Majka rađa muškarca i pokušava što duže da ga zadrži u svom prisustvu, toliko da pokušava da ga odvoji od njegove izabranice u budućnosti.

Njegov eros je pasivan, a ženski je aktivan. Ona kao i u indijskoj mitologiji i filozofiji predstavlja Mayu i Prakrty ili ženski princip koji stvara iluziju o svetu i stvarnosti.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Muškarac oseća toliki strah od žene da je razvio ceo arsenal oružja kojim želi da uništi ovaj svet ili majku. Zato je toliko nasilan kroz istoriju. On oseća taj pasivni eros koji je inferioran naspram žene. Tako je i u seksualnosti, umesto da se posveti ženi, on kao dete ili Narcis ne može da se poistoveti s njom. On je ne čuje, on je gleda kao objekat, kao sredstvo ispunjenja ili poseda.

Žena u tim konstelacijama pokušava da se poistoveti sa sredstvom željenja u seksualnom smislu, pa je zato industrija lepote vredna 150 milijardi dolara godišnje. Muškarac tako upada u zamku. On ne može da prihvati osobnost jer Animus je mnoštvo, on sebe vidi jedino kroz grupu i ne može da primeti svojstvenost jer žena je svojstvenost, ono čega se muškarac boji. Zato imamo naciju, državu, a ono najgluplje jeste izabiranje nekog da se brine o nama.

Dakle, demokratija ili bilo kakav sistem u kojem muškarac traži vođu grupe jer se boji osobnosti ili oslobođenja, u stvari, najgluplja je želja. Zamislite koliko je degenerativno davati enormni novac da bi se neko brinuo o tebi, a zapravo ti oduzima slobodu.

Zašto ratovi? Iz istog razloga. Strah da upoznaš osobu s druge strane.

Tamo je grupa, tamo preko ne može da bude čovek. Vidimo da živimo u muškom svetu koji je prepun igračaka. Tu nema prostora za mišljenje i svojstvenost.

Znate li neku osobu oko sebe koja misli, koja ima svoje mišljenje, a da to nije mišljenje koje ste već čuli?

Strah od majke dete pokušava da reši nasilnim otporom, ali svako nasilno ponašanje deteta ili muškarca je nemoć. Muškarac uništava svet ili majku jer je nemoćan. Tako je muškarac svestan da ne može dati ženi ono što ona može dati i obratno. Žena se pored muškarca oseća neispunjeno.

Stoga, žena i muškarac su dva principa koji su jedno drugom potrebni, a da bi jedno drugo upoznali, potrebno je da shvate kako su oboje bili u vezama u kojima su voleli projekcije, a ne osobe jer to znači da smisao postaje ljubav, a ne igračke u kojima se onda ljudi lišavaju mogućnosti da uspostave odnos.