Ljudsko ponašanje određeno je time da traži u nečemu svetost i veličinu. Katkada je to religijski fanatizam, ali i radikalni materijalizam. U pozadini je uvek čovekova težnja da nešto obožava u obliku želje.

Tako je i sa zaljubljenošću, u njoj tražimo svetost, uzdižemo je toliko visoko, a nakon toga o toj svetoj osobi govorimo pogrdnim rečima kada osoba pokaže svoje mane.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Tada nastaje precenjivanje, primera radi, partnera, deteta, važnosti novca, uspeha. Kada ne uspemo da ostvarimo spomenute želje, stvaramo u sebi frustraciju i upoređujemo se s drugima.

Pročitajte i ovo: Koje greške u ljubavi žene najčešće prave? I zašto?!

Što je razočarenje dublje, jače su i posledice koje se čak pretvaraju u opsesivno komplusivno ponašanje. Ono se manifestuje u obuzetosti, poput ponavljajućih misli o zarazi ili ponavljajuće sumnje, te agresivni podsticaji.

Želje i razočarenja su povezani.

Ako proučite stara učenja, pronaćićete učenje o Luciferu koji podstiče u ljudima želju, ples, strast, radost, zadovoljstvo, ali istovremeno jednim potezom briše taj osećaj. Neki su čitali knjigu Ime Ruže, ili gledali film, gde u jednom delu možete pronaći spomenuti aspekt starog učenja i straha od zla.

Pročitajte i ovo: Žene se zaljubljuju u junake, a muškarci u sfinge

Mi se u svakodnevnom životu susrećemo neprestano sa željom koju je staro hrišćanstvo zvalo zlo. Bez obzira na tumačenje i danas ne razumemo kako nas želja dovodi u loša ili čak zla raspoloženja. Kako kada se zaljubite, podignete partnera u visine, a u drugom slučaju on postaje oličenje zla?

Onaj problem koji je najbliži srcu već sadrži opasnost od zla.

Na primer, zaljubite se toliko da počnete da ugrožavate sve oko sebe. Stoga se treba čuvati nepromišljenih odluka i oduševljenih radikalnih stavova. Mi se tiho nadamo da će stvari na kraju ispasti kako treba, ali to je nada. Ono što mi zovemo zlo ili Lucifer (Senka, Saturn) manifestuje se tako da on ili ono u nama može vaš najbolji i najlepši čin ili osećaj upotrebiti kao trik da nas pokvari, uprkos tome što želimo dobro.

Pročitajte i ovo: Zašto srcu treba više vremena da prihvati ono što um već zna?

Primera radi, imate jaku i neizdrživu želju u kojoj želite da postignete neku misiju, vi ste već opsesivno uhvaćeni u neman onog tamnog u sebi jer u cilju dobra ćete učiniti puno toga što vam neće biti na čast. Koliko je previše majčinskih ljubavi dovelo do toga da mnoga deca nikada nisu odrasla?

Foto: Dan Olson

Koliko pozitivne želje, u stvari, postanu demonska dela?!

Činjenica jeste da su ljudi često obuhvaćeni opsesivnim željama i raspoloženjima, ali s puno manjim vidljivim problemima, dok više primećujemo one koji pređu granicu, gde želja postaje opsesivna priča sa posledicama.

Pročitajte i ovo: Ljubav je subjektivni osećaj

Percepcija želje i posmatranje njene manifestacije, bez stvaranja racionalnih konstrukcija, može pomoći u viđenju ovog problema, ali moramo znati da ovde ne pomažu pomagala racionalnih konstrukcija koje su bezvredne jer emocije se naslanjaju na podsvesna prihvaćena mišljenja koja su konstruisana na neostvarenim željama.

Foto: Robert Conrad

Želju nećete iskoreniti, ali je možete razumeti.

Primera radi, zaljubite se u neku osobu, nakon doživljaja posmatrajte emocije i očekivanja i koliko su te emocije stvarne ili su rezultat nerealnih želja u kojima niste svesni da u toj vezi tražite roditelja, spasitelja ili nekog da vas izvuče iz trenutnog problema. Možda niste svesni da je vaš osećaj, u stvari, instant izlaz iz momentalne situacije?!

Pročitajte i ovo: Ljubav na prvi pogled – da li je stvarna ili samo varka?

Tako možete otkriti jeste li za stvarnu vezu ili ste u narcisoidnim projekcijama u kojima ste, u stvari, zaljubljeni u sebe, a partner u kojeg ste se zaljubili samo je privezak vaših očekivanja koja traju sve dok ne upoznate pravu osobu.