Da li ste primetili da se parovi (često) rastaju u nedelju? Evo zašto se to događa – i kako zaštititi vašu vezu (ne samo vikendom).

Ako se osvrnete na svoju romantičnu istoriju, verovatno ćete primetiti da se većina kriza i trenutaka kada ste raskidali veze dogodila nedeljom.

Ništa čudno: nedelja za one koji pate od prvih znakova krize i raskida veze postaje prava muka: prisilno deljenje prostora, nema radnih obaveza koje odvlače misli i rade se gotovo uvek iste stvari koje ne pomažu paljenju strasti i ostavljaju (pre)više slobodnog vremena da se usredsredite na probleme.

Ukratko, nedelja je nesumnjivo dan u nedelji kada se najviše razlazimo. Evo zašto!

Nedeljom parovi dele isti prostor

Nedeljom ne idemo na posao ili školu. Rezultat? Vi ostajete kod kuće i delite – možda i nehotice – isti prostor.

Pročitajte i ovo: Kako da žene koje previše vole skrenu fokus sa Njega na sebe?

Rutina izviruje i pušta usijane rogove, a tu je i njena najbolja prijateljica – dosada. A znamo da ovaj dvojac nikada nikome nije doneo ništa dobro. A tu su i deca, nered, haos..ne možete da nađete mesto za sebe.

U stvari, ljubavni stres se zakuvava, uprkos nedeljnom opuštanju.

Nedeljno vreme je produženo

Zbog nedostatka obaveza, sastanaka i rokova koji obično obeležavaju dan, nedelja se razlikuje od ostatka nedelje. Izgleda proširenije, duže.

Pročitajte i ovo: Savršen On i naša savršena veza

Ova „sporost vremena“ doživljava se na otuđujući način, što dovodi do pojave najgoreg neprijatelja blagostanja: anksioznosti.

Idemo u Ikeu

Nedeljna turneja u Ikei redovna je zanimacija mnogih parova koji su – više od ljubavnika – ako uopšte i jesu „ljubitelji pametnog i demokratskog dizajna“ nedeljna turneja u Ikei.

Prava vikend meka kada krenete u potragu za novim krevetom, kuhinjskim stolom ili nekom drugom Sport Bili policom.

Pročitajte i ovo: Nije prirodno provesti život samo sa jednom osobom

Stres zbog toga što morate nešto da izaberete, često sukobljavajući se sa partnerom koji bi želeo da se odluči za drugu boju ili model, mogao bi postati izvor nesloge. Ili samo povod…

A da ne govorimo o povratku kući sa gepekom automobila punim nameštaja ‘uradi sam’’, na koji se potom baciš bezglavo, zaista može da iznedri poslovični Rat ruža.

A ako su Ruže, ubošćete se…

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Dolaze njeni / njegovi roditelji, rođaci ili prijatelji

Neželjene posete su takođe još jedna nedeljna vruća tema. Na dan odmora nikada ne biste želeli da čujete zvono na vratima, pogotovo ako su porodica, rođaci ili prijatelji vašeg partnera (koji  vas (ili vi njih) po pravilu ne vole previše, posebno onog dana kada volimo da budemo bez šminke) ti koji zazvone.

Pročitajte i ovo: Ne mogu sama sebe da zaprosim!

Nedeljne posete rođaka, svekrve / tašte i fudbalskih prijatelja mogu doprineti pogoršanju raspoloženja tokom dana. I da izazovu svađu čim gost pomeri zavesu.

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Ne postoje obaveze i rokovi

Apsurdno, onog dana kada bismo mogli opuštteno da uživamo u stvarima koje volimo i koje željno iščekujemo, umesto toga zastajemo da bismo započeli sastanke, rokove i sastanke. Jer?

Pročitajte i ovo: ‘Oćeš da piškiš ili ćeš ono drugo?!

Možda da ne razmišljamo o tome šta nije u redu sa našim životom. Uključujući i vezu / brak.

Takođe se dešava da je u nedelju mirnoća toliko ravna da smo zabrinuti za ponedeljak i sve obavezne sastanke koji nas očekuju. Dakle, čak i ako nema rokova, na kraju ćete biti pod stresom.

A ako vam um nije zauzet obavezama, uvlačite se u spiralu uznemirenih misli. Kao i svaki začarani krug, i ovaj lavirint strepnji hrani se samim sobom, dovodeći do nervoze trzajima u kasnim popodnevnim satima.

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Imate više vremena za razmišljanje

Pored činjenice da bistri um može da prihvati negativne i uznemirene misli, još jedan razlog za pojavu ljubavne nesigurnosti u nedelju je sama činjenica razmišljanja.

Nemajući šta da rade, misli se zapetljaju i često se usredsrede na partnera (sa kim se suočavamo, krivica prostora koji ćemo biti prisiljeni da delimo). Na taj način počinjemo da primećujemo njen / njegov određeni način govora koji je (odjednom) nepodnošljiv.

Pročitajte i ovo: Kako da znaš da se sprema da raskine sa tobom, da te ostavi!

Ali pre svega, započinje niz Zašto.

Zašto smo mi zajedno? Zašto mi je danas neprijatno? Zašto stvari ne idu onako kako ja želim?

Ponekad bi bilo dovoljno (dobro) otići u bioskop ili na trčanje kako bi se sve ovo izbeglo.

Photo by Kyle Bearden on Unsplash

Nedeljom vlada tišina

Misli koje same sebe hrane idu ruku pod ruku sa tišinom.

Pročitajte i ovo: Razum i osećajnost

Nedelja je dan u nedelji kada ona preovlađuje, što bi trebalo da bude dobro. Umesto toga, dešava se da vam tišina stvara neprijatnost. Jer? Jednostavno: u današnjem neurotičnom i haotičnom životu više nismo navikli na odsustvo sirena i zvučnih notifikacija WhatsApp / Viber poruka, SMS-ova, mailova… pa kad se to smanji, zatišje doživljavamo sumnjivo.

A aktivira se stanje pripravnosti, što rezultira anksioznošću i stresom.

Photo by Tanja Heffner on Unsplash

Često subotnje pijanstvo ima veze sa tim

Pazite se preterivanja sa pićem subotom uveče – nije retko da svađe među parovima izbijaju nedeljom odmah nakon mamurlučnih svađa, a neretko, nažalost, i tuča.

Pročitajte i ovo: Partnerski odnos je najsloženija vrsta odnosa

Sutradan nakon što ste podigli ruku, mrzovoljni ste, nervozni, neudobno vam je, ne možete da se skrasite na jednom mestu i imate glavobolju koja nije baš pogodna za zajednički život i ljubazno ćaskanje, pa se često dešava da je nerešiva.

Ovo ponašanje može rezultirati samo svađama.

Photo by Zoriana Stakhniv on Unsplash

Nedeljna tuga

Čak i takozvani Sunday Blues nije dobar za parove.

Ovo je melanholija koja nastaje u nedelju oko 16 sati i traje do večeri. Razlog za ovu uznemirenost?

Pročitajte i ovo: Suptilni, ali bolni obrasci verbalnog zlostavljanja

Brinemo o tome što će se vikend završiti, zapravo ga uništavamo sopstvenim rukama / mislima (jer još uvek nije završen, ali već se osećamo teleportovanim u ponedeljak, vrtimo predstojeće obaveze u glavi i počinje da nas hvata nervosa, trema…kao kad smo išli u školu, a nismo uradili domaći zadatak, sećate se?).

Photo by Timothy Paul Smith on Unsplash

Tokom vikenda možete sresti nekadašnju ljubav (ili trenutnu ljubavnicu/ka)

Konačno, tu je neprijatelj broj jedan par ekcellence: bivši.

Subotom je lakše da vam se putevi ukrste sa starim plamenom i bivšim ljubavnicima po gradu nego ostatak nedelje. A onda u nedelju, kad ljubomora kulminira, leti perje.

Pročitajte i ovo: Praktični saveti kako da pomognete prijateljici koja trpi nasilje

Radnim danima radite, tako da su šanse minimalne (ako bivši nije kolega, naravno), dok se vikendom to događa. A ponekad susret sa njim ili njom sa kojim smo proveli strasne trenutke može dovesti do poređenja sa trenutnim erosom.

S obzirom na to da je sada utvrđeno da ljudski um teži da zasladi prošlost i mitologizuje je, često je poređenje apsolutno nejednako.

Ako ste raskinuli, sigurno je postojao razlog za to, zar ne?