Skoro svi ih radimo, i to, gotovo svaki dan, bez spoznaje da su to nepristojne stvari, bar prema pravilima bontona.

Ponašati se besprekorno u skladu sa etikecijom, uglađenim društvenim ophođenjem sa jasno postavljenim pravilima, zaista nije lako. Često ni ne znamo pravila pristojnog ponašanja, pa, u stvari, ni ne znamo da ih kršimo. Međutim, to nije opravdanje i nikako ne sme da bude. Rezultat je uvek isti – nepristojni smo u očima onih koji, s druge strane, znaju šta znači etikecija i koja su njena pravila.

Stoga, da se ne bismo i dalje nepristojno ponašali, ovom prilikom želimo da vam ukažemo na stvari koje mnogi od nas rade skoro svaki dan, a koje bi trebalo da se isprave ako želite da ručate sa kraljicom.

Pročitajte i ovo: Gde prestajem ja – gde počinješ ti?

Photo by Ben White on Unsplash

Kažete ”prijatno” pred početak obroka?

Ko nikada nije rekao “prijatno” pre nego što je započeo obrok?! E, pa, to nije pristojno. Razlog? Ne smemo da poželimo (i nadamo se) da jedemo ukusna jela kada smo kod nekoga za stolom, jer glavni užitak treba da nam bude društvo.

Pročitajte i ovo: Ti si ćero tatin sin ili pravda za ćerke

Jedino gore od toga da kažete prijatno pre početka zajedničkog obroka je da kada banete nekom u kuću usred obroka da ga prekinete sa ”prijatno”, ili ne-daj-bože nasrnete da mu se javite usred restorana za vreme obedovanja! A on s punim ustima, ne zna da li se da briše salvetom ili da zbriše, rukujete se sa njim svojim prljavim rukama dok čovek jede… Sve gore od goreg!

Pročitajte i ovo: Usamljenost i samoća – ima li razlike?

Em ga prekidate u jelu, što je nepristojno, em ga terate da ustaje od stola, što je druga nepristojnost, em ga terate da govori punim ustima! Stvarno ste nepristojni i da tako nešto nikada više niste uradili.

Photo by Johanna Dahlberg on Unsplash

Kuckate se čašama kad nazdravljate?

Zdravica je vrlo delikatan trenutak prema etikeciji. Pre svega, ne dirajte čašu drugih jer se kliktanje čašama smatra ne baš elegantnim gestom.

Pročitajte i ovo: Gazim 40-te, hvata me panika za detetom! Ali čemu panika?!

Znači, ništa od kuc-kuc sa svima redom, koliko god vas ima, pa živeli! Samo podignete čašu uvis i kažete Živeli!

Tražite so?!

Ako je praksa traženja soli za stolom intuitivno neugodna jer prikriva neprijatnost da je jelo neukusno, u stvarnosti je drugačiji razlog zbog kojeg etikecija ovo zabranjuje. Zaista je to ekonomska motivacija. Nekada je so bila najdragocenije vlasništvo koje je bilo u posedu porodice. Ako se za večerom tražila so, a gazdarica je nije imala, to je značilo loš status jer je označavala materijalne probleme porodice.

Pročitajte i ovo: Gordijevi čvorovi ljubavi – umete li da se razvežete?

A razlog zašto, prema sujeverju, dodatno sipanje soli donosi lošu sreću uvek je povezano sa materijalnom stranom – trošiti dragocenu robu poput soli bilo je uvek nešto vrlo ružno.

Pročitajte i ovo: Zašto se ”ona ili ja” ljubavni trougao češće događa?

Realno, uvek možete bez soli, pre svega jer nije zdravo jesti slano, drugo, vezuje vodu, a otuda gomila problema dolazi. Znači, soli bez.

Lomljenje prstiju

Gest pucanja (lomljenja) prstiju treba izbegavati kao bubonsku kugu u društvu. Svaki fiziološki šum, od peristaltike želuca do orkestra koštanih zglobova, mora se zadržati za sebe.

Pročitajte i ovo: Doživljaj gubitka voljene osobe – zašto su gubici teški?

Ako vam je potrebno da puknete prste (O, bože, ima li nešto grđe i nepristojnije od toga, a znam da nema! ), hitno se izvinite, udaljite od društva i izolujte, kao da idete u toalet. Kad ste sami, radite šta vam je volja.

Držite ruke u džepovima?

Etikecija apsolutno ne dozvoljava držanje ruku u džepovima ni pod kojim okolnostima, naročito formalnim, od verskih i društvenih ceremonija do razgovora za posao i profesionalnih situacija uopšte.

Pročitajte i ovo: Nadrndani muškarci i plačljive žene

Istorijski je ovaj gest povezan sa indolentnim, lenjim, opreznim ili čak nezanimljivim, svim načinima pokazivanja osećanja koje obrazovana osoba treba da pokuša da izbegava kada proživljava tu vrstu raspoloženja.

Pročitajte i ovo: Uobičajene reakcije na gubitak voljene osobe

A ako vaše ruke u džepovima ipak tolerišu oni koji obraćaju pažnju na pravila lepog ponašanja, znajte da se umesto toga u nekim zemljama sveta – kao što su Kina i Turska – ovaj proksemički odnos smatra uvredljivim i može čak dovesti do katastrofalnih posledica po vas, na primer, otpuštanja s posla.

Duvate hranu da se brže ohladi?!

Čak i ako supa ključa, ni ne pomišljajte na to da duvate u nju da bi se brže ohladila! Prema etikeciji se zahteva da se jela (koja, inače, nikada ne smeju da budu servirana previše topla) ohlade sama, bez pomoći onih koji će ih uskoro probati.

Pročitaj i ovo: Fatalna privlačnost – zašto ostajemo sa emotivno nedostupnim partnerima?!

Duvanje u supu ili šoljicu vrućeg čaja nije baš pristojno jer, pe svega, izlaže one koji vas okružuju vašim klicama i bakterijama (čitaj – mogućoj infekciji), a potom može izazvati nezgode, kao što su prskanje ili mrlje na stolnjaku. Zato pričekajte da se supa sama ohladi, čak i ako morate da jedete jer imate osećaj da ćete umreti od gladi. Nećete, ali od bruke i poprekih pogleda može da se desi.

Ližete kašičicu nakon stavljanja šećera u kafu?!

Još jedna neoprostiva stvar! Kafena kašičica nakon što ste zasladili i promešali kafu.

Pročitaj i ovo: Život i partnerski odnos na klackalici – Voli me, ne voli me – i koje tu srećan?!

Kafenu kašičicu treba pustiti da se diskretno ocedi, bez lupkanja njome po ivici šoljice, već odmarajući je na ivici šolje i potom je nežno staviti na tanjirić šolje iz koje pijete kafu / čaj. Sve bez stvaranja i najmanjeg udara o pribor za jelo i namirnice na stolu. Nikad ne znate da li neko može da pomisli da ste namerno kucnuli da biste poželeli zdravicu ili time želite da utišate žamor da biste nešto bitno izjavili / najavili.

Pročitaj i ovo: Istine i zablude o psihoterapiji – mora da si luda kad ideš na psihoterapiju, zar ne?!

Generalno, svaki gest koji uključuje lizanje nečega, treba izbegavati bez potpitanja koja počinju sa ”a šta ako…” ili ”ali ja sam samo…”.

Drugi primer? Ližete kažiprst pre nego što pređete na drugu stranu knjige ili novina? Ne, nikada! Jasno?!

Ne skidate sunčane naočare?

Naočare sa tamnim staklima (za sunce) uvek bi trebalo da skinete kada ste s nekim. Čak i ako je je u pitanju vaša majka ili sestra, sunčane naočare treba skloniti sa lica. Tim pre ako se nađete pred strancem. To je, u stvari, gest izuzetno velike nepristojnosti i izrazitog nepoštovanja, još gore od neskidanja šešira.

Pročitajte i ovo: Šta je za tebe samopouzdanje? Lik u šmekerskom odelu ili rudar?

Oči se moraju uvek pokazati, posebno na prvom sastanku. Zatamnjena stakla mogla bi da prikriju rečiti izgled i grimase koje sagovornik mora da ima pravo da vidi i zna.

©In Color Studios

Voda za stolom se servira u bokalu!

Ako želite da budete snobovski ili besprekorni dokaz svekrvi da potičete iz visokog društva, glavna tačka oko koje će ceo sto morati da se okreće je – bokal. Što se tiče etikete, nikada nemojte da pokazujete etiketu proizvođača na flaši mineralne vode kupljene u supermarketu.

Pročitajte i ovo: Zašto je bitno proći kroz tugovanje zbog gubitka voljene osobe i kako tče proces?

Plastične boce postavljene na stolu pripremljenom za venčanje ili slavu bile bi skandal. Ili bi bar trebalo da budu. Umesto toga, koristite kristalni / stakleni bokal u koji ćete povremeno sipati vodu, što će da bude vrlo šik.

Ne kažemo “Zadovoljstvo mi je” kada se predstavljamo!

Osakaćena formula koju koristimo skoro svi je ona “Zadovoljstvo mi je!” kada se prvi put rukujete sa nekim. Malo zvuči poput “Alo?!”, obraćanje preko telefona da bismo odgovorili na telefonski poziv, a zapravo bi umesto toga trebalo da kažemo „Zdravo / Dobar dan!“, kao što je to bilo nekada kada bismo obavestili operatera da smo spremni i da može da prosledi poziv, što je bilo na početku prošlog veka, ali ko se toga još seća, preživelih više nema.

Pročitajte i ovo: Kojih se žena muškarci plaše? I zašto?

„Zadovoljstvo mi je“ ne treba izbegavati a priori, zaista. Ali trebalo bi da ga koristite u pravo vreme, što uopšte nije kada prvi put upoznamo neznanca.

Pročitajte i ovo: Želite život iz bajke? Evo zašto ne uspevate da ga ostvarite!

Kada se s nekim sretnete prvi put, ne možete da znate da li će upoznavanje da bude prijatno ili ne. Jer šta ako nije ili ne bude zadovoljstvo što ste se upoznali?! Biće poznato, međutim, u trenutku pozdravljanja, kada neko odlazi. I upravo ovde na scenu stupa „Zadovoljstvo“, izgovoreno na razuman i ljubazan način. Naglasite pritom, takođe, da ste se prijatno proveli u društvu te druge osobe.