Ne ide da vam lice bude savršeno zategnuto, a vrat, dekolte i šake zapostavljeni, zar ne?! Jer lepota podrazumeva sklad i balans.

Podmlađivanje i regeneracija kože lica postaje polako uobičajena praksa žena koje vode računa o svom izgledu i koje žele da zadrže svež izgled kože, koliko god je to moguće, u skladu sa najnovijim tehnološkim dostignućima u domenu estetske kozmetologije i hirurgije.

Dr med. Nataša Popović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Međutim, nekako se dešava, a to je poprilično čest slučaj, nažalost, da žene zapostavljaju kožu vrata, tako da onda neretko možemo da vidimo žene sa savršenom zategnutim licem, a opuštenim i naboranim vratom, kao i dekolteom i šakama.

Pročitajte i ovo: Prevencija starenja i regeneracija kože

Da se to ne bi dešavalo i da bi koža tela, u ovom slučaju, lica i vrata, jednostavno bila u balansu, jer faktički i čine jednu širu celinu, obratili smo se dr med. Nataši Popović, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, za savet kako da podmladimo kožu vrata, da bi bila u balansu sa kožom lica. Jer lepota je u balansu.

Pročitajte i ovo: Mezoterapija i primena koktela u cilju prevencije, podmlađivanja i regeneracije kože

Prema Natašinim rečima, podmlađivanje vratne regije kože različito se tretira u odnosu na dubinu bora, opuštenost kože i mišića. Dodatnu glavobolju zadaju masne naslage koje mogu biti prisutne u podbradnoj regiji.

Kada uočite jednu od ovih navedenih indikacija, vreme je da posetite plastičnog hirurga. Na različitim društvenim mrežama, portalima, u časopisima i raznim emisijama, pročitaćete i čućete za razne metode, sa kojima za tili čas se možete toliko podmladiti, da možete odmah da izgledate deset do dvadeset godina mlađe.

Pročitajte i ovo: PRP – vampirski tretman – u prevenciji i regeneraciji kože

Da li je to zaista tako u praksi u današnje vreme?!

Nije to baš tako kako pojedini obećavaju. Da biste regenerisali svoju kožu i podmladili izgled potrebno je veliko ulaganje, kako vremena, tako i novca. Ono što govorim pacijentima na pregledu je to da krenu na vreme sa podmlađivanjem, čim uoče prve znake starenja i da budu redovni i istrajni u tome, da bi svaki tretman kome se podvrgnu dao što bolje rezultate.

Pored toga, da poslušaju savet svog plastičnog hirurga i da zajedno naprave plan kojim redom i šta će primeniti od intervencija. Skladnost lepe kože lica, tela, vrata i šaka je nešto čemu težimo i čemu treba podjednako da pridajemo značaj. Ne postoji više ili manje važno, ako želite da u celosti lepo i skladno izgledate.

Pročitajte i ovo: Botoks briše bore sa lica

Potrebno je više desetina stranica ili jedna poveća knjiga da bi se detaljno opisali sve metode, ali pokušaću u kratkim crtama da navedem neke od onih koje se najčešće primenjuju kod nas.

Opšte hirurško pravilo je početi od manje invazivnih metoda i na kraju primeniti agresivnije hirurške intervencije.

Plitke i srednje duboke bore tretiramo mezoterapijom, ACP (PRP / takozvani, vampirski tretman) krvnom plazmom, i za dobar efekat ovih metoda regeneracije kože potrebno je uraditi nekoliko tretmana, u razmaku od dve nedelje. Takođe, potrebno je, ali nije nužno, održavanje jednom mesečno ili nakon dva do tri meseca, da bi efekat bio što bolji.

Pročitajte i ovo: Hijaluronskim filerima do regeneracije kože

Isti problem možemo dodatno rešiti i mezonitima radi poboljšanja kolagene strukture u koži. Kod pojedinih pacijenata možemo kombinovati lasersku terapiju i mezoterapiju, po nekoliko tretmana, dok ne postignemo zadovoljavajući rezultat.

Kod dama koje imaju srednje i duboke bore u vratnoj regiji, bez opuštenih mišića i kože, rado ćemo upotrebiti magični botoks i hijaluronske filere. Može se raditi kombinacija obe supstance.

Ako imamo prisutan višak kože, sa blago opuštenim mišićima vrata, onda je potrebno uraditi i lifting mezonitima.

Sve češće imamo pacijente koji u podbradnoj regiji imaju i višak masnog tkiva, koje se rešava ubrizgavanjem lipolitika ili mini liposukcijom.

Pročitajte i ovo: Lice otkriva bolest

I na kraju, kod opuštene kože i mišića u vratnoj regiji hirurške intervencije su neminovne. Mada i pored hirurškog liftinga treba uvek dodatno raditi i podmlađivanje kože, pre i posle hirurške intervencije, jer hirurškom intervencijom ne možemo poboljšati kvalitet kože.

Zato je moj savet da krenete na vreme i ako mislite da ste zakasnili, znajte da nikad nije kasno.

Ipak, redovno i svakodnevno negujte vašu kožu kremama, gelovima i serumima.

Pročitajte i ovo: Deset najboljih CC krema i u čemu se razlikuju od BB krema

Na pregledu kod plastičnog hirurga uvek ćete dobiti najtačnije i najadekvatnije informacije o tome šta je najbolje za vas. Imajte na umu da ono što je dobro za vašu prijateljicu, možda nije za vas. Zato posetite vašeg plastičnog hirurga i prepustite se magiji koju mi pravimo za vas.