Prenošenje problema na druge kroz obrazac žrtva – ljutnja, najizraženiji je obrazac u fazi odrastanja. To je, inače, obrazac prenošenja problema na druge.

Kako to izgleda? Ljutimo se na nekog i tada dolazi do trenutnog opuštanja, nakon podnesene žrtve. Ipak, ništa se neće promeniti, problem će postojati i dalje jer to je sukob dve sile koje žive u nama i koje traže da ih osvešćujemo.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ljudi ne donose odluke i onda postaju žrtve, a nakon toga izbacuju ljutnju na druge, obično na nemoćne.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Međutim, zašto sukob postoji u nama?

Zato jer mi o sebi mislimo da smo plemenita i dobra bića, a bilo bi nemoguće preživeti bez te lažne slike o sebi. Život je zaista nemoguć bez te iluzije, sve dok ne spoznate da živite za nečiju tuđu sliku koju ste smatrali delom sebe. Sve dok o sebi mislite da ste dobra osoba ili da ste loša osoba, nemate poverenja u sebe i kroz takva verovanja mnogo toga nećete moći da promenite u svom životu.

Pročitajte i ovo: Veliki Getsbi ljubav ili beg u tragičnu ljubav

Osećaćete se inferiorno.

Stoga, iluzijom da smo dobri, obično taj obrazac pretvaramo u žrtvu jer u njemu je očekivanje da ćemo nešto dobiti od života zauzvrat, a u stvari, nakon toga dolazi bes.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Ukratko, sve dok naš um veruje da živimo u svetu u kojem postoje dobri i loši, teško vidimo da te podele postoje zbog želje.

Pročitajte i ovo: Ne bole ožiljci koje nosim, bole njihova imena

Naime, za pticu ili lava dijamant nema nikakvu vrednost, što znači da želja stvara podelu i vreme.

Iza uma je praznina ili punoća, a ona ne zavisi od ovih podela jer u njoj su podele spojene u jedno. Želja za mladošću je slika u kojoj želimo da budemo poželjni, želimo pažnju drugih. Ako nema želje, starenje nema nikakvu vrednost.

Pročitajte i ovo: Sinhronicitet – čudesno tkanje našeg postojanja

Žrtva želi pažnju, ali strah od donošenja odluke tera je da sebe stavlja na drugo mesto i tako postaje rob. Žrtva ima očekivanja koja se kasnije pretvaraju u bijes. Trgovački – preduzetnički odnosi premrežuju ljudske odnose.

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Jasno je da govorenje istine i upućivanje na nju ljude udaljava od potrage jer tada moraju sebi da priznaju da nisu tražili ljubav, već pažnju. Razotkrivanje stvarnih motiva pravi je put do ljubavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.