Opsednutost nekom osobom nikada nije dobra ideja: objašnjavamo zašto opsednutost nikada ne dovodi do ničeg dobrog (pa čak ni do veze).

Prilično srećna plesna pesma iz 90-ih bila je „Ne možeš bežati od moje opsesije. Dobiću te, bićeš moj’’, i svima je bilo jasno da se jadni čovek koji se razboleo nikada neće zaljubiti u ovu ludu ženu koja mu je rekla da joj neće uteći i da će nastaviti da ga juri nego do sledeće opsesije.

A imamo i primer sa domaćeg terena: „Opsesija, opsednut sam ja, noć je puna košmara bez tvojih dodira, opsesija, budi me iz sna, miris njenog tela mene dovodi do ludila…’’

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vaš partner ne želi da se ženi

Činjenica je da fiksiranje na nekoga nikada nije zdravo, to je najudaljenije od ljubavi i osim što mu dopuštate da pobegne, to ne daje mnogo drugih učinaka.

A ako ne želite da verujete u poverenje, evo zašto.

Nije zdravo

Dešava se da aktiviramo onaj gumb koji se pokreće u nama kada nas neko ne smatra ljubavlju (šta si rek’o?! Ccc…pa gde si ti meni pošao…i taj rad).

Ne, to nije ljubav, već „opsesija“, i teško je preći iz opsesije u nešto zdravo. To se još nikad nije desilo. Čak ni na filmu.

Pročitajte i ovo: Sudbina Petra Pana i njegovih izabranica I deo

Uvek ćete na kraju završiti tako što ćete igrati ulogu lude progoniteljke koja moli za pažnju nekoga ko jednostavno ne želi da zna za vas.

To je zato što se vrlo često bacamo poput bombe na komplikovane situacije, brkajući ljubav sa onom iz ruskih romana, zato, ponovljajte za mnom: «Ja nisam Ana Karenjina».

Idealizuješ to

Sećate se svih trenutaka kada ste rekli svojim prijateljima da je muškarac koji vam se jako svideo bio savršen, lep, vrlo inteligentan i sećate se kada bi vam se nakon par godina ponovo ukrstili putevi i vi biste pomislili u tom trenutku ‘ali kako mi se uopšte svideo ovaj ovde.’’

Pročitajte i ovo: Zaljubljujemo se u rane

Evo: ni ovog puta nije drugačije.

Nije savršen, vrlo je verovatno da ga tako samo crtate.

Ne možeš da se zaljubiš u nekoga koga ne poznaješ

Ako o njemu znate malo ili (gotovo) ništa, ne možete da mislite da ste zaljubljeni u njega.

Bez obzira na leptiriće u stomaku, jezu koja vas podiđe kada ga čujete ili dobijete notifikaciju za njegovu poruku, krv koja vam šikne u glavu samo kad čujete njegovo ime i one stvari za koje verujete da postoje u romantičnom svetu bajki, ako ga ne poznajete dobro, ne možete reći da ste zaljubljeni.

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Ne znate da li ispušta čudne zvukove dok spava, da li mu je porodica neprijatna, da li potajno čita majčine ljubavne vikend romane ili čarape okreće da ih ne opere.

Društveni mediji nisu istina

Čak i ako ste videli sve njegove storije i postove u poslednjih nekoliko meseci, to ne znači da stvarno znate nešto o njemu ili da ga poznajete.

Pročitajte i ovo: Put od erotskog promiskuiteta do zdrave veze

Na društvenim mrežama se prikazuje ono što želimo da drugi misle o našem životu, a ne naš pravi život: upamtite to.

Možda čak ima devojku / ženu i objavljuje samo fotografije sa košarkaških utakmica.

Nemoguća ljubav nije ljubav

Da li ste se ikad zapitali zašto se uvek nađete u situaciji da jurite nekoga ko ne čeka na red?

Pročitajte i ovo: Na kakve muškarce su slabe jake žene?!

Možda zato što ste više od njega zaljubljeni u onu čežnju koju ste osetili zapisujući njegovo ime dvesta puta u dnevnik. Samo… da je sa četrnaest, bilo bi dobro. Dvadeset ili čak trideset godina kasnije možda više ne bi trebalo da bude tako.

Gubite vreme

Navedite svoje opsesije iz poslednjih nekoliko godina i zapišite razloge zbog kojih ste jasno potrošili vreme i energiju na njih, a zatim zapišite razloge zbog kojih su vam se svideli i stvari koje su vas razočarale.

Pročitajte i ovo: Tajna seksualne želje u dugim vezama

Shvatićete da ste išli sporije ne biste gubili vreme, ali, pre svega, ne biste izgubili dostojanstvo.

Ne bi trebalo da previše razmišljate o nečemu što (realno) ne postoji

Možda ova priča postoji samo u vašoj glavi, a ne nužno za njega, ni za ceo svet.

Pročitajte i ovo: Pouzdani znaci koji govore da mu se sviđate

Dakle, preispitajte sve, dobro razmislite i pridajte joj važnost samo ako se pretvori u nešto istinito. Na ovaj način nećete dozvoliti jadnom nesrećniku da pobegne koji bi inače bio pogođen vašim očekivanjima i vašim nesrazmernim entuzijazmom.

Mogla bi da propustiš neke vozove (koji prolaze pored tebe)

Dok ispisujete njegovo ime na svim zidovima svog opsednutog uma i uništavate sve svoje prijatelje pričama o svemu onome što on govori i čini, možda propuštate onog ko bi mogao da bude čovek vašeg života. Od drveta šumu ne vidite…

Pročitajte i ovo: Andrija&Anđelka – šta nam poručuju i čemu (ne)treba da nas nauče

Znate onog frajera koji je pokušao da razgovara s vama dok ste vi uporno razmišljali o tome zašto ovaj drugi nije došao / ili se ne javlja?

Evo ga, ali ti si ga izgubila jer si ga propustila.