Uzrok bolova u stopalima gotovo po pravilu je neudobna obuća, tvrde britanski ortopedi.

Neodgovarajuća obuća može da uzrokuje i probleme sa kičmom i vratom, upozoravaju stručnjaci.

Lekari britanskog Društva ortopeda su, istražujući zašto sve više pacijenata traži lekarsku pomoć zbog bolova u stopalima, zaključili da gotovo svi oni nose neodgovarajuću obuću.

Bolna stopala – danak nošenju visokih potpetica

Od 2.000 ispitanih osoba, 37 odsto je izjavilo da su spremni da idu u neudobnim cipelama ako su moderne, dok je 17 odsto muškaraca priznalo da kupuje obuću koja nije u veličini koju nose.

Pri tome 80 odsto odraslih ima probleme s nogama – ravna stopala, urasle nokte, čukljeve.

Problemi sa stopalima se, međutim, na tome ne završavaju.

Pročitajte i ovo: Mornarski stil: Više od trenda – nikad demode, uvek u modi

Nepravilno odabrana obuća izaziva krivljenje kičme, što može biti uzrok bolova u krstima, vratu i čak glavobolje s kojom se ne može izaći na kraj, objavljeno je na sajtu izvestia.ru.

“Važan je, pre svega, pravilan odabir obuće. Žene se, naravno, ne mogu sasvim odreći potpetica, ali svakodnevna obuća treba da bude sa štiklama ne višim od četiri-pet centimetara i sa zaobljenim vrhom kako prsti ne bi bili stisnuti”, ukazali su ortopedi.

Pročitajte i ovo: Stilske greške koje čine da izgledamo starije

Oni ističu da je najbolje da cipele imaju kaiščić na risu, kako stopalo ne bi klizilo naniže i prsti se ne bi stiskali.

Mnogo žena spremno je da nosi i neudobne cipele, samo ako su moderne

Najopasnije za zdravlje su cipele u obliku čamca na visokim potpeticama, koje uopšte ne pridržavaju stopala i krive palac.

Pročitajte i ovo: Najbolji modeli letnjih haljina za posao

Naučnici, ipak, ne brane ženama da nose cipele s visokom potpeticom, samo savetuju da to čine bar svakog drugog dana, a u međuvremenu da nose one sa nižom i stabilnom štiklom.

Ukoliko je vaša ljubav prema vrtoglavo visokim potpeticama neizmerna, budite spremne da sa svakom godinom imate sve više problema sa zdravljem, upozorili su britanski ortopedi.