Dok budete čitali ovaj tekst, Venera u Ribama će već biti u nepovoljnom aspektu sa Marsom u Strelcu.

Ovaj aspekt se manifestuje kroz nestrpljenje u bliskim vezama (partnerski odnosi, prijateljstva, porodica). Međutim, ovakva iritacija može vas i usmeravati ka preduzimanju određenih koraka za razrešenje napetosti, koja je prisutna u odnosima.

Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House
Astrološkinja Jelena Studen Vojvodić, Astro House

Ovde prvenstveno govorim o jakom impulsu da se presilovitio i na grub način dokazujete u bliskim odnosima, čime možete povrediti drugu osobu.

Prisutna je skolnost da ispoljavate prekritičnu prirodu prema partneru, prijatelju ili detetu. Ako uspešno budete kontrolisali i usmeravali osetljivost i unutrašnju napetost, onda ćete uspeti i usmeriti ovakav impuls za razvoj onih sposobnosti, koje zahtevaju živu aktivnost u ljubavnim i bliskim odnosima.

Međutim, najčešće se ovaj aspekt manifestuje kao otvoreno neprijateljstvo, zato što postoji tanka linija između strasti i požude sa jedne strane i nasilja sa druge strane.

Prva situacija: Ona (on) oseća da nema problema, ali jako puno energije troši u pokušavanju da zadovolji svoje potrebe za seksom i akcijom. Oseća dosadu sa partnerom i zbog želje za uzbuđenjem i seksualnim izazovima, čini preljubu.

Druga situacija: Osoba preterano mašta, jer je maštanje uzbuđuje i upada neoprezno u ljubavne avanture u kojima privlači opasnost, doživljava grubost, pa i nasilje od druge strane.

Treća situacija: Osoba preterano naglašava potrebu za slobodom i zbog toga odbija da se bliže veže za partnera, čime ugrožava partnerski odnos. Spremna je po svaku cenu da ostvari svoje ciljeve, koji je mogu i fizički udaljiti od partnera tako što odlazi i na kraj sveta radi svojih ambicija. Međutim, zbog toga istovremeno prekida vezu.

Merkur je u Ribama i formiraće nepovoljan aspekt sa Jupiterom u Devici, dok je istovremeno i u konjunkciji sa Suncem.

Dakle, intelekt je podstaknut maštom i na ovaj način se pokušavaju pronaći odgovori na pitanja koja se odnose na lični identitet, ambiciju i status. Da bi se pronašli odgovori, potrebno je pronaći svetlo i snagu unutar sebe, a ne sa strane ili u spoljašnjem svetu.

Stvaralačka i mentalna energija se izražavaju osećajno i nadahnuto, ali zbog velike ranjivost i osetljivosti, jer u Ribama imamo trenutno četiri planete i dodavajući na sve ovo nepovoljan aspekt između Venere i Marsa, ulazimo u situacije koje su previše iritantne i agresivne u bliskim odnosima.

Značenje prave komunikacije (Merkur) najneposrednije se iskušava kroz razgovore sa osobama za koje nas vežu osećanja ili emocije, jer na tom polju postoji težnja da se doživi temeljno „Ja“ (Sunce).

Isto tako, značenje prave komunikacije, najdirektnije ćemo iskusiti sa onim osobama, koje naš um sve vreme idealizuje i uzdiže visoko u oblake, ali ovo nas odvaja od potpunog i sveobuhvatnog razumevanja, jer je Jupiter u Devici. Samo u oblastima koje su razumne, praktične i u kojima možemo biti korisni možemo i iskusiti poverenje i nadu, ali se onda odvajamo od želje da pustimo misli da ih nose snovi i mašta.

Zbog toga, dok god je Merkur u Ribama u opoziciji sa Jupiterom u Devici, postoji i problem da osetimo rast ili pozitivan pomak donoseći neke zaključke, odgovore ili planove. Međutim, isto tako, svaki pokušaj da iskoristimo rast ili povoljne prilike u oblastima koje zahtevaju potpunu razumnost i praktičnost, istovremeno nas odvajaju od kontakata u kojima možemo iskusiti bliskost kroz reči i komunikaciju.

Prva situacija: Način razmišljanja i način komuniciranja pod velikim su uticajem idealizacije i zbog toga se idealizuje i okolnost u kojoj se nalazite, kao i osoba sa kojom komunicirate. U ovakvom odnosu je prisutna velika osetljivost i ranjivost, zbog čega niste u mogućnosti da osetite širinu, pozitivizam i optimizam.

Druga situacija: Odlučili ste da se okrenete interesima koji se temelje prvenstveno na poverenju i zajedničkoj veri u praktičnost, razumnost, pa i skromnost. Međutim, istovremeno ste i svesni da morate potpuno odbaciti misli, koje su vam jedno vreme bile nadahnuće na inspiritivan i maštovit način. Onog momenta kada se razočarate ili doživite poraz i neprijatno iskustvo, jer ste dali poverenje analitičkoj i razumnoj strani, opet ćete tražiti kontakte u kojima ste nekad osećali bliskost, nadahnuće i inspiraciju.

Pokušajte da integrišete ove dve suprotnosti, a to znači: „Moja sumnjičavost i kritičnost na koje se oslanjam i kojima verujem, nisu i razlog da se udaljim od bliskih kontakata.“ ili „To što moj um nekada ode iza materijalnih i čvrstih granica, ne znači i da ne hodam velikim koracima po zemlji.“

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.