Čaša soka od nara dnevno, pojačava seksualnu želju kod muškaraca i žena, otkrili su stručnjaci s Univerziteta Kvin Margaret u Edinburgu.

Muškarci i žene koji su konzumirali čašu soka od nara jednom dnevno, „pretrpeli su pravi talas hormona” testosterona, koji povećava seksualnu želju kod oba pola, pokazali su rezultati istraživanja.

Nar je ranije već bio proglašen supernamirnicom, a sada će to voće dobiti i titulu prirodnog afrodizijaka.

Studija koju su sproveli naučnici s Univerziteta Kvin Margaret u Edinburgu, uključila je 58 dobrovoljaca starosti između 21 i 64 godine.

Do kraja nedelje, kod oba pola je primećeno značajno povećanje nivoa testosterona, koji kod muškaraca utiče na maljavost lica, dubinu glasa i jači seksualni poriv.

Takođe, ovaj hormon se luči i kod žena u nadbubrežnim žlezdama i jajnicima, a pojačava seksualni nagon, jača kosti i mišiće.

Studija navodi da su nuspojave povećanja testosterona istovremeno i bolje raspoloženje i pamćenje, pa čak i smanjenje stresa, nervoze ili treme.

Sok od nara bogat je antioksidansima, koji pomažu u odbrani od bolesti srca, podstiču cirkulaciju, a ova namirnica takođe pomaže u borbi protiv različitih oblika raka, ublažava simptome osteoartritisa, iritaciju želuca, pa čak i konjunktivitis.