Zaljubljenost i strast međusobno su isprepleteni krhkošću jer se raspadaju očekivanja, a pogotovo kroz svađe gde se javljaju strah i ljutnja.

To su prve emocije u počecima naše istorije jer smo neprestano živeli na rubu egzistencije i jače se povezujemo s tim emocijama, pa nije ni čudo kada se posvađate sa partnerom da osećate ljutnju, a onda strah da će vas ostaviti.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

U tom trenutku partneri doživljavaju povezivanje sa svojim iskonskim strahovima, a strast se javlja kao mešavina tih emocija gde želimo da osetimo strast i zadržimo partnera i obratno.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Mi strast shvatamo kako je Henry Miller rekao: “Seks je jedan od devet razloga zašto bi trebalo da se reinkarniramo. Ostalih osam nisu važni.”

Ipak, ovu dublju komponentu u kojoj strah i ljutnju povezujemo sa strašću, u kojoj osećamo dominaciju nad partnerom, malo ko primećuje i ne posmatramo to kao povezivanje s onim telesnim delom u kojem doživljavamo sebe kao mnoštvo, a ne kao jedinku.

Pročitajte i ovo: Ljubav je subjektivni osećaj

Mnoge zaljubljenosti imaju ovaj obrazac ponašanja, vraćanje na mnoštvo u kojem ističem sebe i tražim samo sirovu pažnju drugih. Tu se javlja fenomen povrede ili dominacije nad partnerom.

Pročitajte i ovo: Kada je veza kao droga

Povredom partnera kažnjavamo jer on nije idealna slika, on nije ono što smo mislili, ali odvajanje od partnera budi strah jer on je pre par dana ili meseci bio ta slika koju ne želimo da izgubimo.

Mešavina takvih emocija koje se neprestano ponavljaju u odnosima, u stvari, su koktel najopojnijih droga, sastavljen od straha, ljubomore, ljutnje i mržnje, ali malo ko vidi da se time povezuje s primitivnim egzistencijalnim navikama koje nas onda čine velikima osećajući se tek tada živima. Na taj način ujedno ubijamo voljenu osobu koja je isto tako opijena tom opojnom drogom.

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Obično na većini savetovanja osetim čežnju ili potragu ljudi za tim koktelom, kako ga učiniti manje bolnim i da što duže traje. Ipak, to je stari deo naše osobenosti koja je sama sebi smisao i isključuje drugu osobu, a da bismo bili u odnosu, potrebno je da razvijemo razgovor.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

Jorge Luis Borges kaže: “Razmena mišljenja je neophodan uslov za svaku ljubav, svako prijateljstvo i svaki pravi dijalog.”

Da bismo osvestili ljubav, potrebno je da shvatimo da smo kroz opojni koktel pokušali da živimo u raju koji ima roditelje i u kojem smo dete koje odbija da živi, a kako još kaže Borges: “Možda nikada nisam bio do kraja srećan, ali poznato je da zla kob zahteva izgubljene rajeve.”

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Pravo pitanje svake nesrećne ljubavi je zašto smo izbegavali da volimo osobu, zašto smo voleli sve ono što čini raj zaljubljenosti, a najmanje smo hteli da upoznamo tminu partnera.

Pročitajte i ovo: Vuk dlaku menja, ali ćud nikada!

Kako kaže Voltaire: “Sve strasti sa starošću se gase, ali samoljublje nikada.”

Ko bi otkrio da nesrećnu ljubav pokreće samoljublje, bio bi zaista velik u svojoj spoznaji sebe. To ne znači da ne treba voleti.

Pročitajte i ovo: U kojoj si fazi razvoja – Eva, Helena, Sofija ili Devica Marija? I obrnuto, kakve te žene privlače?

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

U svoj hladnoći rastanka ili sumpora Saturna koji nas je trovao svojom jezom odrastanja, preživeli koji su otresli prašinu gorenja strasti i spomenutog hlađenja, uvideli su novog čoveka.