Nova studija objavljena u „Britiš medikal džurnalu“ dala je još jedan argument koji potvrđuje da je mediteranska ishrana jedna od najzdravijih na svetu.

Istraživanje je potvrdilo da ta vrsta ishrane može za samo godinu dana da promeni mikrobiom starijih ljudi, poboljša funkcije mozga i produži životni vek.

Pokazano je da mediteranska ishrana može da smanji produkciju inflamatornih hemikalija i tako prevenira razvoj hroničnih bolesti, kao što su dijabetes, rak i arteroskleroza.

Tokom čitavog života kroz probavni trakt čoveka prođe oko 60 tona hrane, a time se creva izlažu milionima različitih bakterija (ne računajući one sa kojima smo rođeni). Mnoge od tih bakterija igraju dobre i loše uloge u tome kako apsorbujemo hranljive materije, kako funkcioniše naš imunosistem; utiču na nivo energije i rad metabolizma.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete, a da se ne ugojite ako kasno večerate

Nauka je pokazala da se sa starenjem smanjuju i vrste i količine mikroba koje se nalaze u crevima. Loša ishrana naročito je česta kod starijih osoba, a na to utiče njihovo opšte zdravstveno stanje, a posebno stomatološki problemi.

Pročitajte i ovo: Šta da jedete za doručak kako biste ubrzali metabolizam

Tokom studije naučnici su analizirali crevni mikrobiom 612 starijih osoba iz Francuske, Italije, Holandije, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, a zatim su njih 323 stavili na specijalan režim ishrane, prenosi Si-En-En.

Dijeta je bila prilagođena starijim osobama a zasnivala se na mediteranskim principima ishrane. Uključivala je mnogo voća i povrća, orašastih plodova, mahunarke, maslinovo ulje, ribu, malo crvenog mesa, kao i malo šećera i zasićenih masti.

Pročitajte i ovo: Psihološki trikovi koji mogu da vam pomognu da zavarate glad i zaista smršate

Ostali učesnici studije, starosti od 69 do 79 godina, zamoljeni su da nastave sa uobičajenim načinom ishrane tokom narednih dvanaest meseci.

Nakon godinu dana, kod onih koji su se hranili prema principima mediteranske ishrane primećene su korisne promene mikrobioma u probavnom sistemu. Promena ishrane takođe je uticala na stabilnost i brzinu hoda i smanjila drhtanje ruku kod učesnika studije koja je uključila ukupno 1.200 ispitanika.

Pratite SITO&REŠETO i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter