Ne dajmo se više zavaravati!

Šta ako vam kažemo da je moguće povratiti moć, barem ne pustiti je, pred licem narcisoidnog perverznjaka? Prema kliničkom psihologu Estel Dosin, ovo je moguće korišćenjem nekoliko tehnika.

Image by Freepik

Kako pobeći od narcisoidnog perverznjaka?

Kako je objavila Femme Actuelle media, koja je intervjuisala eksperta, da bi se destabilizovao narcisoidni perverznjak, neophodno je primeniti precizno ponašanje da bi to funkcionisalo: „Cilj narcisoidnog perverznjaka je uživanje u manipulaciji drugima. U idealnom slučaju, treba ga izbegavati. Ali ovo nije uvek očigledno. Malo po malo, narcisoidni perverznjak izoluje svoj plen“, objašnjava stručnjak.

Ona dodaje: „Kada vidite da veza ide loše, morate odmah da pričate o tome bliskim ljudima oko sebe. Zato je važno da se okružite voljenim osobama. Štaviše, ako vam se čini da vaš partner pokušava da manipuliše vama, igrajte na kartu ravnodušnosti, preporučuje stručnjak, „ne ulazite u njegovu igru“, dodaje ona.

Image by rawpixel.com on Freepik

Šta ne treba raditi sa narcisoidnim perverznjakom:

Psiholog Estel Dosin takođe je otkrila grešku u odnosu sa narcisoidnim perverznjakom. Prema njenim rečima, ne bi trebalo da ulazite u njegovu igru i da pokušavate da manipulišete njime/njom zauzvrat: „narcisoidni perverznjak će učiniti sve da zadrži prednost nad svojom žrtvom i uvek će biti jači od nje. Ne morate da se suočite sa tim i da ga uhvatite u zamku.”

Ekspert preporučuje da prekinete veze. Ako je teško pomeriti se iz ove situacije, profesionalac preporučuje da potražite pomoć od psihologa ili voljene osobe. Izlazak iz toksične veze može zahtevati da odvojite posebno vreme i za to morate biti dobro okruženi jer to nije šala i nije uvek lako.

Podsećanja radi, suočavanje sa ponašanjem narcisoidnog perverznjaka može biti složeno i teško. Zato će vam stručnjak za mentalno zdravlje pružiti podršku prilagođenu vašoj situaciji.