To je početak kraja, dok tvorac „Krune (THE CROWN)“ Piter Morgan privodi kraju svoje masovno ponovno zamišljanje vladavine kraljice Elizabete II.

Posle nakostrešene pete sezone, kojoj je nedostajao fokus i veličanstvenost svojih prethodnika, sezona 6 se otvara u Parizu usred blistavih svetala Ajfelove kule i zvukova sudara koji izazivaju bol. To je jeziv način da se otvori, bacajući sumorni ton na četiri epizode ​​koje obuhvataju ovu prvu polovinu. (Drugi deo, koji ima šest epizoda, izlazi 14. decembra.)

Vraćajući se u prošlost nekih osam nedelja, do kraja juna 1997. godine, Morgan svoju publiku svraća na princezu Dajanu (veličanstvena Elizabet Debicki). Godinu dana nakon zvaničnog razvoda od princa Čarlsa (Dominik Vest), ona je mnogo živahnija žena od one koju su gledaoci videli poslednji put.

Iako je progonjena deceniju i po dugom kandidaturom za kraljevsku porodicu, princeza od Velsa ulazi u sebe. Često obučena u smele kupaće kostime ili udobne dukseve, odbacila je restriktivnu formalnost monarhije.

Pošto joj je potreban odmor od Londona, ona prihvata ponudu biznismena Mohameda „Mou Mou“ Al-Faieda (upadljivog Salima Doa) da se ona i njeni sinovi, princ Vilijam (Rufus Kampa) i princ Hari (Flin Edvards), pridruže njegovoj porodici na 10-dnevnom odmoru u St. Tropeu.

Debickijeno otelotvorenje Dianine gracioznosti je raspamećujuće. Ne samo da Morgan pazi da istakne njenu posvećenost dobrotvornom radu, već je jasno da pronalazi svoj glas uprkos ljudima oko nje koji nameravaju da je učine pijunom u svojim planovima. Koliko god da je sezona 6 oproštaj od stuba institucije, ona takođe ističe ženu na ivici nečeg otkrivajućeg.

Veoma fokusirana, sezona se brzo kreće kroz letnje dane 1997. tempom koji tera gledaoce, uprkos tome što znaju šta dolazi, da zadrže dah. Gromoglasna serija predstavlja dva različita portreta. Jedan je prikaz Dajane koja pokušava da neguje život slobode dok je novinari neumorno proganjaju u potpunosti.

Drugi je tapiserija Mou Moua, čoveka koji je prožet željom da ga aristokratija prihvati kao legitimnog, čak i pod rizikom istinskih želja njegovog prvorođenog sina Dodija Al-Fajeda (Khalid Abdala). Kontrast između čežnje jedne osobe da pobegne i očaja druge da bude uključena stvara napetost i živost potrebne da se preorijentiše veličina serije.

Iako je Dajana u centru, kraljica Elizabeta II (Imelda Stonton), princ Čarls i princ Filip (Džonatan Prajs) se tiskaju u pozadini. U početne tri epizode, članovi kraljevske porodice uglavnom se ljute na svoj problem „Dajane“, a Čarls se opsesivno fokusirao na svoju kampanju za javnu rehabilitaciju Kamile Parker Bouls (Olivija Vilijams).

Ali članovi kraljevske porodice uglavnom ostaju po strani, ponovo dolazeći u fokus u poslednjoj epizodi Prvog dela, „Posledice“, gde se cela porodica, osim kraljice i vojvode od Edinburga, oseća samo malo ljudskije.

Generacije ljudi znaju da su princeza Dajana i njen prijatelj, Dodi Al-Faied, poginuli u saobraćajnoj nesreći u ranim jutarnjim satima 31. avgusta 1997. Ono što se dogodilo prethodnih nedelja ostalo je maglovito.

Morgan ne nudi burnu romansu, već prikaz utešnog prijateljstva koje je tek počelo da cveta i koje je pogoršano percepcijom javnosti i porodičnim obavezama. U humanizovanju njih dvoje u životu i smrti (ovde nema „duhova“), suprotstavljenih stoicizmu vladajućeg monarha i posvećenosti poštovanju tradicije, serija poziva publiku da razmotri izbore koje je donela britanska kraljevska porodica, koji su doprineli njenom reliktnom stanju. Sa ovim razornim prvim odeljkom poslednjeg poglavlja, Netfliks-ov dragulj u kruni oprašta se od ikone i ponovo preuzima svoj tron.

„Kruna“, sezona 6, prvi deo, premijerno se prikazuje na Netfliks-u 16. novembra. Drugi deo će biti premijerno prikazan 14. decembra.