Žene koje imaju pozamašnu zadnjicu, poput pevačica Bijonse i Dženifer Lopez, ređe oboljevaju od dijabetesa i nemaju visok krvni pritisak, tvrde britanski stručnjaci.

Zaokrugljena zadnjica i bokovi, kao i punije butine nisu obavezno predznak lošeg zdravlja, zaključak je istraživača sa Oksfordskog univerziteta.

Dodatni kilogrami koji se talože u tim problematičnim regijama štite naše zdravlje, pa žene sa izraženijim oblinama na ovim mestima ređe oboljevaju od dijabetesa i bolesti srca.

Pročitajte i ovo: Celulit – kada vas prošlost drži u nekretanju

Masnoća na bokovima uništava štetne masne kiseline i sadrži antiinflamatorne agense koji sprečavaju začepljenje arterija.

Velika zadnjica je daleko delotvornija u tom pogledu od viška sala na struku, ističe se u studiji objavljenoj u specijalizovanom časopisu o gojaznosti “International Journal of Obesity”.

Istraživači navode da bi se, naučno razvijenim metodama, mogle povećati masne naslage na bokovima, odnosno izvršiti redistribucija masnog tkiva na telu radi efikasnije zaštite od kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, poput dijabetesa.

Pročitajte i ovo: Holivudska anticelulit maska za telo

Za razliku od masnoća na stomaku, naslage na bokovima i bedrima dobre su za žene.

Eksperti tvrde da premalo masti na bokovima može da dovede do ozbiljnih metaboličkih problema poput Kušingovog sindroma.

Iskustvo pokazuje da se masnoće oko bedara i na zadnjici teže otklanjaju od masnoća na struku.

Iako ovo može biti obeshrabrujuće, žene bi u suštini trebalo da budu zadovoljne, jer masnoće koje se lako „tope” ispuštaju veliku količinu materija citokina koje izazivaju upale u telu, objasnili su stručnjaci.

Pročitajte i ovo: Zablude i nedoumice u vezi sa sunčanjem

Citokoni se smatraju uzročnicima kardiovalskularnih bolesti, dijabetesa i rezistencije na insulin.

Masnoće na bokovima koje sporije sagorevaju, takođe proizvode i više hormona adiponektina koji štiti arterije i omogućava bolju kontrolu šećera u krvi i sagorevanje masti.

„Važno je kako je masnoća raspoređena u telu”, ističe vođa istraživačkog tima doktor Konstantinos Manolopulos.

„Masnoća na bokovima i bedrima je dobra za žene, ali ne i ona oko struka”, istakao je Manolopulos.

Pročitajte i ovo: Anticelulit ulje iz kućne radinosti

Prema njegovim rečima, idealno bi bilo imati što više masnih naslaga na bedrima, ali da stomak ostane ravan, što je malo teže.

„Istraživanje nam pomaže da shvatimo uticaj masnoća na telo kako bismo razvili nove pristupe u prevenciji bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja”, navodi Fotini Rozakeas iz Britanske fondacije za srce.

„Ako imate višak kilograma, ako ste gojazni ili imate povećan obim struka, treba što pre da promenite životne navike i da počnete da se zdravije hranite i redovno bavite nekom fizičkom aktivnošću, kako biste smanjili opasnost od srčanih problema”, poručio je Rozakeas.