Naše emocije i misli duboko utiču na nas zato što su fizički povezane s našim telima putem imunološkog, endokrinog i centralnog nervnog sistema.

Sve emocije, čak i one koje su potisnute i neizražene, imaju fizičke posledice. Neizražene emocije ostaju u telu poput malih tempiranih bombi – one su bolesti koje će u budućnosti procvetati. Ukratko, svaka emocija koju ne razumete ili potiskujete, pretvoriće se u bolest. Dakle, bolesti koje sada imate uzrokovane su EMOCIJAMA.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Mi smo kultura koja baš ne podržava emocije i njihovu važnost, osim trivijalnih emocija koje krase mnoge časopise.

Pročitajte i ovo: Zagrljaj je važniji od hrane, vredi hiljadu izjava ljubavi

Pročitajte i ovo: Da li varite ili gutate svoje emocije?

Preko njih tela govore da je potrebno isceliti dublju ranu koje najčešće nismo ni svesni – da nikad nismo dovoljno dobri i da smo na neki način okaljani. Tačnije, kako nas krivi društvo, tako i sami osuđujemo sebe.

Photo by Sawyer Bengtson on Unsplash

Primera radi, Lucija je imala veću dozu estrogena od normalnog i imala je valunge. Valunzi su nervno-endokrini problem koji se pogoršava stresom. Kad žena oseti da je pod stresom, učestalost i jačina valunga povećava se i objektivno i subjektivno. Takođe, Lucija je imala nekontrolisane bolove u karlici.

Pročitajte i ovo: Kako da pomogneš sebi kad te boli duša

U natalnoj karti je imala dosta teške položaje koji su upravo bili povezani sa reproduktivnim delom, a na psihičkom nivou bila je seksualno zlostavljana, gde se ceo život osećala potpuno osramoćenom i zbog toga je imala osećaj da je nešto pogrešila i da je bila nevaljala. Imala je osećaj da je više niko neće voleti, ako to nekome kaže, što je pojačavalo njen strah. Odstranjivanje materice je za nju značilo unutrašnji put prema dubljem isceljenju.

Pročitajte i ovo: Kako boli duša?

Telo je u ovom slučaju pokušalo privući pažnju kako da iscelimo taj deo sebe ili tu emociju koja nas truje i koja je negativan obrazac kojeg hranimo ceo život. Uspehom u poslu i društvenim napretkom, pokušavala je da kompezuje osećaj emotivne boli i nije dozvolila sebi da se rasplače zbog tog iskustva.

Photo by Caleb George on Unsplash

Pročitajte i ovo: Kojim strahovima treba krenuti u susret

Zlostavljanje u detinjstvu kroz neki drugi oblik boli, zajedničko je mnogim ljudima, što ostavlja neprijatnost u njenom duhu i telu. Vraćanje tom životnom iskustvu, ponovnom proživljavanju tog iskustva kako bi ga ponovo iskusili, jedan je od puteva pored ostalih metoda kojima treba težiti i iskusiti mnoge svoje emocije, kako bi one postale oživljene, a onda i asimilovane.

Pročitajte i ovo: Odlazite li od onih koji nisu ono što vam je potrebno?

Samo ako se potpuno usredsredimo na to kako se osećamo u svom telu, možemo ceniti svoje unutrašnje vodstvo.

Photo by Pete Bellis on Unsplash

Na primer, jedna žena je rekla: Ne mogu da shvatim kako se to dogodilo. Svake godine sam išla na preglede, redovno radila Papa test, a ipak sam dobila rak. Kao i ona, mi često mislimo da će same analize sprečiti bolest.

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Bez stvarnog pristupa sebi, bez ozbiljne analize i truda kojim se upoznajemo sa svojim emocijama, ne očekujte rezultate i nemojte da mislite da će bilo šta funkcionisati u vašem životu.

Pročitajte i ovo: Rast počinje kad napustimo zonu komfora

Ne možemo da stvorimo novi svet za sebe i iscelimo svoje emocije sve dok zavisnički sistem i hranjenje obrasca živi u nama. Ako ne primetimo načine na koje svakog dana sarađujemo sa sistemom koji nas uništava, dolazimo u opasnost da se neprestano ponašamo kao da smo večna žrtva, uvek kriveći nekog drugog za naše probleme.