Odnose možemo da poboljšamo prisutnošću, unoseći pažnju prema onome što partner govori, izbegavajući da sudimo šta je dobro, a šta loše.

Bez obzira na to da li živite sami ili s partnerom, prisutnost na ovde i sada, ne davanjem mogućnosti da vama vlada ono što vam um neprestano nameće, možete malo pomalo shvatiti da je samo bivanje najvažniji aspekt bez obzira na to jesmo li u vezi ili ne.

Nikola Žuvela, terapeut i jyotish savetnik

Potrebno je vežbati prisutnost i slušanje partnera tako da više ne budete u vlasti boli koja prebiva u budućnosti ili prošlosti. Potrebno je videti da je naše pravo ja posmatrač dok je u pozadini mislilac ili ego. To je najsvetiji zadatak čoveka i najveća filozofija.

Kada vidimo da je u pozadini mentalna buka i bol, a u nama ljubav i radost, na pravom smo putu viđenja stvarnosti ljubavi. Gde je bol, ispod je sloboda i prosvetljenje. Poistovjećenost s boli jeste život u umu, u prošlosti i budućnosti, dok je uvođenje prisutnosti u bol koju stvara um, mogućnost preobražaja. Tišina koja leži iza ovog sveta, iza polariteta dobra i zla, leči dušu.

 

Vašim životom upravlja ego koji hrani um, a um stvara čvrste veze s prošlošću s kojom smo poistovećeni jer ona je identifikacija s egom.

Sve što znamo o sebi je ego, a to su samo slike ili pamćenje, što nas, zapravo, žalosti.

Ako se setim svojih roditelja, ako se setim svih ružnih trenutaka, ako se setim svih onih koji su me povredili, šta je to nego produžavanje patnje i nemogućnosti da živim život.

Onog trenutka kad prestanete da osuđujete prihvatajući ono što jeste, oslobodili ste se uma i ega.

Tako stvarate u sebi mesto za ljubav i radost. Dakle, prestanite da prosuđujete sebe. Kad to uspete, onda ćete prestati da prosuđujete partnera.

Najveća promena koju u odnosu možete da postignete jeste potpuno prihvatanje partnera takvim kakav jeste, bez potrebe za bilo kakvom promenom. Ako želite ljubav, prestanite da je neprestano tražite negde drugde. Vaš partner je sasvim dovoljan ukoliko želite da upoznate ljubav. Ako još niste u toj fazi, onda tražite sve ono drugo što nije ljubav. Lakše je to priznati, nego sebe lagati jer laganje sebe donosi bol i patnju.