Sunce i Merkur napustili su znak Škorpije i pridružili su se Saturnu u znaku Strelca. Iza nas su pokušaji da na pitanja „kako“ i „zašto“ odgovorimo pomoću emocija ili osećanja i sada je potrebno istraživati, ali pomoću apstraktnog mišljenja.

Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House
Autorka teksta: Jelena Studen Vojvodić, astrološkinja, Astro House

Šta podrazumevamo pod apstraktnim mišljenjem?

Izdići se iznad konkretnih pojmova i obratiti pažnju na znakove po kojima se nešto može saznati ili zaključiti, pa ako vam neko pošalje fotografiju goluba, možda je to znak da želi pomirenje u slučaju da ste pre toga imali neki konflikt. Ako vam neko pošalje „jin i jang“, možda je to znak želje za sjedinjenjem ili da budete kao jedno.

Merkur u Strelcu obavezuje nas da se izdignemo iznad činjenica i konkretnih pojava i da se zapitamo „Koji su moji ideali?“.

Mnoge stvari treba da budu postavljene u apstraktni, idealitički, filozofski ili religijiski okvir i s obzirom na to da govorimo o Merkuru, onda se ovo odnosi na naše ideje, razmišljanja, kontakte u spoljašnjem svetu, učenje i odluke. Sve što nas povezuje, a što je u simbolici Merkura, kao što je komunikacija, telefoni, kompjuteri, sredstva informisanja, itd. služe da bismo širili ideje i proširili svest pomoću idealističkog, filozofskog ili religijskog pristupa. Okrenuti se ozbiljnijim temama i disciplinovati svoj um, jer jedino kroz mentalnu disciplinu možemo doći do sveobuhvatnijih odgovora, izdižući se iznad pojedinačnih činjenica koje nam odvlače pažnju kako bi stvari mogli da sagledamo u celosti.

Međutim, Merkur u Strelcu je u konjunkciji sa Saturnom i ovaj aspekt se manifestuje kroz strogu kontrolu informacija, pošiljki, saobraćaja i saobraćajnica, granica između država i uopšte kontrolu ljudi, jer je sve ovo u simbolici Merkura. Zatim, zabrane prelaženja granica između država, otkazivanje letova, prinudno spuštanje aviona i sl.

Aspekt može biti koristan za poslovne sastanke, ali se naoružajte strpljenjem i budite potpuno spremni i temeljni u svom izlaganju, jer druga strana od vas očekuje ozbiljne ideje, zrelo izlaganje i plan. Svaka greška se plaća, zato ne zakazujte poslovne sastanke, ako niste u mogućnosti da izložite nešto čvrsto i temeljno. Možda neće biti toliko uspešno kao što ste očekivali, jer je ipak Jupiter u Devici, a to su za sada rezultati koji mogu da pokriju ono što je najnužnije i najpotrebnije.

Prva situacija: Pritisle su vas ozbiljne misli i razmišljate o rešavanju težih pitanja. Gledate često u sat, kao i u datume u kalendaru, jer ste vezani za vremenske rokove i dok ste se zabrinuto zamislili zvoni vam telefon. Sa druge strane čujete prepoznatljiv i strog glas „Vreme ja da završiš poslove, jer rok ističe, a posle toga idu sankcije“. Prekidate vezu i provodite ceo dan u razmišljanju kako da rešite  problem. Samo praktična i razumna primena mogu rešiti probleme, zato što je Jupiter u Devici, a ovaj znak zahteva razumnost i praktičnost.

Druga situacija: Svesni ste da su ispred vas teški dani, jer su se sve obaveze i dužnosti sručile na vašu glavu, mada ste i vi obećali mnogo toga, ali ne možete da ispunite očekivanja. Prevideli ste ličnu ili poslovnu stranu života i ovo za rezultat ima male i sitne rezultate zbog Jupitera u Devici, pa se pitate „Gde je nestao početni optimizam i entuzijazam?“

Mars u Vagi se približava kvadratu sa Plutonom u Jarcu i ovo je destruktivan aspekt, jer se bes oslobađa kroz ekstremno ponašanje, a mržnja kroz ekcesne i neprijateljske okolnosti. Pitanja koja je potrebno sebi postaviti su „Kako koristite svoju moć?“ ili „Kako koristite snagu svoje volje i energije?“, jer u mnogim slučajevima postoji neka potreba da se snaga volje izrazi na ekstreman način. Međutim, ovaj aspekt biće mnogo uticajniji sledeće nedelje.

Venera je još uvek u opoziciji sa Uranom u Ovnu tako da smo i dalje u rascepu između „biti u odnosu ili vezi“ i „biti slobodan“, jer nismo još uvek spremni da se odreknemo svoje slobode, zato što u njoj osećamo i vidimo snagu, kao i mogućnosti da se ostvarimo. Zbog toga ispoljavamo emotivnu samovolju koja utiče na vezu ili odnos tako što unosi nemir i napetost i pokreće krize. Snažna želja za ličnom slobodom udaljava nas od prihvatanja odgovornosti koju zahtevaju partnerstva, brak i prijateljstva. Pod uticajem ovog aspekta mnogi ljudi se razilaze i dešava se otuđenje.

Sito&Rešeto newsletter
Nedeljni pregled najinteresantnijih tekstova sa Vašeg omiljenog portala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.