Ono što najviše uznemiruje naš unutrašnji mir jeste ono što nazivamo uznemirujućim emocijama.

Sve takve misli, osećanja i drugi mentalni događaji koji odražavaju negativno ili bezosećajno stanje uma, neizbežno potkopavaju naš doživljaj unutrašnjeg mira.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Budizam smatra da te emocije dolaze iz želje, dok Jung smatra da te emocije pripadaju tamnom delu Sopstva kojeg treba osvestiti.

Pročitajte i ovo: Zašto ženomrzac potajno ili otvoreno mrzi žene?

Dakle, negativne misli i emocije, kao što su mržnja, bes, gordost, požuda, pohlepa i zavist, uznemirujuće deluju na našu unutrašnju ravnotežu. One ugrožavaju i naše zdravlje ukoliko ih ne osvešćujemo. U tibetanskoj medicini, mentalne i emocionalne turbulencije oduvek su smatrane uzrokom mnogih bolesti.

Pročitajte i ovo: Lako mi je da oprostim drugima, ali kako da oprostim sebi?!

Photo by Jonas Weckschmied on Unsplash

Uznemirujuće emocije su, u stvari, izvor nemoralnog ponašanja jer ako idemo za željama ili psihoterapijski za nagonima, mi dajemo snagu toj nižoj osobnosti koju kasnije ne možemo da kontrolišemo, a rezultat je bezosećajnost.

Pročitajte i ovo: Kako to da se neko nikada ne preboli?!

Bez saosećanja nema sreće, bez smisla i višeg cilja život se pre ili kasnije pretvara u sebičnost, karakternu pošast koja kolektivno pokazuje spuštanje čoveka na najniže nagone.

Pročitajte i ovo: Kako se ponašaju ovisnici o ljubavi, romantici i vezama?

Te emocije su osnova za nespokojstvo, depresiju, konfuziju i stres. Pošto toliko često ne prepoznajemo njihov destruktivni potencijal, ne uviđamo ni potrebu da se njima pozabavimo. Stoga, u đotišu uviđanje kako naši negativni obrasci funkcionišu, te kako neki odnos postaje destruktivan, daje nam mogućnost uvida u funkcionisanje karaktera.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Primera radi, položaj Marsa (Mangala) u osmoj kući donosi potisnuti bes koji se ne izgovara. Tada dolazi do besnih izliva emocija. Taj bes dolazi od karmičkog, naglog razdvajanja, a znak i vladalac govore kako se to odigralo.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Sada se osoba zbog straha od napuštanja, emocijom besa pokušava da se zaštiti, kako ne bi došlo do emocionalnog povezivanja, a onda i doživljaja ponovnog razdvajanja.

Pročitajte i ovo: Reči su te što nas svlače, ćutanje samo uz suze dobro ide

Jedna od najčudesnijih osobina uma jeste da može sam sebe da promeni. Ako se zadržimo u unutrašnjosti i posmatramo bol iza maske koju nosimo, možemo da vidimo kako upravo različiti obrasci tog bola otkrivaju tu masku.

Photo by Courtney Clayton on Unsplash

Ako dalje istražujemo, videćemo čak ove obrasce kako se sami od sebe menjaju. Uviđamo kako nas reakcije na naše emocije mogu držati na odstojanju od samih sebe. Ukoliko zadržimo taj fokus, dopuštajući sebi da se više otvorimo, naša svesnost prodire dublje, otkrivajući i rastvarajući, uklanjajući slojeve kako sve više gledamo unutra.

Pročitajte i ovo: Zašto je važno da provodimo vreme sami sa sobom

Tu dolazimo u kontakt sa autentičnijim delovima sebe samih, i to prvo samo na momenat. Zatim, kako održavamo taj pogled, povezujemo se sa samim sobom. To je put prema našim emocijama.

Pročitajte i ovo: Ljubavni trougao sa prijateljem ili prijateljicom

Vežbajte sabranost, budite usmereni na emociju i posmatrajte njene uzroke, idite dublje jer jedino vežbom možemo da otkrijemo pozadinu loših emocija.