog želje.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Naime, za pticu ili lava dijamant nema nikakvu vrednost, što znači da želja stvara podelu i vreme.

Iza uma je praznina ili punoća, a ona ne zavisi od ovih podela jer u njoj su podele spojene u jedno. Želja za mladošću je slika u kojoj želimo da budemo poželjni, želimo pažnju drugih. Ako nema želje, starenje nema nikakvu vrednost.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Žrtva želi pažnju, ali strah od donošenja odluke tera je da sebe stavlja na drugo mesto i tako postaje rob. Žrtva ima očekivanja koja se kasnije pretvaraju u bijes. Trgovački – preduzetnički odnosi premrežuju ljudske odnose.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Jasno je da govorenje istine i upućivanje na nju ljude udaljava od potrage jer tada moraju sebi da priznaju da nisu tražili ljubav, već pažnju. Razotkrivanje stvarnih motiva pravi je put do ljubavi.