Neuzvraćena ljubav predstavlja čežnju za onim što ne možemo da imamo.

Ko se nije bar jednom zaljubio i bio odbijen?! Neuzvraćene zaljubljenosti i neuzvraćene ljubavi, kako odmiču godine, pretvaraju se u potragu za savršenim partnerom. To je partner koji bi, navodno, trebalo da nadopuni i potvrdi našu vrednost.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Pročitajte i ovo: Razmaženost onemogućava dublji emotivni odnos


Ipak, to je najmoćnija maštarija, iako se retko kad ostvaruje. Smisao života nije biti sa ”savršenom” osobom, već spoznavati sebe kroz nesavršen odnos, jer on otkriva naše slabosti koje pokušavamo da iscelimo.

Naša idealizacija je najjača u detinjstvu, u kojem žudimo za bezuslovnim odobravanjem onoga što radimo od majke i oca. Ako i dobijemo odobravanje, želimo da ga dobijemo ponovo i ponovo, što obično završava idealizacijom partnera u početnim vezama i, naravno, razočaranjem.


Pročitajte i ovo: Ne postoje prečice za lični rast


Foto Freestocks.org

Pročitajte i ovo: Najnoviji modeli svečanih cipela


Međutim, ako nismo okusili tu idealizaciju u odnosu, neprestano čeznemo za takvom ljubavlju. Ipak, malo ko govori da je ta čežnja odbrambeni obrazac od straha od nesigurnosti i stvarnog sveta.


Pročitajte i ovo: U čemu je razlika između krivice i odgovornosti


Sve dok smo u toj idealizaciji, ne nestaje ta želja da nas drugi prihvate baš onakvima kakvi jesmo, idealizacija koju smo dobijali od roditelja, pa makar i na tren. To je snažna potreba koju projektujemo na partnera, bez obzira na to može li partner da uzvrati željeno, odnosno, nije nas u tom narcisoidnom zanosu toliko briga koje su potrebe druge osobe, pa se kasnije u svađama referiramo samo na nedobijenu čežnju, a zaboravljamo da svom partneru ne dajemo njegov zahtev za priznanjem.


Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom


Photo by Becca Tapert on Unsplash

Pročitajte i ovo: Loše navike koje mogu da unište vaš odnos


U potrebi da nas neko prizna takvima kakvi jesmo, najčešće se u mladenačkom razdoblju zaljubljujemo u nepoznatu osobu koja nam često ne uzvraća ljubav. Upravo neuzvraćena ljubav je odbrana od prihvatanja života i nesigurnosti.

S druge strane, romantična ljubav je opsednutost koja je uzvraćena, ali koja ne traje dugo. To je, u stvari, zdrav odnos koji može da dovede do ljubavi.


Pročitajte i ovo: Ako hoćeš da te oralno zadovolji, nemoj da radiš ove stvari


Postoji i onaj paranoični aspekt neuzvraćene ljubavi koji se pretvara u utvare da nas neko proganja i potrebu da svet tumačimo kao policijsko mesto u kojem smo svi praćeni, poput Orvelovih romana. Sve to su faze koje nas teraju da dođemo do prave ljubavi koja je trajna i koja ne umire i takva ljubav prevazilazi opsednutosti.


Pročitajte i ovo: Pre nego što se venčate, trebalo bi da razjasnite ove stvari


Photo by Uroš Jovičić on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kako da nosite leopard dezen, a da to ne izgleda jeftino i prosto


Neuzvraćene ljubavi često znaju da se pretvore u one nasilne ljubavi, u kojima nas partner ostavi i povredi, ali kažemo da ga, ipak, volimo, bez obzira na učinjeno. Kako je rečeno, i to je bolje nego osetiti ravnodušni svet u kojem ne postoji drama, a u kojima se mnoge osobe osećaju živima.


Pročitajte i ovo: Najbolje poze za oralni seks


Odnos koji počinje prijateljstvom zahteva više vremena i pažnje, te svojevrsno razumno razmišljanje. E, sada, ovaj deo ljubavi bez ikakvog preterivanja, ako sebe sagledate, ne cenite. Teoretski, većina razume, ali u praksi malo ko primenjuje jer većina nije spremna da sluša.


Pročitajte i ovo: Zavist u odnosu – ne mogu da podnesem da je srećniji s drugom


Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Pročitajte i ovo: Zašto se žalite, čak i kad vam dobro idete?


Kad kažeš da si prijatelj s partnerom, to je ljudima kao da si im ponudio hladni tuš jer ne postoje spomenute dramatičnosti. Ali gledajući dublje, preziranje takvih odnosa otkriva nespremnost na razmišljanje i stvarnu razmenu. Time se lišavamo mnogih emocija i obogaćivanja sebe.


Pročitajte i ovo: Strah od odbacivanja sprečava razvoj bliskosti sa drugima


Neuzvraćene ljubavi često su nespremnost za ljubav, a to je stanje Zapada, jer on još uvek u samačkom životu opravdava beg od stvarnosti i upoznavanja stvarnih osećanja.