Đotiš na sanskritu znači božansko svetlo. Indijski mudraci, tzv. rishji, pre 8000 godina posedovali su znanje vedske astrologije (jyotisha / đotiša) koje i danas postoji u tradiciji indijske civilizacije, a najviše se koristi u kompatibilnosti parova.

Đotiš spada u Vede, tačnije, pripada Vedangi, koja je deo Veda i služi za njihovo pravilno izvođenje. U takvom prvobitnom obliku, đotiš je predstavljao znanje astronomskih gibanja, koja služe pravilnom korišćenju Veda. Kada bi se zapitali zašto nam služi Vedska astrologija ili Đotiš, mogli bismo reći da nam on otkriva naš karakter, naše unutrašnje konflikte, odnosno, pokazuje našu karmu koju nosimo iz prošlih života, te način na koji se manifestuje u sadašnjosti i budućnosti.
Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Đotiš objedinjuje četrdeset grana Veda, a zbog velikog neznanja i pogrešnog pristupa, kroz istoriju se često zaboravljalo njegovo duboko skriveno znanje.

Pročitajte i ovo: Pun Mesec nudi povoljnosti

Dakle, Đotiš je šesto pravilo Vedāṅge, točnije, Vedāṅga ima šest pomoćnih disciplina koje se koriste za izvođenje vedskih rituala. Najraniji Đotiš se bavio određivanjem datuma žrtvenih rituala. Đotiš se spominje 44 puta u Vedama. U njima se spominje u tekstu, kada objašnjavaju simbolički sadržaj Đotiša. Primera radi, kod određenih pomračenja koja uzrokuju “demonske sile” u Atharvavedi, ili pak u Chāndogyi Upaniṣadama. Chāndogya Upanišada spominje u pogledu Đotiša Rāhua, koji u Zapadnoj astrogiji predstavlja Severni Mesečev čvor, a u starim spisima se koristi kao demon.

Ṛigveda spominje pomutnju koja izaziva demon Svarbhānu. I tu dolazimo do pojma planeta, ili izraz “graha” (hvatač). Dakle, ovaj pojam Svarbhānu u kasnijoj Mahābhārata i Rāmāyaṇi postaje pojam za planetu ili grahu.

Pročitajte i ovo: RIBE godišnji horoskop 2019

Simbolički izgleda nebitno, ali planete su, u stvari, hvatači.

Kada se nalazite u jednom razdoblju, vi ste uhvaćeni od određene planete, pa je neverovatno tačan opis koji je ovde spomenut. U današnjoj psihoterapiji to zovemo kompleks poput Edipovog kompleksa, koji vas uhvati i deluje na vas, tako da ste opsednuti kompleksom.

Pročitajte i ovo: VODOLIJA godišnji horoskop 2019

Temelj Hinduističke astrologije se oslanja prvenstveno na zvezdani zodijak, koji se razlikuje od tropskog zodijaka, koji se koristi u Zapadnoj (Helenističkoj) astrologiji u ayanāṁśi, u postupoj precesiji vernalnog ekvinocija.

Hinduistička astrologija uključuje nekoliko nijansiranih podsistema tumačenja i predviđanja sa elementima koji nisu pronađeni u Helenističkoj astrologiji, kao što je sistem lunarnih nakṣatri. Tek, posle prenosa Helenističke astrologije u Indiju, poredak planeta u Indiji bio je fiksiran u sedmodnevnoj nedelji.

Pročitajte i ovo: JARAC godišnji horoskop 2019

Helenistička (Zapadna) astrologija i astronomija, takođe, govore o dvanaest znakova zodijaka, počevši od Ovna.

Pročitajte i ovo: STRELAC godišnji horoskop 2019

Postoje tri vrste veća sistema Đotiša u Indiji. Neki govore da je Južno-indijski najstariji i uglavnom su aktivni u Južnoj Indiji. Na severnom delu Južne Indije je Bhrigu Samitha u Punjabu. Na jugu su popularni Kala Chandra Nadi, Vashista Nadi, Suka Nadi, Dhruva Nadi, Buddha Nadi, Brghu-Nandi Nadi, Bhargava Nadi, itd.

Inače, najrašireniji Đotiš je Severno – indijski, koji je najzastupljeniji na Zapadu, a Jamini sistem neki koriste posebno, a neki u kombinaciji sa Severno-indijskim sistemom.

Pročitajte i ovo: ŠKORPIJA godišnji horoskop 2019

Prvi dokaz o uvođenju grčke astrologije u Indiju jeste tekst poznat pod imenom Yavanajātaka, iz drugog veka nove ere. Yavanajatka (“Izreke Grka”) preveden je sa grčkog na sanskrit od strane Yavaneśvara, tokom 2. veka, pod pokroviteljstvom kralja Rudradaman prvog, i smatra se prvom indijskom astrološkom raspravom na sanskritu.

Pročitajte i ovo: VAGA godišnji horoskop 2019

Prema Michio Yanu, indijski astronomi su imali za zadatak indijanizaciju i sanskritizaciju grčke astronomije, posle drugog veka, što je trajalo trista godina. Tu se Đotiš pomešao sa Helenističkom (Zapadnom) astrologijom, preuzevši znakove, pa na taj način ova dva sistema imaju iste nazive za znakove, ali zbog pomeranja anmayase, drugačije računanje znaka u kojem ste rođeni.

Glavni tekstovi na kojima se temelji klasična indijska astrologija temelje su u ranim srednjovjekovnim zbirkama, naročito Bṛhat Parāśara Horāsāstra i Sārāvalī Kalyāṇavarma.

Pročitajte i ovo: DEVICA godišnji horoskop 2019

Danas se Đotiš predaje na fakultetu u Indiji. Naime, Ministarstvo za obrazovanje i Ministarstvo razvoja ljudskih potencijala u Indiji odlučili su da uvedu Jyotir vijñāna ili vedsku astrologiju kao disciplinu studiranja na indijskim fakultetima, gde se smatra da vedska astrologija nije samo glavna tema indijskog tradicionalnog i klasičnog znanja, već je disciplina koja omogućava da saznamo događaje koji se manifestuju u ljudskom životu.

Pročitajte i ovo: LAV godišnji horoskop 2019

Odluku je podržao i Visoki sud Andhra Pradesh, gde je Đotiš naučno dokazan, nakon što su znanstvenici pokušali da dokažu suprotno na sudu.

Pročitajte i ovo: RAK godišnji horoskop 2019

Đotiš je tehnika koja kada vas obuzme teško ćete tražiti druge sisteme, jer ćete u njemu pronaći mnoge odgovore. Naime, učenje Đotiša je samo naizgled učenje. Kasnije shvatite da je to metoda koja menja potpuno način razmišljanja i ruši utvrđene granice vašeg razmišljanja.