Svakog prvog u mesecu mnogi planiraju da krenu u teretanu kako bi eliminisali višak kilograma koji se nakupio perioda fizičke neaktivnosti – zimi je uzrok hladno vreme, a leti kao izgovor služi rućina.

Ipak, osim vežbanja (i neadekvatne ishrane!), na liniju mogu uticati još neki činioci, a među njima i – san. Naime, nedostatak sna može da prouzrokuje gojenje.

Osim dovoljno fizičkih aktivnosti, na višak kilograma može se uticati na još neke načine. Tako na primer, stručnjaci navode da postoji veza kvaliteta i dužine sna sa telesnom težinom.

Specijalista za san dr Guji Medouz, objašnjava da je nedostatak sna u korelaciji sa povećanjem procenata masti u telu.

Doktor Medouz tvrdi da je za težinu važno spavanje, ne kraće od sedam do osam sati, i to noću. Inače, kilogrami će „dobiti svoju priliku“.

Pročitajte i ovo: GRIP: Sve što treba da znamo o prevenciji, lečenju i vakcinaciji protiv gripa

„Istraživanja sugerišu da ljudi koji prosečno spavaju šest sati dnevno imaju 27 odsto veću verovatnoću da će imati prekomernu težinu. Oni koji spavaju oko pet sati, su u riziku za gojaznost za čak 73 odsto“, izjavio je dr Medouz.

Nedostatak sna može da prouzrokuje debljanje, jer bez adekvatnog odmora, hormoni sitosti i gladi, leptin i grelin, ne funkcionišu kako treba, i tako mogu da podstaknu potrebu za hranom, a posebno za slatkišima.

Pročitajte i ovo: Kako da sačuvamo dobar vid i šta da radimo kad ga izgubimo

„Ako ozbiljno razmišljate o tome da ostanete zdravi i održavate kondiciju i normalnu težinu, mnogo bi vam bilo bolje da san učinite prioritetom“, poručio je dr Medouz.

Jedno istraživanje iz 2018. godine, ustanovilo je da su ljudi, koji uglavnom spavaju noću, i to sedam do devet sati, jednostavno – manje gladni.