Sedmica pred nama biće obeležena pomračenjem Meseca, koje će se desiti u petak, 10. januara.

Pomračenje Meseca, za razliku od pomračenja Sunca, koje se desilo 14 dana ranije, više pokreće unutrašnje i emotivne procese, nego konkretne događaje, te na događaje koje mesečeva eklipsa aktivira, ne možemo da utičemo jer su više okrenuti osećanjima, spoznajama i emotivnim izazovima.

Nataša Panić, astrolog, Astro ključaonica

Znamo da Mesec vlada našim emotivnim poljem, pa je važno da li je kod nas neka planeta ili osetljiva tačka u horoskopu aktivirana, te da li ćemo ovo pomračenje osetiti jače u našem životu ili ćemo ostati mirniji i stabilniji u ovom, vrlo osetljivom periodu.

Pročitajte i ovo: Aspekti Sunca i Plutona u muškom horoskopu i njegov odnos prema ženama

Prvi dan ove nedelje donosi nam skladne odnose Meseca sa ostalim planetama, jedino možemo osećati brigu oko svakodnevnih stvari ili pak za nekog člana porodice.

Photo by Greg Rakozy on Unsplash

Mesec je u zemljanom znaku, te konkretizacija stvari koje smo planirali u toku prošle nedelje može da bude odrađena i da budemo zadovoljni svojim rezultatom. Od ovog dana Saturn i Pluton se sve više približavaju, pa do kraja nedelje, tj. u nedelju desiće se egzaktna konjukcija.

Pročitajte i ovo: Osma kuća horoskopa i planete u njoj – kad gubim, onda gubim sve

Svi možemo biti pod kolektivnim stresom, brigom oko globalnih dešavanja, u teškim mislima, suočeni sa ozbiljnošću određenih dešavanja i globalnih problema. Ove dve planete, spojene, ne donose uopše lepe vesti, naročito pošto će na sami dan konjunkcije koja će se desiti u nedelju, biti uključen i Merkur.

Pročitajte i ovo: Dobri i loši horoskopi

Utorak je dan u kojem Mesec menja znak i ulazi u Blizance, koji će da pojača potrebu za komunikacijom, laganim druženjem i rodbinskim, prijateljskim okupljanjima. Celokupnu atmosferu u pozitivnom smislu podgrejaće aspekt između Sunca i Neptuna, koji je sekstilni, što znači prijateljski.

Photo by Chinda Sam on Unsplash

Ovo je dan kad se slavi Božić, pa je božićna atmosfera upotpunjena simbolikom i na nebu. Sunce i Neptun daju svečanu notu starim običajima, našim precima, našem postojanju. Lepo je na ovaj dan otići u crkvu ili sam u svom domu pronaći duhovni mir kroz molitvu ili meditaciju.

Pročitajte i ovo: Saturn i brak

U sredu se nastavlja slična atmosfera na nebu, jer i Merkur ovog dana pravi dobar odnos sa Neptunom, a tog dana Mesec će napraviti lep odnos i sa Venerom, koja se još nekoliko dana nalazi u znaku Vodolije, pa će ovaj dan biti ispunjen toplinom prijateljskog druženja, humanosti i razumevanjem sa drugim ljudima.

Pročitajte i ovo: Kako da od Saturna i njegovih aspekata izvučemo najbolje za sebe

Osetićemo bliskost sa celim čovečanstvom i za tren osetiti jedinstvo, upravo ono koje znak Vodolije i predstavlja.

Photo by Klavs Anson on Unsplash

U četvrtak Mesec ulazi u znak Raka, a tog dana dve planete koje se nikad ne razdvajaju previše jedna od druge, Sunce i Merkur, biće u egzaktnoj konjukciji.

Pročitajte i ovo: Kako se odvija promena kada se krećemo iz kuće u kuću natalnog horoskopa

Ova konjukcija, kad se Merkur nađe na istom stepenu i minuti na Suncu, zove se kazimi konjukcija, koja može, ukoliko smo u meditaciji ili u dubokim mislima, da nam donese i vrlo jasna viđenja i duboke uvide oko mnogih pitanja i tema o kojima razmišljamo ovih dana.

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o Veneri u Ribama

Merkur je planeta koja vlada našim intelektualnim delom, mislima i odlukama, a kad prelazi preko sunčevog diska – možemo videti samo jednu tačku ili crnu mrlju kao tačkicu na ogromnoj vatrenoj lopti koju zovemo Sunce u tom trenutku, a na spiritualnom nivou ovaj prelazak označava osvetljenje i osvešćenje upravo naših misli, pa precizna i jasna uviđanja oko onoga o čemu razmišljamo mogu da nam se dese, kao i da pronađemo rešenja za neke izazove u životu.

Photo by Denys Nevozhai on Unsplash

Merkur je planeta koja vlada rukama, ali i pisanjem, ne samo govorom, pa ovaj dan može biti vrlo inspirativan za pisce, ljude koji se bavi naučnim radovima, ali i za zanatlije i sve primenjene umetnike.

Pročitajte i ovo: Položaj Sunca u kućama natalnog horoskopa

I sad dolazimo do petka, dana kad se dešava pomračenje Meseca, i to na 20° znaka Raka, tj. Jarca (Mesec će biti u Raku, a Sunce u Jarcu). Pomračenje Meseca se, dakle, uvek dešava kad je pun Mesec, ali kad je pomračenje Meseca uključeni su i Mesečevi čvorovi koji su vrlo blizu Sunca i Meseca.

Pročitajte i ovo: Šta da radite kada u natalnom horoskopu imate planete koje se nalaze u znaku u kojem se ne osećaju dobro

Ovo pomračenje mogu da osete svi koji imaju neku planetu ili važnu tačku (vrh prve ili sedme kuće) na 20° Raka ili Jarca. Ipak, kako sam napisala na početku, u igri će biti i Merkur, koji će se, takođe, naći na 20° Jarca.

Photo by Ilya Orehov on Unsplash

Ovo pomračenje neće aktivirati samo naše emotivno stanje i osećanja, nego i naše misli i odluke, a kako rekoh, naročito u vezi sa globalnim, svetskim dešavanjima (Saturn i Pluton su u konjukciji, i to su transcedentalne planete koje donose dešavanja upravo na kolektivnom nivou kada su spojene!).

Pročitajte i ovo: Tranzit Saturna kroz kuće vašeg horoskopa

Ono što je bitno je da ostanemo prisebni i svesni svega oko sebe, iako pomračenje Meseca ne može da nam da višu svest i empatiju za događaje koji slede (Meseca nema na nebu).

Pročitajte i ovo: Značenje Mesečevih čvorova u natalnom horoskopu

Prejak ego i slušanje samo svoje strane i svojih principa može da nas košta ne samo na kolektivnom, nego i na ličnom nivou, naročito u subotu, kad Mesec ulazi u znak Lava i pravi prvi aspekt koji unosi stres i napetost u kolektivnu atmosferu, aspekt sa Uranom.

Photo by Ray Hennessy on Unsplash

Iako on traje samo nekoliko sati, napeta situacija od petka može da eskalira ovog dana u konkretne svađe, pa dosta prekida ili raskida, stresnih razgovora može da se desi baš u subotu.

Pročitajte i ovo: Pluton po kućama u natalnom horoskopu

I za kraj sedmice, u nedelju i Merkur ide ka pretećoj konjukciji Saturna i Plutona. Ovaj dan, naročito za Blizance i Device može da bude težak. Previše brige, tuge i teških misli može sve kolektivno da ubaci u težak pesimizam, ali od ličnog horoskopa zavisi kako ćemo se izboriti sa time.


Pročitajte i ovo: STRELAC Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!


Pročitajte i ovo: JARAC Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!


Pročitajte i ovo: VODOLIJA Godišnji horoskop za 2020. godinu – Čitaj i za podznak!

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.