Ima malo kalorija, ali je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima: evo brojnih korisnih svojstava (za figuru i zdravlje) bundeve.

Od svih jesenjih simbola, tikva je svakako najpoznatija (i najprepoznatljivija).

Dolazak bundeve u supermarkete je u stvari nepogrešiv signal da je stigla jesen, a da će dani početi da se skraćuju i postaju hladniji. Osim što je, naravno, sastavni deo proslave Noći veštica ili Svetog Luke.

Bez sumnje u činjenicu da su sjajni ukrasi za maškare i maskenbale, međutim, želimo da istaknemo kako je ovo voće (jer da, to je voće, a ne povrće) iznenađujuće svestrano i hranljivo.

Pročitajte i ovo: Hrana kao opsesija – poremećaji u ishrani su složena mentalna oboljenja

Bundeva je u stvari ukusan izvor brojnih vitamina i minerala koji su dobri za zdravlje organizma.

Dakle, dok idemo ka vrhuncu sezone bundeva, evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da dodate malo bundeve u svoju ishranu.

Jedenje bundeve pomaže telu da se bori protiv infekcija

Ako tražite lak (i ukusan) način da ojačate svoj imuni sistem u vreme sezone gripa, bundeva je za vas.

Pročitajte i ovo: Najbolji alkalni čistači organizma – biljni čajevi sa najizraženijim baznim karakterom

Pored toga što je bogata vitaminom C, koji pomaže imunološkom sistemu da funkcioniše efikasnije, bundeva je takođe dobar izvor beta-karotena; supstanca na koju se telo oslanja da bi stvorilo vitamin A. Ovaj vitamin, zauzvrat, takođe igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema.

Podstiče dobro zdravlje očiju

Pošto je, kao što smo videli, bundeva odličan izvor beta-karotena, odlična je i za zdravlje očiju. Vitamin A koji proizvodi beta-karoten pomaže da se površina oka (rožnjača) održi vlažnom i zdravom.

Pročitajte i ovo: Šta je keto dijeta i kako funkcioniše

Beta-karoten, koji se takođe nalazi u drugim klasičnim narandžastim namirnicama, kao što su šargarepa i slatki krompir, takođe može poboljšati noćni i periferni vid.

Bogata je magnezijumom

Bundeva, a posebno njene semenke, su bogat izvor magnezijuma. Ovaj mineral igra važnu ulogu u različitim delovima tela: ne samo da podržava mišićne i nervne funkcije, već je i fundamentalan u procesima proizvodnje energije.

Pročitajte i ovo: Trodnevna dijeta za lifting lica i eliminaciju toksina iz kože

Magnezijum takođe pomaže u povećanju gustine kostiju i može pomoći u sprečavanju osteoporoze, stanja koje nesrazmerno pogađa žene.

Jedenje bundeve pomaže u smanjenju rizika od nekih bolesti

Bundeve su bogate antioksidansima, supstancom sposobnom da se suprotstavi, uspori ili neutrališe stvaranje slobodnih radikala.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

U stvari, antioksidansi, koje delimično proizvodi naše telo, delimično uzimani hranom, daju život odbrambenom sistemu koji je sposoban da spreči ili poništi oksidaciono dejstvo slobodnih radikala; čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti, kao što su rak i kardiovaskularne bolesti.

Održava kožu zdravom

Bundeve su bogate hranljivim materijama za kožu, kao što su vitamini A, C i E, koji zajedno igraju važnu ulogu u spoljašnjem zdravlju tela.

Vitamin C se prirodno ne proizvodi u našem telu, pa je važno da ga unosimo ishranom, jer doprinosi stvaranju kolagena koji kožu održava gipkom i čvrstom, kao i sprečava nastanak modrica i podstiče zarastanje rana.

Pročitajte i ovo: Šta se dešava sa telom ako preskočite doručak

Vitamin E je odličan antioksidans i radi sa vitaminom C kako bi pomogao u zaštiti od oštećenja od sunca i zagađenja. Vitamin A, ili beta-karoten, takođe je uključen u zaštitu kože od sunčevih zraka i može pomoći u zaštiti od opekotina od sunca i tako održava kožu mlađom.

Torta od sira i bundeve – Pumpkin Cheesecake
Foto privatna arhiva

To je savršena hrana za one koji žele da smršaju

Bundeva ima mnogo vode i vlakana, ali ima malo kalorija. To znači da se zbog njih osećamo siti duže bez opterećenja na liniji (ili stomaku).

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Dakle, ako pokušavate da jedete zdravo i uravnoteženo, sa ciljem da se ne ugojite, ubacivanje bogate bundeve u svoju ishranu je odličan izbor: ne goji vas i može se konzumirati u izobilju čak i u slučaj dijeta za mršavljenje.