Zašto se žene u srednjim godinama toliko bore sa težinom?!

Povećanje telesne težine je problem za mnoge žene, uprkos održavanju istog načina ishrane i redovnom vežbanju, koje sprovode godinama. Čak i ako se broj na vagi ne promeni, žene se žale na povećanje masnog tkiva, naročito u središnjem delu, oko struka, pre, tokom i nakon menopauze. Zvuči vam poznato? Ne brinite, niste same!

Stvarnost je takva da je porast telesne težine u srednjim godinama uobičajen, a oko dve trećine žena u dobi od 40 do 59 godina i gotovo tri četvrtine žena starijih od 60 godina imaju prekomernu težinu (indeks telesne mase [BMI] veći od 25 kg/m2).

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

U proseku, žene srednje dobi dobijaju 1,5 kilogram godišnje. Iako ovo možda ne zvuči kao mnogo, ono se vremenom povećava – i što je najgore, taloži. Je li to važno? Definitivno!

Pročitajte i ovo: Kako da vežbanjem svesnosti povećamo osećaj zadovoljstva životom

Gojaznost, a posebno abdominalna gojaznost, povećava rizik od hroničnih zdravstvenih poremećaja i bolesti kod žena u pre i postmenopauzi, uključujući dijabetes, hipertenziju, hiperlipidemiju, određene vrste raka (uključujući rak dojke i maternice) i bolesti srca, ubicu broj jedan kod žena.

Pročitajte i ovo: Sedenje – najveći neprijatelj dobrog zdravlja žena 35+

Žene koje su gojazne, takođe, mogu iskusiti jače valunge, napade vrućine. Osim toga, postoji emocionalni teret povezan sa povećanjem telesne težine u srednjem dobu koji može uticati na ženinu sliku o sebi, odnos sa partnerom, pa čak i njenu seksualnu funkciju.

Pročitajte i ovo: Perfekcionizam – glad za prihvaćenošću i ljubavlju

Razloga zašto se to događa je nekoliko i verovatno se više odnose na starenje, nego na menopauzu i gubitak hormona jajnika – estrogena.

Pročitajte i ovo: Zašto se žalimo, čak i kada nam dobro ide

Vitka telesna masa smanjuje se vremenom, kako starimo, kako kod muškaraca, tako i kod žena, kao posledica promene hormona, ali i zbog promena u načinu života (više sedenja, manje fizičke aktivnosti). Budući da s godinama gubimo mišićnu masu, trošimo manje kalorija u mirovanju i kada vežbamo. Kada spojimo ove promene sa manje kretanja, imate recept za dobijanje na težini. To objašnjava zašto možete dobiti na težini istom ishranom i rutinom vežbanja koja je prethodno bila dobra za vas.

Pročitajte i ovo: Upoređivanje s drugima upropaštava ti život

Što se tiče doprinosa menopauze, gubitak estrogena dovodi do povećanja masti u središnjem delu, oko stomaka, ali kod žena oko perioda menopauze može još nekoliko drugih razloga uticati na to.

Pročitajte i ovo: Hoćeš da smršaš?! Znam kako!

Tokom tranzicije menopauze, noćno znojenje, poremećaj spavanja i problemi sa raspoloženjem su česti i mogu uticati na sposobnost žene da se pridržava zdrave ishrane i redovnog programa vežbanja. Bilo da samo pokušavate da ostanete budni ili se borite sa lošim raspoloženjem, čokoladica (umesto jabuke ili veze šargarepe) može da izgleda kao veliki pojačivač energije.

Pročitajte i ovo: Kako krstašice utiču na rad štitaste žlezde

Slično tome, odlazak na fitness može postati potpuno obeshrabrujuć, čak i zastrašujuć, naročito ako rezultate koje ste nekad dobijali sada više ne možete da postignete, čak i ako vežbate više, ako sve što želite da uradite posle povratka s posla je da spustite glavu na kauč nakon dugog dana. Određeni lekovi (uključujući antidepresive, koji se obično propisuju ženama srednje dobi), takođe, mogu da utiču na dobijanje na težini.

Pročitajte i ovo: Najbolje vežbe za zatezanje tela

Pročitajte i ovo: Nezdrava doza infantilnosti u vezi

Važno je da žene srednje dobi shvate da se pravila menjaju (više nemate 20 ili 35 godina i to treba da vam bude jasno, niti možete da jedete sve što hoćete i koliko hoćete, jer niti možete da svarite tu hranu na isti način kao ranije, niti se ona raspoređuje na isti način kao ranije, a ni učinak vežbanja više nije isti kao ranije – jednostavno, više ništa nije kao ranije!), u smislu onoga što će biti potrebno ne samo da bi se izbeglo dobijanje na težini, nego i da se smrša dok starimo.

Pročitajte i ovo: Stvari koje razumeju samo mršae žene

Jednostavno, proces mršavljenja je dosta sporiji i teži nego ranije.

Važno je da žene u srednjoj dobi, pre ulaska u menopauzu, posvete posebnu pažnju izboru novog životnog stila da bi očuvale dobro zdravlje i fizičku formu koju su ranije imale. Naročito je bitno da obrate pažnju na ishranu i vežbanje, kao i postavljanje razumnih i ostvarivih ciljeva gubitka težine.

Pročitajte i ovo: Istine i zablude o alkalnosti, kiselosti i baznosti organizma

Imajte na umu da vam možda više neće prijati intezivni način vežbanja kao pre. Može da se desi da efekat bude sasvim suprotan od ranijeg ili željenog. Jedan od razloga može da bude poremećaj u lučenju insulina, naročito ukoliko ste u insulinskoj rezistenciji, što je danas vrlo česta pojava kod žena u periodu pre i tokom menopauze.

Pročitajte i ovo: Na koji način vežbe vraćaju sreću u naš život

Suprotno uvreženom mišljenju, fitness, fizičko vežbanje samo po sebi neće dovesti do značajnog gubitka težine. Smanjeni unos kalorija neophodan je za gubitak težine, ali povećano fizičko vežbanje pomoći će u održavanju gubitka težine, sprečiti dobijanje na težini i dovesti do povoljnih promena u sastavu tela (smanjena abdominalna mast i očuvanje mišićne mase).

Pročitajte i ovo: Skrivena lica depresije – nasmejana depresija

Opšta preporuka je 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta, pet dana tokom nedelje. Šetnja je obavezna, a pored toga, preporučuje se pilates ili bar sličan intenzitet vežbanja.

Pročitajte i ovo: Kako da očistimo digestivni trakt

Što se tiče ishrane, nijedna dijeta nije se pokazala superiornijom u odnosu na bilo koju drugu, u smislu boljeg mršavljenja. Dijeta koja će dati najbolje rezultate je ona koja smanjuje kalorije i koju možete držati, imajući na umu da drastične promene u ishrani verovatno nisu održive.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti i lečiti gojaznost

Imajte na umu da se MORATE odreći veštačkih šećera, što zbog zdravlja, što zbog vitke linije. Sledeće u nizu je belo brašno. Potom, smanjiti so. A sve drugo umereno.

Iako estrogen koji se koristi za regulisanje simptoma menopauze nije lek za smanjenje telesne težine, poboljšava telesni sastav smanjenjem abdominalne masti.

Pročitajte i ovo: Kako hormoni diktiraju promene u organizmu

Lekovi za mršavljenje mogu biti opcija za žene s BMI većim od 30 kg/m2 ili većim od 27 kg/m2, sa komplikacijama povezanim sa težinom (kao što je hipertenzija ili dijabetes). Barijatrijska hirurgija može biti opcija za žene s BMI većim od 40 kg/m2 ili većim od 35 kg/m2, sa komplikacijama povezanim sa težinom.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

Povećanje težine je čest, frustrirajući problem za žene srednje dobi i može dovesti do prekomerne težine, gojaznosti i povećanog rizika za pojavu hroničnih zdravstvenih stanja. Razumevanje uzročnika koji dovode do povećanja telesne težine i promena u sastavu tela, kao i važnosti promene i prilagođavanja načina života u borbi protiv ili čak prevenciji tih promena, može pomoći ženama da održe svoju težinu i svoje zdravlje dok stare.