Da olakšate sebi vežbanje i postignete bolje rezultate: hormonalni trening vam omogućava da optimizujete hormone svog tela. Evo kako!

Nedostatak rezultata u teretani možda nije zbog nedostatka napora, već zbog treninga koji nije u skladu sa vašim potrebama. U tom smislu, odgovor bi mogao biti hormonalni trening.

Reč je o vrsti treninga koji optimizuje hormonalni odgovor na način da se lakše postignu zadati rezultati.

Jednostavno rečeno: hormoni su one hemikalije koje održavaju naše telo i njegove funkcije u stalnoj ravnoteži. Kao rezultat toga, kada su vaši hormoni neusklađeni, ne samo vaše zdravlje već i rezultati vežbanja mogu da pate.

Image by master1305 on Freepik
Image by master1305 on Freepik.com

Hormonski trening: šta je to i kako funkcioniše

Svaki put kada treniramo, u našem telu se aktiviraju specifični hormoni, čiji je posao da nam pomognu da tu specifičnu fizičku aktivnost izvedemo na najbolji način.

Otuda i teorija koja stoji iza hormonskog treninga: na osnovu cilja koji želimo da postignemo, moraćemo da izaberemo vežbe sposobne da luče hormone koji pomažu u postizanju tog cilja.

Na ovaj način ćete postići efikasnije rezultate nego tradicionalnim treninzima.

Image by Freepik
Image by Freepik

Kakve vežbe raditi?

Stoga ne postoji specifičan hormonski trening koji radi za sve jer različite vežbe mogu povećati ili smanjiti različite hormone. Zavisi od toga koje rezultate želite da postignete, na primer da održite formu, dobijete masu ili izgubite težinu.

Na primer, vežbe visokog intenziteta poboljšavaju osetljivost na insulin, što, zauzvrat, dovodi do efikasnijeg metabolizma. Takođe poboljšava proizvodnju testosterona, hormona koji pomaže u izgradnji i održavanju čiste mišićne mase.

Umereni aerobni trening, s druge strane, pozitivno doprinosi nivou progesterona, koji pomaže u sagorevanju masti i stvaranju serotonina, koji se obično naziva “hormon sreće”.

Pazite, ipak: Preterani trening može da izazove povećanu proizvodnju kortizola, takođe poznatog kao „hormon stresa“, koji negativno utiče na nivo energije, težinu, san i raspoloženje.

Background photo created by halayalex - www.freepik.com
Foto Freepik.com

Koje su prednosti hormonskog treninga?

Glavna prednost hormonskog treninga je da olakša postizanje određenih fitnes ciljeva svim onim ljudima koji se bore da vide rezultate.

Iako nema kontraindikacija, ipak se morate pridržavati preporuka koje se odnose na zdrav razum i osluškivati potrebe svog tela.

Konačno, očigledno je da su prednosti hormonskog treninga posebno očigledne ako je trening povezan sa uravnoteženom ishranom i zdravim načinom života.