Povećana fizička i nervna opterećenost dovodi do snažnih hormonalnih poremećaja, pa preterano treniranje i izlaganje tela ekstremnim naporima može dovesti do neplodnosti žena, upozoravaju norveški stručnjaci.

Devojke koje provode previše vremena u fitnes centrima ozbiljno rizikuju da kasnije ne budu u stanju da rode decu, zaključili su naučnici norveškog Naučnog i tehnološkog univerziteta.

Tokom ispitivanja 3.000 žena u periodu od 1984. do 1986. godine, norveški stručnjaci su, između ostalog, tražili i odgovore na pitanje koliko se često, dugo i intenzivno bave sportom.

Counseling photo created by Drazen Zigic - www.freepik.com
Foto by Drazen Zigic – www.freepik.com

Posle deset godina odlučili su da saznaju koliko su dece one rodile i kako je protekla trudnoća.

Rezultati su pokazali da je kod dve grupe učesnica istraživanja (onih koje su trenirale gotovo svaki dan i onih koje su naporno trenirale do iznemoglosti) neplodnost dijagnostikovana tri puta češće nego kod onih koje se uopšte nisu bavile fitnesom ili su to činile jednom do dva puta sedmično, ali bez fanatizma.

Najizloženije riziku bile su žene starosti do 30 godina, kod kojih je neplodnost bila četiri puta veća nego među svim njihovim vršnjakinjama u Norveškoj.

Time je na spisak uzročnika neplodnosti, osim hormonalnih poremećaja, pušenja, alkohola, stresa i uzrasta, dospela i prevelika ljubav prema fitnesu, uz preterano opterećenje.

Stručnjaci podsećaju da je odavno poznato da profesionalne sportiskinje često imaju takve probleme, s obzirom na to da povećana fizička i nervna opterećenost dovodi do snažnih hormonalnih poremećaja , što se i smatra glavnim uzročnikom nemogućnosti žena da zatrudne.