Ako vam je neko neodoljiv, to znači da svoje Sopstvo ili pravo Ja premeštate u autoritet, a ne u sebe i čim ste to učinili postajete žrtva manipulacije u zaljubljivanju.

Ono što je najteže priznati jeste  nesvesnost obrasca u kojem autoritet, ujedno i krivac, postaje neko drugi.

Nikola Žuvela, psihoterapeut i jyotish savetnik

Uzmimo jedan primer obrasca veze: Žena je bila s mužem koji je introvertan  i potisnut. On svoje nedostatke kompenzuje kupovanjem skupih stvari i preljubom.

Pročitajte i ovo: Pokušaji bega u lažnu slobodu koji uništavaju vezu

Njen muž je imao karakteristike kao njen otac i kada se zaljubila, ona je tražila porodični obrazac zaljubljivanja svojih roditelja. Kao mala je doživela oca kao prevaranta, pa je tako i ona odabrala partnera koji će je prevariti ili kojeg će svojim postupcima naterati na varanje.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Pročitajte i ovo: Šta da radiš kad sretneš ljubav svog života u pogrešno vreme

Njen otac se razveo od njene majke koja je onda počela da vodi srećniji život, a tako se i ova žena nadala da će nakon razvoda upoznati sreću. Ona je još imala neko poštovanje i divljenje prema svom ocu, pa je odabrala onoga ko će je prevariti i još veruje da razvod donosi sreću, što je onda i učinila, i sada živi u iščekivanju te sreće.

Pročitajte i ovo: Kako da znate da ste u vezi sa hroničnim preljubnikom

Ono što je najbitnije jeste da je ona mnogim postupcima vodila muža prema takvoj odluci. Ona ga je programirala za takav čin različitim rečenicama, postupcima ili, naprosto, bežanjem od intime. To ne znači da partner nije bio potencijalni za prevaru, ali često smo odabirom partnera vođeni inferiornm delom svog karaktera ili Senkom.

Pročitajte i ovo: Strast kao (ne)prijatelj partnerske ljubavi

S druge strane, ovaj partner je odigravao ulogu žrtve, koja mu je odgovarala, kako se ni sam ne bi otvorio, odnosno, dala mu je povod za osvetu jer mu je uskraćivala emocije i seksualni život.

Pročitajte i ovo: Zašto je prvi brak uspešniji od drugog

Kada bi ponaosob videli svaki razvod ili raskid, i kada bi videli svoj lični obrazac, mnogi bi isto rekli – pa kako to ova osoba nije videla?

Svi smo u obrascu, ali nesvesnom, iako kod mnogih ljudi je on pozitivan, ali je obrazac.

Pročitajte i ovo: Kada brak ne treba spašavati

Ukratko, igramo uloge, zanemarujemo snagu nesvesnog i upadamo u situacije u kojima se zakopavamo sve dublje. Negiramo činjenicu da smo vođeni slepim nesvesnim nagonom u kojem se vraćamo na žrtvu s kojom amnestiramo i opravdavamo sopstvenu ljutnju i nasilje, bilo da je ono pasivno ili aktivno, destruktivno ili autodestruktivno.

Pročitajte i ovo: Zašto se razočaramo u ljubav

Pročitajte i ovo: Toksični odnos i njegovi pokazatelji

Obrasci su previše slični i kolektivno ih neprestano ponavljamo, bez imalo želje da sebi pomognemo. Đotiš je samo slika obrazaca, tehnika koja pomaže u dijagnostici kako se obrazac pretvara u sudbinu.

Pročitajte i ovo: Kako narodnjaci utiču na potisnute emocije

Koliko smo spremni na revoluciju misli u kojoj je Ja glavni pokretač celog haosa ili oslobođenja?