Kreme, losioni, tonici i mnogi drugi preparati za kožu, drže je svežom i negovanom, ali ne udovoljavaju svim potrebama kože u zimskom periodu.

Ako se ne primenjuju saveti za održavanje kože, ona vrlo brzo može da se ošteti i propadne.

Kada je reč o sjaju kože, nije dovoljno dnevno samo mazati hidratantnu kremu, već je potrebno pridržavati se saveta dermatologa, naročito u hladnom zimskom periodu.

Ono što unosimo u naš organizam, jedan je od najvažnijih faktora pri očuvanju celokupnog zdravlja, posebno kože.

Nijedna krema neće popraviti oštećenja koja su nastala eksperimentisanjima na koži ili pak dugotrajnim zanemarivanjem. Evo par saveta koji mogu pomoći da vaša koža uvek izgleda zdravo i sjajno, bez preteranog korišćenja kozmetičkih preparata.

Ishrana je najvažniji faktor ako želite da sačuvate svoje telo i, naravno, kožu. Ono što unosite svakodnevno, veoma utiče na izgled i tip kože, koji se vremenom može promeniti. Masna i brza hrana i slatkiši itekako će se negativno odraziti na nju. Umesto čipsa, hamburgera i pomfrita uzmite voće, salate, supe, ili nešto zdravije sa bogatog menija zimske kuhinje.

Sedam do osam sati sna predstavljaju ključ za odličan izgled kože. Nedostatak sna manifestovaće se u vidu podočnjaka, krugova oko očiju, neravnomernog tena, bubuljica, a takođe predstavlja i veliki rizik od prevremenog dobijanja bora. Dovoljno odmora ne samo da će pogodovati sjajnoj koži, već i zdravlju mozga i čitavog tela.

Da bi koža bila dovoljno hidratantna, potrebno je piti 1-1,5 litar vode svakog dana. Kako bi se tečnost pravilno apsorbovala, potrebno ju je piti u manjim količinama tokom celog dana, a nikako uzeti celu količinu odjednom.

Napravite sebi plan vežbanja. Petnaest minuta, ujutru i uveče biće sasvim dovoljno, ako je redovno. Vežbanjem krv brže prolazi kroz telo te je tako koža prokrvljenija i sjajnija.

Provodite dosta vremena na svežem vazduhu, ali izbegavajte duže zadržavanje na vetru i velikoj hladnoći kako se koža ne bi sušila i oštećivala.

Stres loše deluje na čitav organizam, pa tako može uzrokovati akne, bore, crvenilo i razna druga oštećenja. Učinićete uslugu i svom srcu, ali i svojoj koži ako se budete manje sekirali oko sitnica.

Dvaput nedeljno napravite piling kože kako bi uklonila odumrle, stare ćelije kože i otvorile pore da dišu. Piling ne mora da bude kozmetički proizvod, već i maska napravljena od različitog voća i ostalih namirnica.

Redovnim nanošenjem krema za vaš tip kože svakako veoma pomažete pri održavanju nege i svežine. Najbolje je izabrati jednu kremu za dnevnu negu koja vam najviše odgovara i držati se rutine u nanošenju.

Teško je odlučiti se za pravi preparat, jer prodavnice nude ogroman izbor kozmetičkih proizvoda. U tim slučajevima najbolje rešenje su domaći proizvodi. Neki preparati mogu se piti, ili nanositi na lice.

Woman photo created by cookie_studio - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Prirodni proizvodi koji deluju na kožu

Iscedite malo limuna u toplu vodu i razmutite malo meda. Ovaj napitak deluje i ako ga popijete i ako ga nanesete na kožu. Ukoliko ga nanesete lokalno, pomoćiće vam da izbledite mrlje, naročito one na rukama.

Kod masnog tipa kože, pomoćiće vam ružina vodica, koju možete naći u apoteci. Nanesite na tupfer par kapljica i nanesite na područje oko čela i nosa, čime ćete umanjiti lučenje žlezda koje vašem izgledu daju nepotreban sjaj.

Samlevena kora od narandže će učiniti čuda ukoliko nanasete smesu na lice. Možete dodati malo samlevenih badema kako biste koži vašeg lica dali neophodne vitamine. Ili iscedite sok od pomorandže, pomešajte ga sa brašnom i nanesite na lice u vidu pilinga.