Postoji li, uopšte, ljubav?!

Ili je to samo ciklus života tako da se čovečanstvo ne bi suočilo s izumiranjem? Ili se to samo naš mozak poigrava sa hemikalijama?

Šokantna istina je da naš mozak ima vodeću ulogu u predivnom fenomenu zvanom ljubav, tako da ljubav nije samo povezana s našim srcem. U suštini, to je sve deo plana prirode da bi se čovečanstvo održalo živim u ciklusu života.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Reči, zapravo, nisu važne!

Eksperimenti dokazuju da je vremensko razdoblje tokom kojeg odlučujemo da li nam se neka osoba dopada ili ne, između 90 sekundi i 4 minute. Tvoja osećanja ne moraju da imaju ništa s tim šta ta osoba kaže ili o čemu razgovarate. Matematičko objašnjenje pokazuje da 55% zavisi od govora tela, 38% kako osoba kaže to što kaže, a samo 7% zavisi od toga šta, zapravo, kaže.

Korak po korak!

Prema istraživanju Helen Fišer, sa Rutgers Univerziteta, ljubav se stvara u tri koraka, uz dodatnu pomoć hormona. Ta tri koraka su – požuda, privlačnost i privrženost.

Photo by John Schnobrich on Unsplash

Korak 1: Požuda

Seksualna želja je prvi korak ljubavi koji nastaje potpomognut seksualnim hormonima, poput, testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena.

Korak 2: Privlačnost

Ovo je faza u kojoj su ljudi gotovo slepi jer ne mogu da vide ništa drugo osim njihove voljene osobe. U ovoj fazi uglavnom tri neurotransmitera rade kako bi stvari glatko išle. To su adrenalin, dopamin i serotonin.

Adrenalin

Ovaj neurotransmiter deluje na nervozu koja obuzima osobu tokom slučajnih susreta prvih dana jer proizvodi zajedno s adrenalinom kortizol. To rezultira nervozom, znojnim rukama i brzim pumpanjem srca.

Photo by Parker Whitson on Unsplash

Dopamin

Istraživanje parova koji su se nedavno zaljubili jedno u drugo, koje je sprovodila Helen Fišer, pokazalo je veliku prisutnost Dopamina. Dopamin ima isti učinak kao upotreba droge kokain. Ovaj neurotransmiter radi na povećanju energije, dugog radnog vremena bez odgovarajućeg sna ili hrane i sreće u malim životnim zadovoljstvima, uključujući novi odnos.

Serotonin

Serotonin je razlog što nam se lice naše ljubavi stalno pojavljuje pred očima, često kada radimo ili razmišljamo o nečemu drugom. Dr Donatela Maraziti, psiholog sa Univerziteta u Pizi, organizovala eksperiment sa dvadesetak parova koji su bili zaljubljeni za manje od šest meseci. Cilj joj je bio da se proveri da li je nivo serotonina u mozgu ljubavnika usklađen sa serotoninskim nivoom kod opsesivno-kompulsivnih poremećaja. Rezultat je bio pozitivan. Parovi koji su sveži u ljubavi grade sliku svojih partnera u mozgu kao da su oni najbolji na svetu. Time se zadržava potreba da odnos funkcioniše.

Photo by Alin Dragu on Unsplash

Korak 3: Privrženost

Privrženost deluje na temelju dva osnovna hormona, a to su oksitocin i vazopresin, koji čine da se odnos nastavlja.

Oksitocin

Luči se tokom seksa. Ovaj hormon pomaže u zbližavanju, stvaranju bliskosti i privrženosti između dva partnera, kao i između majke i njenog malog deteta, ali na drugi način, naravno. Na ovaj način funkcinišu i odnosi među životinjama, prema naučnim istraživanjima.

Vazopresin

Kontroliše aktivnosti bubrega. Eksperimenti rađeni na Prairie Voles pokazuju da taj hormon pomaže u formiranju stabilnih parova.