Ljudi spolja smatraju ljubav važnom, a iznutra žude za moći.

Recimo, gledamo neki film u kome se muškarac prikazuje kroz moć. Muškarac se ženi, a onda i u filmu pokazuje kroz nekoliko figura – kao poslovni muškarac, snažan muškarac, uspešni kriminalac, umetnik, svetac.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Dakle, funkcija uspeha ili moći je bitna kako bi žena bila osvojena muškarcem Spasiteljem, dajući joj nesvesni osećaj sigurnosti kojem žena tek onda sme da se prepusti.

Pročitajte i ovo: Afrodita, boginja ljubavi u ženi – kako otkriti pun spektar svoje ženstvenosti

S druge strane, ženski arhetip u muškarcu se pojavljuje kao lepa žena, ili kao majka njegove dece ili kao dobra žena jer s njom dobija potvrdu svog uspeha koji dolazi kao nagrada za potiskivanje svoje suštine.

Pročitajte i ovo: Kako da popravimo narušeni odnos

Neverovatno je koliko su ljudi opčinjeni nesrećnim ljubavnim filmovima, a ipak, malo ko će pomisliti da je ljubav umeće posmatranja.

Pročitajte i ovo: Uzdizanje autoritetom znak je slabosti i želje za priznanjem

Većina ljudi shvata ljubav kao problem, ali ne vide da traže moć, avanturu, izazov koji nije loš, ali nisu spremni na tako velike žrtve i dubinu u kojoj se nalazi ogledalo gde se uočava i vidi ova želja.

Pročitajte i ovo: Kako da se odnosite prema onima koji vas ogovaraju

U težnji za naličjem te ljubavi, muškarci slede put koji im obećava neprestano dokazivanje koje, dok postoji, muškarca neprestano motiviše na osvajanje.

Photo by Shelbey Miller on Unsplash

Niži tip muškarca nije sposoban da voli. Žena je isto tako pogonjena hiljadama godina slikom prihvaćenosti u društvu koju dobija decom i brakom.

Pročitajte i ovo: Da li je zavisnost odgovor na traumu? Najviše nas boli ono što nismo mogli da promenimo!

Pročitajte i ovo: Tek kad prođeš proces raspadanje ega, možeš da doživiš ljubav

Primera radi, sećam se nekoliko parova koji takvu sliku nisu mogli da prihvate i onda su nastavili svoju borbu preko dece. Svaki oblik ili pokušaj objašnjenja ove situacije završavao je uvredom jer idealna slika ljubavi je takva da ako me parnter sluša, onda ga volim, a ako ne, onda si protiv mene i ne voliš me.

Photo by Jeremy Banks on Unsplash

Što je to drugo nego moć?!

Naša premisa života je moć i dominacija koje unosimo i u seksualno-emocionalne odnose jer da ne prevledava moć, onda bi seksualnost bila ispunjena nežnošću, međutim, ona nije toliko privlačna.

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Seksualnost pokreće derivat moći, što su novija istraživanja i dokazala.

Na pitanje kako napraviti promenu, odgovor je osećanjem i ponovnim vraćanjem spontanosti u život.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Posmatramo li decu, vidimo spontanost. Ako maknemo u stranu svoj filter prosuđivanja, onda počinjemo da posmatramo ljude bez dodavanja ko je i šta je. Tada život postaje puno lakšim jer i mi se oslobađamo imperativa uspeha.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Umetniku se divimo jer on pokazuje upravo ono što zaboravljamo i što ne vidimo, ali što je nužno videti.

Foto Neonbrand

Neprestanim vraćanjem na važnost spoljne slike o sebi i šta ona predstavlja u društvu, kao i insistiranje na hiljadama pravila koje donosi država, vršimo kritiku nad drugima, pogotovo nad onima koji misle i rade drugačije. Tako postajemo vernici moći osuđivanja i neprestanog ispitivanja krivice drugoga koja nas udaljava od upoznavanja s Drugim (projekcija moći).

Pročitajte i ovo: Obrazac žrtve kao beg od ljubavi

Kada se približavamo Drugome, mi verujemo u svemoć našeg prosuđivanja i želja koje očekujemo da on ili ona ispuni, umesto da smo okrenuti razumevanju.

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Jedini mogući put kojim možemo ići jestw rekonstrukcija uma kojeg pokreće nagonski ego, prepun nagonskih, hemijskih pokretača naših akcija, preplavljujući nas mislima straha, čežnje i moći. Mi smo opčinjeni tom jačinom projekcije spomenute s početka ovog članka, iako iza nje ne stoji ništa. Tek kad posmatranjem pustimo da oluje takmičenja prođu, onda možemo početi da volimo, a to znači videti.