Ako ne možete da nađete dečka ili devojku, jednom rečju – partnera, prema novim merilima Svetske zdravstvene organizacije, imate invaliditet.

Pored toga, i neplodnost se smatra invaliditetom, što je u skladu sa novim Barmiovim smernicama.

Neplodnost se nije smatrala invalidnošću. Do sada. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da to od sada jeste invaliditet, kao i u slučaju osoba koja ne mogu da nađu odgovarajućeg seksualnog partnera ili im nedostaje odnos kako bi imali decu.

Da li su mere SZO dobre za samohrane roditelje?

SZO smatra da će ovom novinom svi dobiti pravo na vantelesnu oplodnju (VTO).

„Jesam pristalica vantelesne oplodnje, ali nikada nisam posmatrao neplodnost kao invalidnost ili bolest. Prvi sam rekao da bi trebalo neplodnim parovima dati veću dostupnost metodi asistiranih reproduktivnih tehnologija (IVF), ali moramo da obezbedimo verodostojnost projekta”, istakao je jedan od članova iz Parlamentarne grupe za neplodnost.

Pročitajte i ovo: Fizički izgled kao teret prošlosti i ljubav- trudite li se da se dopadnete?

Ova definicija može da poljulja rad “NICE” i drugih koji su osigurali da vantelesna oplodnja bude dostupna svima.

„Ova apsurdna glupost nije jednostavno preoblikovanje neplodnosti, već potpuno sporedno oblaganje biološkog procesa i značaja prirodnog odnosa između muškarca i žene. Mnogo pre nego što se bebe stvore i nastanu na zahtev, u potpunosti u laboratoriji”, rekla je Džozefin Kintaval, koja se bavi reproduktivnom etikom.

Ali doktor Dejvid Adamson, autor novih standarda, tvrdi da je to „velika šansa“ za samohrane roditelje i homoseksualce.

Pročitajte i ovo: Prepoznavanje ljubavnih obrazaca

„Definicija neplodnosti sada je napisana na takav način da uključuje prava svih pojedinaca da imaju porodicu, a to uključuje samohrane muškarce, samohrane žene, homoseksualce, gejeve. To stavlja ulog u zemlju i kaže da pojedinac ima pravo na reprodukciju bez obzira na to da li ima partnera ili ne. To je velika promena. To u suštini menja ko bi trebalo da bude uključen u ovu grupu i ko treba da ima pristup zdravstvenoj zaštiti. Postavlja međunarodni pravni standard. Zemlje su ga obavezale”, istakao je doktor Adamson.

Pročitajte i ovo: Male, slatke stvari koje žene rade nesvesno, a na koje muškarci otkidaju

Portparol Ministarstva zdravlja rekao je da NHS nije obavezna da poštuje poslednji savet Svetske zdravstvene organizacije. Prema Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. godine, osoba se onesposobljava ako ima fizičko ili mentalno oštećenje koje ima „značajan“ i „dugoročni“ negativni uticaj na njihovu sposobnost obavljanja normalnih dnevnih aktivnosti.

Ali Libi Purves, voditeljka Radio Midvika 4, gadi se novih preporuka. Ona je rekla:

„Kad se nenadano novo ljudsko pravo iznenada izbaci od ozbiljne agencije UN nije samo glupo, već i opasno. Svetska zdravstvena organizacija, koja na svom tanjiru ima još mnogo toga, dugo je definisala neplodnost kao invaliditet. Tužno je, ali taj neko nije onesposobljen u poređenju sa onim ko je slep, gluv, mentalno oštećen ili teško osakaćen“, napomenula je Libi Purves.