Bili ste na liposukciji, rešili ste se na ovaj radikalan potez kako biste brzo skinuli višak masnih naslaga, ali šta dalje, kako mozak detektuje da smo bili na liposukciji, i kako to utiče na mršavljenje. I šta sa kožom?!

Mnoge žene se odlučuju za liposukciju kako bi se izborile sa celulitom i sa viškovima nakupljenim oko butina, zadnjice i stomaka. Takođe, mnogi muškarci odlučuju se za ovaj radikalan hirurški zahvat kako bi se rešili pre svega velikog stomaka.

Prema Američkoj asocijaciji plastičnih hirurga „liposukcija se koristi za brzo mršavljenje i preoblikovanje određenih delova tela uklanjanjem viška masnih naslaga i poboljšanjem kontura ili proporcija tela“. Ipak, da li je ova procedura tako bezazlena kao što se na prvi pogled čini.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Liposukcija (liposukcija uz pomoć vakuuma ili laserska liposukcija) je hirurška procedura, tako da nosi iste rizike kao i mnogi drugi medicinski ili kozmetički tretmani.

Pacijenti treba da budu svesni ozbiljnosti liposukcije, uključujući potencijalne posledice ako procedura „pođe po zlu“.

Image by wayhomestudio on Freepik
Image by wayhomestudio on Freepik.com

Potencijalni neželjeni efekti liposukcije

Dok većina pacijenata pati samo od modrica i otoka nakon liposukcije, koji na sreću obično zarastaju tokom vremena, uvek postoji rizik od ozbiljnijih nuspojava – uključujući one koje su psihički i fizički bolne.

Svako ko je pod anestezijom tokom operacije je u opasnosti od srčane aritmije, neželjene reakcije na lekove ili čak oštećenja mozga u ekstremnim slučajevima, prenosi portal draxe.com.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Takođe, nedavna istraživanja sugerišu da pacijenti koji su bili podvrgnuti tretmanu liposukcijom mogu otkriti da se njihov celulit ili telesna masnoća ponovo pojavljuju u roku od godinu dana.

Istraživači sa Univerziteta u Koloradu proučavali su 32 pacijenta: 14 je prošlo kroz proceduru liposukcije, a 18 nije (kontrolna grupa).

Nijedan od pacijenata nije promenio način života, a oni koji su bili na liposukciji, otkrili su da, iako im se masnoća u telu u početku smanjila, kasnije se vratila – posebno oko stomaka i gornjeg dela tela.

Pročitajte i ovo: Rešite se celulita brzo i efikasno

Nije se vratila potkožna mast (vrsta koja se nalazi odmah ispod kože), već dublja, visceralna masnoća, koja je povezana sa mnogim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca.

Naked woman photo created by Anastasia Kazakova - www.freepik.com
foto by Anastasia Kazakova – www.freepik.com

Masne naslage uklonjene liposukcijom mogu se brzo povratiti

Dakle, sko ste uklonili masnoću sa područja kukova, ali nastavite da jedete na način koji nagomilava višak kilograma, telo nastavlja da stvara i skladišti nove masne ćelije.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

„Mislimo da mozak nekako sazna za proceduru i povraćajima masti reaguje na liposukciju, na način da reguliše tu težinu. Zato je prevencija gojaznosti toliko važna“, pišu istraživači.

Woman photo created by jcomp - www.freepik.com
Foto by jcomp – www.freepik.com

Celulit može biti više od estetskog problema

Suština primene liposukcije kao tretmana protiv celulita je da čak i ako prođete ovu proceduru, takođe morate da unesete trajne promene u svoju ishranu i/ili nivo fizičke aktivnosti. U suprotnom, više masnih ćelija i celulita se stvara i skladišti na drugim mestima na telu.

Pročitajte i ovo: Maska protiv opadanja i za negu svih tipova kose

U nekim slučajevima, celulit uopšte nije štetan i više je zabrinjavajući kao estetski problem. Međutim, ponekad celulit može biti posledica drugih problema, poput sužavanja krvnih sudova i neregulisanog izbacivanja vode iz kože.

Pročitajte i ovo: Sve o podmlađivanju vrata – da li ste kandidat i kad treba početi

Ako vaš celulit ne reaguje na tretmane kao što su redovno vežbanje, promena ishrane, korišćenje specijalnih preparata i tretmana masaže, uz uzimanje dovoljno vode, i postane još uočljiviji, savet je da odete na pregled, najpre dermatologa, kako bi se najpre utvrdili pravi simptomi i faktori rizika.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

Lekar može pomoći da se isključe problemi kao što je nedostatak protoka krvi, što može biti opasno za ljude sa srčanim ili problemima sa cirkulacijom.