Muškarci s visokim nivoom muškog hormona testosterona vole začinjena jela, saopštili su francuski naučnici u najnovijoj studiji nazvanoj „Neki to vole vruće!“.

Grupa od 114 muškaraca od 18 godina do 44 godine iz francuskog grada Grenobla učestvovala je u naučnom eksperimentu degustacije jela.

Nakon što im je uzet uzorak pljuvačke za utvrđivanje nivoa testosterona, ispitanici su imali zadatak da dobijeno jelo začine po ukusu.

People photo created by svetlanasokolova - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Muškarci s visokim nivoom muškog hormona su više dodavali bibera, ljute papričice i pikantnog sosa od ostalih, s normalnim nivoom testosterona.

Naučnici smatraju da su rezultati eksperimenta pokazali vezu između nivoa testosterona i naklonosti muškarca prema začinjenim jelima.

Pročitajte i ovo: Ishranom protiv nadutosti – šta jesti, a šta treba izbegavati

Prema njihovim rečima, do sada nije sprovedena studija na tu temu, već se nivo muškog hormona povezivao sa seksualnim aktivnostima i ponašanjem muškaraca.

Autor studije Loran Beg izjavio je da je o testosteronu napisano više od 85.000 naučnih radova koji se zasnivaju na stavu američkog naučnika Džejmsa Dabsa da višak muškog hormona čini muškarca „herojem, mangupom i ljubavnikom“.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znamo o soku od pomorandže – koliko je zdrav i čime možemo da ga zamenimo

„Moguće je da redovno konzumiranje pikantnih jela utiče na povećanje nivoa testosterona, što je do sada dokazano na glodarima“, dodao je Beg.

Najnovija studija objavljena je u naučnom časopisu Psychology and behavior.