Najotpornije na promene su neke zavisnosti gde se odvija hemijski proces koji nam otežava odvikavanje.

Pojava simptoma odvikavanja za vreme pokušaja oslobađanja od zavisnosti, potvrđuje naše uverenje da smo podložni fizičkoj žudnji koja je jača od snage volje i da moramo da se  lečimo kako bismo je pobedili.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Pročitajte i ovo: Ako hoćete da se zaljubite, uradite ovu psihološku vežbu


Ipak, postoji zavisnost od partnera ili zaljubljivanja. To su najjače zavisnosti u kojima ljudi ne primećuju da nakon nekoliko ili mnogo veza postaju doslovno emotivno razoreni u nemogućnosti da shvate šta se uopšte dogodilo.

Tu je na delu psihološka moć navike i racionalni izbori tu ne postoje.

Ponekad zaista odlučujemo da ćemo usvojiti zdrave navike i da nećemo ulaziti u takve veze. No, loše se navike, poput zaljubljivanja u pogrešne osobe, vremenom ukorenjuju i izuzetno su otporne na promenu, čak i kad nam ugrožavaju život.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksualnoj zavisnostiPročitajte i ovo: Primer karmičkog ljubavnog odnosa


Većina elemenata koji čine našu zaljubljenost nisu rezultat svesnog izbora nego su urođeni ili oblikovani u detinjstvu kroz iskustva u porodici, dok istočna psihologija smatra da nas oblikuju samskare ili navike prošlih života.

Budući da takva ponašanja postoje ispod nivoa svesnog uma, otporne su na promenu.

Svaku, makar i najmanju promenu koju unesete u svoje odnose, gde menjate ukorenjene obrasce razmišljanja i ponašanja, donose vam sticanje uvida, ali vas tera na ponovnu procenu ponašanja i iskušavanje novih pristupa. Za takvu promenu potrebno je vreme.


Pročitajte i ovo: Postoje li slobodne veze?Pročitajte i ovo: Strah od intimnosti


Takve osobine ne možemo da promenimo preko noći, iako postanemo svesni njihovog postojanja jer je snaga navike jako velika, a proces kojim novostečeno znanje primenjujemo u životu je polagan. Čini se često kao da ne daje rezultate, ali trebalo bi izdržati u toj promeni.

Ako birate zdravije osobe u partnerstvu, na početku vam zdravo može biti ružno i odbojno, odnosno, niste svesni kada krenete u proces odvikavanja od loših veza, koliko ste zaglibili u loše navike.


Pročitajte i ovo: Šta se desi kad odluku o braku ne donosimo mi, već naša trenutna osećanjaPročitajte i ovo: Udaljavanje i raskid partnerskog odnosa


S druge strane, naš život je jako krhak i naša ponašanja u tren oka može preokrenuti u negativna poput telefonskog poziva, gubitka voljene osobe ili dijagnoza bolesti. Dakle, ono loše se događa brzo, a onome što je zdravo potrebno je puno vremena, pa tako i da stvorite zdravu vezu. Zato nam trebaju strpljenje i zavisnost.

Nama se kroz reklamu nudi drugačija sreća, a to obično završi dugovima i velikim nezadovoljstvom.

Veza je danas savremena potraga za izvorom mladosti, gde nismo sposobni da prihvatimo zajedničku sudbinu, a to je starenje koje može opstati ako ste izgradili vrline.


Pročitajte i ovo: Muškarci nikada ne prebole raskidPročitajte i ovo: Koje kvalitete ima pravi zavodnik?


Zavisnosti su često beg od prihvatanja činjenice života u kojoj teško podnosimo strašnu težinu vremena, moramo se pomiriti s gubicima koje nam neminovno nameće život.

Najveći među tim gubicima je gubitak mladosti i starenje.

Ipak, starost prihvata samo onaj ko izgrađuje sebe iznutra, dok oni koji su sebe poistovetili s telom, teško mogu živeti srećno, a kamoli prihvatiti vezu u takvom obliku. Merenjem sebe kroz imovinu i lepotu donosi naposletku zavist i nesreću, te zavisnost i takve veze često postaju zavisne od povređivanja.


Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o analnom seksuPročitajte i ovo: Sve što treba da znate o seksu za jednu noć


Nas u životu definiše sam čin, a ne tumačenje onoga šta nas je podstaklo na delovanje. Čin zavisnosti je lak kada idemo prema njemu, ali kada se odvikavamo obično smo na mukama i čežnja za lošim kao da je demonski glas koji kao sidro vuče na dno mora.

Zato je poželjno hvaliti u sebi strpljenje i razlučivanje kojem treba posvetiti vreme.

Lepota je u gradnji tog puta, odnosno, bolje je postojati nego biti bogat, tačnije, u strpljenju se učimo da uživamo i na taj način nastaje u nama trajan mir koji ne može zameniti ništa spolja. To nije put prema dobroti, to je put u kojem izgrađujemo sebe, a onda u osećanju trajnog mira pronalazimo ono što niti jedan bogataš ne može dobiti, a vaš partner će to neizmerno ceniti.


Pročitajte i ovo: Strah od odbacivanja sprčava razvoj bliskosti sa drugima


Pročitajte i ovo: Svako sam bira svoje okove

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.