Kako ne biste odlazili na spavanje gladni i nervozni, naučnici su pronašli nekoliko zdravih namirnica koje, bez prevelike štete, mogu da se jedu u sitne sate. Ukoliko zakrče creva u ponoć postoji pet opcija da smirite stomak, a ne narušite zdravlje.

Često se događa da se ogladni u gluvo doba noći, iako nije preporučljivo da se jede posle 19 časova.

Lako se pada u iskušenje da se napravi sendvič ili da se uzmu neke grickalice pred spavanje, ali zdrav način života i briga o kilaži većinu ljudi na kraju večeri, ipak, odvrati od loše navike.

Ipak, sve to ne mora da bude tako. Postoje namirnice koje mogu da zasite, a ne ugrožavaju zdrav način života.

Svež sok od trešanja odličan je za zavaravanje želuca.

Ukoliko je glad tolika da stomak mora da se zadovolji u sitne sate, stručnjaci preporučuju jednu od pet namirnica, među kojima su zobena kaša, sok od trešanja, toplo mleko, koštunjavo voće i niskokalorični sir.

Pročitajte i ovo: Spava vam se posle ručka? Evo zašto i kako da to rešite!

Dokazano je da ugljeni hidrati oslobađaju serotonin koji umiruje mozak. Porcija zobene kaše s mlekom najbolji je izbor pre spavanja.

Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da dve čaše soka od trešanja dnevno, ujutru i uveče, povećavaju nivo melatonina koji san čini kvalitetnijim. Ipak, sveže ceđen napitak od crvenog voća nije uvek dostupan, niti svima prijaju tolike količine tečnosti.

Čaša mleka je stari recept za bolji san. Osim što sadrži aminokiselinu triptofan koju stručnjaci dovode u vezu sa spavanjem, delovanje ovog napitka, ipak, je najpre psihološko.

Pročitajte i ovo: JAGODE: Jačaju imunitet i tope suvišne kilograme

Od malena nas uče da je sinonim za spavanje čaša toplog mleka i da nam je mama davala upravo u te svrhe. Zbog toga mnogi spavaju kao bebe posle ispijanja decilitar-dva mleka.

Koštunjavo voće ima umirujući efekt na mozak i poboljšava kvalitet sna. Bademi, orasi i kikiriki samo su neki od plodova koje uvek treba imati u kući.

Pročitajte i ovo: Najbolje besplatne aplikacije za vežbanje od kuće

Kalcijum ima vrlo slično delovanje, kao i magnezijum kad se radi o snu. Stručnjaci preporučuju oko 50 grama sira, koji može da se kombinuje sa krekerima.