U ponedeljak, 8. feruara, ulazimo u Kinesku novu godinu u znaku Majmuna, godinu preokreta!

Legenda kaže da kada je Buda ležao na samrtnoj postelji, pozvao je životinje da ga posete po poslednji put. Da bi došle do njegovog doma, životinje su morale da pređu nabujalu reku. Rečni tok je bio toliko jak da neke životinje nisu uspevale da pređu na drugu stranu reke. Kako je Bivo zakoračio u vodu, tako su mu na leđa skočili Mačka i Pacov. Na pola puta, Mačka je šapom nezgrapno dodirnula Pacova, koji je jednim potezom zbacio u reku. Kada se Bivo dokopao obale, Pacov je spremno skočio sa njegovih leđa i potrčao, stigavši prvi do Budine postelje, postavši tako prvi znak u Kineskom horoskopu.

animals-160975_1280

 

Majmunu je uspeo da stigne deveti do Bude, otud je deveti znak u Kineskom horoskopu.

Kineska nova godina bazirana je na lunarnom kalendaru, tako da se datum početka Nove godine stalno menja. U ponedeljak, 8. februara 2016. počinje Kineska nova godina u znaku Majmuna.

Godina 2016. je takođe u znaku broja 9 (2+0+1+6=9) što simbolizuje završetak ciklusa započetog 2008.

To znači da je pred nama godina intenzivnih osećanja, puna napetosti, izazova i promena. Takođe, biće ovo godina velikih mogućnosti, jer gde je haos, tu se otvaraju nove mogućnosti. Ulazimo u godinu preokreta!

Majmun je nestašan i sklon raznim trikovima koji će se dešavati u društvenim tokovima. Mnogim ljudima, visok intenzitet osećanja, doneće sumnje, strahove i anksioznost na površinu. Ova osećanja obično su zasnovana na navikama i sećanjima baziranim na prethodnim iskustavima. Ako vam se ovo desi, setite se reči Rafikija, šamanskog mudraca iz filma Kralj Lavova (The Lion King)Da, prošlost može da te povredi, ali kako ja to vidim, dve su opcije, možeš da bežiš ili da učiš od nje.

shen-279646_1280

Niste robovi svojih misli. Održavajte svoju moć i fokusirajte se na to da budete uravnoteženi, čvrsto stojeći na zemlji u svakom trenutku. Sami kreiramo svoju budućnost.

Majmun je prepoznatljiv po svojoj razigranosti, a dobro je poznato da postoje pozitivne i negativne strane ovakvog ponašanja. Razigrani trikovi mogu da budu uzbuđujući, a ove godine će se poigravati sa dušom čovečanstva. Mnogo različite sile ujediniće se u korišćenju svojih moći da bi skrenuli našu pažnju, poigravajući se sa našom stabilnošću, majmunisanjem naših umova.

U ovakvim situacijama, ponašajte se kao mudra, smirena, odrasla osoba koja ima posla sa drskim detetom i ostanite mirni, zreli i uravnoteženi.

Zagledajte se dublje u svakoj situaciji i ne dozvolite da vas zavaraju namere onih koji pokušavaju da oslabe vašu odlučnost. Imajte na umu da kad god neko pokuša da vas izmajmuniše, u svakom trenutku možete da mu kažete – žao mi je, ali to nisu moja majmunska posla.

Istovremeno, razigranost je sposobnost da oslobodimo svoje unutarnje dete u sebi, sposobnost da pronađemo radost i sreću u najmanjim stvarima i da sagledamo čudesnu lepotu sveta u kome živimo.

Sve je lepo na svoj način. Izaberite da svaki dan pronalazite lepotu oko sebe. Krećite se kroz život sa osmehom na licu.

Primenjujte ove karaksteristike iz dana u dan, tokom cele godine i hodajte sa radošću kroz život.

happy-new-year-152675_1280

Pretražujući dublje po aspektima Kineskog horoskopa u godini Majmuna, dolazimo do boje i elementarne konfiguracije – 2016. je godina je godina Crvenog Vatrenog Majmuna.

Crvena boja je boja alarma, a vatra je simbol užarenosti, što potvrđuje da će ova godina biti godina velikih izazova. Okolnosti i događaji mogu da dovedu do straha, panike i haosa. Budite unapred pripremljeni na ovakve izazove. Čuvajte pri ruci dodatne resurse. Imajte više od jednog rešenja na raspolaganju kada se za to ukaže potreba. Ostanite nezavisni i sigurni u sopstvene sposobnosti. Majmun je poznat po svojoj genijalnosti i mogućnostima rešavanja problema korišćenjem kreativnog razmišljanja i primenom jedinstvenih rešenja. Prepoznajte priliku i mogućnost da izađete iz svakog izazova.

Crveno je, takođe, boja korenske čakre što ukazuje na to da su vaša prednost čvrsto stajanje na zemlji i povezanost sa izvornom energijom. Vatra je simbol transformacije i otkriva da ste u stanju da se izdignete iznad haosa i iz njega izađete uzdignutiji i na višoj poziciji, nego što ste bili. Posedujete sjajnu unutrašnju snagu, potrebno je samo da se oslonite na nju.

monkey-1176162_1280

Počinjemo da kreiramo svoju sudbinu kroz namere, želje i fokus.

U celini, majmuni su poznati po svom saosećanju, osećaju zajedništva i sposobnosti da se povežu sa drugima. Zajedno smo jači. Traže drugove prema mentalnim sposobnosti, ali takođe neguju svaku dušu koja zajednici donosi nešto drugačije i novo. Život bi bio vrlo dosadan da smo svi isti. Orkestar je ojačan kada u njemu sviraju različiti instrumenti koji zajedno pokušavaju da uspostave harmonični zvuk. Zajednica uspeva kada svaki pojedinac donosi nešto posebno grupi. Neguj svoju jedinstvenost i doprinesi boljitku društva u celosti. Ceni jedinstvenost drugih i darove kojima doprinose ljudskoj zajednici.

Prema legendi, priča o 100 Majmuna podrazumeva da evolucioni koncepti mogu brzo da se šire među vrstama.

Japanski naučnici su 1952. godine, na ostrvu Košima, primetili mladog majmuna koji čisti pesak sa komada slatkog krompira pre nego što ga pojede, dok su ostali majmuni jeli prljave krompire i pljuvali pesak. Tokom narednih nekoliko godina, drugi mladi majmuni počeli su da peru svoje krompire, zajedno sa nekim odraslim majmunima, koji su počeli da kopiraju ponašanje svojih mladih. Onda, iznenada se nešto promenilo 1958. godine i svi majmuni na ostrvu počeli su, preko noći, da peru svoje krompire.

Najinteresantnije od svega je što su istovremeno plemena majmuna i na drugim ostrvima počela da peru svoje krompire, iako nisu bili u dodiru jedni sa drugima.

Jednom kada je postignuta kritična masa, cela vrsta uspostavila je isti nivo razumevanja.

Da li si i ti jedan od 100 Majmuna?

Ako je tako, vaš  je osnovni zadatak da kontinuirano širite svoj osećaj prosvetljenja. Tražite svetlo. Stalno se krećite prema visokim vibracijama. Ne tražite, ne slušajte i ne govorite zlo. Vaš izazov u ovoj godini je da se fokusirate na sopstveni rast i promenu. Radite na unapređenju sopstvenog sjaja. Iako je pomaganje drugima blagosloven zadatak, nemojte da trošite energiju da biste probudili one koji se opiru. Naučiće kada za to dođe vreme, kad budu spremni. Dajte primer drugima koji mogu da prate. Kad to uradite, svojim iskustvom privućićete druge i probuditi njihove duše.

U godini Majmuna, godini Preokreta, vi preuzimate kontrolu.

monkey-1088503_1280