Kako bi imali bolje zdravlje i imunitet mnogi ljudi na svoju ruku uzimaju suplemente. Lekari i naučnici ističu da treba biti oprezan, jer neki suplementi mogu da budu i štetni za naše zdravlje i da ostave posledice.

Pročitajte i ovo: Da li je kokosovo ulje otrov ili čudotvorni lek?

Tri suplementa mogu da oštete naš mozak ako se uzimaju bez preporuke lekara. Kako je naveo naučnik Robert Lovej, neki od suplemenata koje koristimo u ishrani mogu da budu loši za zdravlje. Ako se konzumiraju u većim dozama mogu da izazovu trajna oštećenja mozga.

Pročitaj i ovo: To što malo jedeš, ne znači da ćeš da smršaš! Naprotiv! Evo i zašto!

Na listi opasnih suplemenata našli su se gvožđe, bakar i mangan.

Suplemente gvožđa treba uzimati samo ako rezultati krvne slike potvrde nedostatak.

Pročitajte i ovo: Insulinska rezistencija – kad su ćelije gladne, a struk sve širi

Bakar je mineral koji se obično nalazi u multivitaminima. Povećana koncentracija bakra u telu može biti štetna. Visok nivo bakra povećava slobodne radikale, a to može da izazove stres u telu, kao i oštećenje mozga. Kako bi se napravio balans, važno je uzimati cink kao suplement ili putem hrane bogate ovim mineralom, jer se on suprotstavlja slobodnim radikalima bakra i pomaže u zaštiti mozga.

Pročitajte i ovo: Voli svoje telo – saveti za ravan stomak

Gvožđe je esencijalni mineral, koji u visokim koncentracijama može da dovede do gubitka pamćenja, a može da ubrza i proces starenja.

Suplemente treba uzimati po preporuci lekara

Iako je gvožđe važno za prenos kiseonika u našem organizmu, normalno funkcionisanje mišića i energetskih procesa u ćelijama, u povišenim koncentracijama je izuzetno toksično.

Pročitajte i ovo: Anoreksija – glad za životom

Manganje našem organizmu važan, ali u količinama koje prepisuje lekar. U povećanim koncentracijama može da dovede do teških neuroloških problema.

Visoki nivoi mangana mogu da dovedu do simptoma koji su slični Parkinsonovoj bolesti i da izazovu drhtanje tela.

Pročitajte i ovo: Baštovanstvo je podjednako dobro za vas, kao i odlazak u teretanu

Prema smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje gornja granica za mangan je 11 miligrama dnevno za zdrave odrasle osobe.