Prošlo je neuobičajeno dugo, četiri godine, i verujem da ste se uželeli dobrog finskog filma. Pre dve godine, pred početak već spremljene bijenalne Nedelje finskog filma, bili smo prinuđeni da celu stvar otkažemo zbog korone.

Ako je nešto dobro u svemu tome, to je da je sada pred vama najbolje od najboljeg finske kinematografije u protekle četiri godine. A pregršt je uzbudljivih ostvarenja nastalo u ovom periodu.

Uspešnu svetsku premijeru i izvrsne kritike na Kanskom festivalu imao je kontroverzni film PSI NE NOSE PANTALONE starog znanca i gosta našeg festivala, Jukke Pekke Valkeapääe. Beskompromisan u želji da se upusti u dubine sadomazohističkog seksualnog odnosa kroz koji se prelamaju tugovanje, ljubav i spasenje, ovaj film će definitivno testirati granice izdržljivosti publike svojim eksplicitnim scenama, ali će hrabri na kraju biti nagrađeni emocijom snažne i čiste ljubavi.

SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK Teemu Nikkija stiže ovenčan nagradom publike na Venecijanskom festivalu. Izrazit u formi, iznanađujuć u narativu, a nadasve uzbudljiv, povešće vas na neočekivano putovanje koje poseduje napetost vrhunskih trilera.

Tu su i dva odlična filma koja se, na sasvim različite načine i bez patetike, bave gorućom temom izbeglica. AURORA Miie Tervo, koja i otvara festival, dovodi nam starog znanca Amira Escandrija, ovog puta kao izvrsnog glavnog glumca u inteligentnom poigravanju sa popularnim žanrom romantične komedije.

Amir će nam se pridružiti na festivalu i ove godine, ne propuštajući priliku da poseti Beograd u kojem je kao izbeglica iz Irana proveo nekoliko godina dečaštva u izbegličkom kampu.

Sličnu životu sudbinu je imao i Hamy Ramezan koji je svoja iskustva pretočio u nagrađivani film PRVI SNEG,  toplu porodičnu priču iz perspektive 13-godišnjeg dečaka koji punim plućima otkriva svet oko sebe, svestan da u svakom trenutku može biti deportovan iz Finske.

Za one koji su skloniji filmovima epohe, tu je TOVE Zaide Bergroth, biografija ikone finske kulture, autorke romana i stripova o svetski poznatim dečjim junacima Muminima. Ali ne očekujte dečji film, već priču o seksualnim i društvenim slobodama, biseksualnom ljubavnom trouglu koji je doprineo nastanku čuvenih bajkovitih junaka.

O kompleksnim ljubavnim intrigama, među grupom prijatelja koji se ponovo okupljaju u vili na prelepom finskom ostrvu govori i ansambl film IGRE MEĐU PRIJATELJIMA Jenni Toivoniemi.

Dilema posao ili prijatelji i izazovi korporativnog neoliberalnog društva snažno i aktuelno su artikulisani u toploj drami ŠUMSKI DIV Ville Jankerija, u kojoj ćemo lako prepoznati i našu sadašnjost. Film će vas sigurno i nasmejati i raznežiti, a bićete u prilici da posle projekcije porazgovarate sa rediteljem Villem Jankerijem, koji je gost festivala.

I konačno, u pravoj tradiciji uvrnutog finskog humora, ČELIČNE DAME Pamele Tole prati staricu koja, nakon dugogodišnjeg trpljenja ponižavanja, u nehatu ubija svog muža, a zatim sa sestrama kreće na poslednje putovanje Finskom. Da malo proživi pre nego što je uhapse.

U centru svih ovih različitih filmova je ljubav, u najrazličitijim oblicima i formama: mladalačka, zakasnela, lezbijska, sadomazohistička, nepokolebljiva, nemoguća, neočekivana, neuhvatljiva… Budite otvoreni i spremni na iznenađenja.

Dobrodošli na Nedelju finskog filma u Beogradu!

******************************************************

NEDELJA FINSKOG FILMA: Finske priče o ljubavi

P R O G R A M

ČETVRTAK / THURSDAY, 7. APRIL

20.00

Svečano otvaranje / Opening ceremony

AURORA / AURORA, 106’

Režija: Miia Tervo

Uloge: Cast: Mimosa Willamo, Amir Escandari, Elá Yildirim, Oona Airola

PETAK / FRIDAY, 8. APRIL

18.00

PRVI SNEG / ANY DAY NOW, 82’

Režija: Hamy Ramezan
Uloge: Shahab Hosseini, Shabnam Gorbani, Aran-Sina Keshvari, Kimya Eskandari, Laura Birn

20.00

PSI NE NOSE PANTALONE / DOGS DON’T WEAR PANTS, 105’

Režija: Jukka Pekka Valkeapää

Uloge: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ester Geislerová, Jani Volanen, Oona Airola

SUBOTA /SATURDAY, 9. APRIL

18.00

ČELIČNE DAME / LADIES OF STEEL, 92’

Režija: Pamela Tola

Uloge: Leena Uotila, Saara Pakkasvirta, Seela Sella, Heikki Nousiainen

20.00

ŠUMSKI DIV / FOREST GIANT, 88’

Režija: Ville Jankeri

Uloge: Jussi Vatanen, Sara Soulié, Hannes Suominen

NEDELJA /SUNDAY, 10. APRIL

18.00

IGRE MEĐU PRIJATELJIMA / GAMES PEOPLE, 117’

Režija: Jenni Toivoniemi
Uloge: Emmi Parviainen, Samuli Niittymäki, Eero Milonoff, Laura Birn, Christian Hillborg

20.00

TOVE / TOVE, 116’

Režija: Zaida Bergroth
Uloge: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney

PONEDELJAK /MONDAY, 11. APRIL

20.00

SLEPI ČOVEK KOJI NIJE ŽELEO DA POGLEDA TITANIK

BLIND MAN WHO DID NOT WANT TO SEE TITANIC, 82’

Režija: Teemu Nikki
Uloge: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala, Samuli Jaskio

………………………………………..

Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti na biletarnici Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC) svakog dana od 16.00 do 21.00.