Žena manifestuje hipnotičku lunarnu privlačnost, te magičnim oreolom privlači muškarca. To su dve prirode žene. Muškarac teško odoleva jednoj i drugoj jer obe pripadaju njegovoj unutrašnjoj realnosti.

Zaljubljeni muškarac se sukobljava sa spoljnom i unutrašnjom ženom. Zaljubljenost mu služi da se na kraju oslobodi njihovih magičnih čini, te hteo ili ne, ide k sebi. Kada se to osvesti, to je prvi korak prema individualizaciji, kako to Jung naziva. To je, u stvari, put prema sazrevanju.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Ako ne ide ka tome, osuđen je na frustraciju i obrnuto, ukoliko žena ne ide tim putem, reskira s dubokom razočaranošću.

Pročitajte i ovo: Vodič za žene zbunjene muškarčevim ponašanjem

Zreo muškarac, kao i zrela žena, retke su pojave. U većini slučajeva ženska instinktivna strana upravlja muškarčevim osećanjima i njegovim životom, kao i što muška instinktivna strana vlada ženskom ličnošću. Kada partneri izađu iz tih uloga nastaje svađa koja je odbrana od vršenja projekcije ili sebe ikakvim kakav jesam.

Pročitajte i ovo: Ima li ljubavi posle prevare?

U muškarcu ili njegovoj Animi žive dve žene: Devica i Velika Majka. Zaljubljeni muškarac je emotivno upleten sa obe žene. Obe žene izgledaju posesivno i u njegovom nesvesnom stanju, on je “opsednut” njima.

Jesu li vam poznati muškarci koji ponižavaju žene i nazivaju ih pogrdnim imenima? To je njihova negativna Anima koja se pojavljuje arhetipski ili neosvešćeno, a formira je njegova majka. Muškarac je u velikoj većini slučajeva opsednut ženom, a pogrdna imena su strah od žene i njene magične moći zbog koje muškarac treba uspeh ili moć.

Pročitajte i ovo: Zašto je ženama malo potrebno da se mnogo vežu?

Velika Majka kod nesvesnog muškarca njegovom nerazvijenom egu predstavlja podršku, zaštitu i hranu. Njegova nesvesna žena ga drži u infantilnom stanju, nudeći mu nedovoljno prostora da raste i da se razvija. Anima ima svoju tamnu stranu tzv. žensku Senku koja se u prošlosti zvala veštica, a u današnjem svetu su to majke koje ne dozvoljavaju da se muško dete razvija.

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Kada se muškarac susreće sa Devicom ili svojom novom ljubavi, on je zapravo obuzet dubljim Sopstvom, jer ona bi trebalo da ga dovede do suočavanja sa svojom unutrašnjom ženom i mogućnošću da se spoji s njim u mističnom ljubavno-seksualnom činu.

Muškarac pri zaljubljivanju oseća da može da dosegne neslućene visine, ali, u stvari, većina muškaraca se zaljubljuje u spoljnu formu žene i tako ostaju robovi njene lepote tj.  taštine zbog koje većinom trati život ostajući zaljubljen i vezan za sliku žene- majke koju ne dostiže, pa većinom biva opsednut ovom slikom koja ga izjeda do kraja života u nervoznim raspoloženjima i projekcijama ljutnje.

Pročitajte i ovo: Da li stvarno ništa nije tako jednostavno?!

Zaljubljivanjem muškarac je opsednut s obe žene. U odnosu on pokušava da zauzda ženu jer se nje boji. Ipak, ovom vezom muškarac uspeva da odseče pupčanu vrpcu i napravi važan iskorak napred u kojem neki muškarci postaju osećajni i odgovorni. Možda će mnogo kasnije obnoviti susret sa majčinskim tipom žene, ali verovatnije na zrelijoj osnovi.

Pročitajte i ovo: Besparica i ljubav

Ljubavnik je primoran da bira jednu od dve žene, ali psihološki govoreći, on se mora neminovno sporazumeti sa drugom ženom, ako želi da dobije potpuni oblik muškarca ili sebe. Ako ostavi jednu ili drugu, ona će ga pratiti do kraja sveta, naravno, psihološki.

Svako od nas zna da kada nešto želimo da potisnemo u nesvesno, upravo nas to progoni. Nema goreg pakla od potiskivanja žene kod muškarca, a lako je vidljiva opasnost potiskivanja.

Pročitajte i ovo: Kako da maksimalno iskoristite svoj godišnji odmor

Primera radi, u hrišćanstvu, gde je opozit potiskivanja pojava seksualnih nastranosti, odnosno, gde se seksualnost brani onda cveta dijabolična seksualnost.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Dakle, ako žene budu odbačene, obe će se okomiti na mladića, kao što je u mitu Eumenida nagovorila Oresta da ubije svoju majku.

Ranije generacije su uvek upozoravale mladića da se odrekne druge devojke i da ostane veran prvoj. Na nesreću, mnogi su prihvatili njihov savet i patili od stalne jednostranosti.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Trenutno mišljenje javnosti olakšava muškarcu koji je suočen sa ovom dilemom da se reši odbacujući majku svoje dece radi mnogo mlađe osobe. On bira arhetip mlade žene koja je opet arhetipska, ali danas u većini slučajeva odobrena pojava.

Pročitajte i ovo: Seksualno ucenjivanje – tamna strana interneta

Pitagora je govorio istinu – Ima nešto osnovno i veoma ljudsko u trouglu. Ukoliko muškarac nastavi da sledi takvu sliku, može da izgubi inicijalni obred, koji je od velike važnosti u razvoju muške svesti.

Trojanski rat je broj tri koji ne pokreće bez veze na tragediju. On je toliko jak da kada ljudi prekidaju tok, kažu našao si drugu. To je arhetipski, a mi još uvek o ljubavi razgovaramo primitivno i arhetipski, a da toga nismo svesni.

Pročitajte i ovo: Prokrastinacija – odlaganje kao navika ili životni stil

Ljubavnik – muškarac mora da se oslobodi regresivne sile koja teži da ga poseduje i da zakorači u svet odraslih muškaraca koji simbolizuje u snovima broj tri.

Pročitajte i ovo: Da li da se vratim bivšem partneru ili ne?!

Ovde prebiva većina muškaraca zapletena jer se muškarac odrekao logosa ili racia kao muškog principa. Danas se muškarci ismevaju ljudima koji razmišljaju, a ne postoji niti jedna inicijacija koja bi im pomogla da ovaj prelom učine i prihvate racionalizaciju.

Simbol te borbe je zmaj kojeg junak mora da ubije da bi spasio princezu. Većinom se muškarci ne oslobode ove regresivne sile, te njima vlada Anima-mama koja postaje unutrašnja okrutna maćeha, gde vidimo čangrizavog muškarca koji stalno kritikuje svoju ženu, sve dok se razvod zaista i ne dogodi.

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

Priča o Raju je priča spoznaje osećajnog iskustva koje se upoređuje sa znanjem dobra i zla. U Starom Zavetu seksualni čin se obično prevodi glagolom “znati, saznati”.

Ukratko, zaljubljivanje je tako dubok čin jer simbolizuje samorazvoj, a onda i velike sukobe.

Pročitajte i ovo: Šta je Jung govorio o ženama

Kako je rekao Jung – Sukob je suština života i neophodan preduslov za celokupan duhovni razvoj.

ZALJUBLJIVANJE JE PRE BIO I PROTEST PROTIV LAŽNOG MORALA, ALI I NEMOGUĆNOST DA SE ŽIVE VISOKI IDEALI KOJE OSOBA PODSVESNO ŽELI DA RAZVIJE.